Επιστημονικά Νέα

Προβιοτικά και Εκρίζωση Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού

29 Ιουλίου 2024
2274 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
proviotika kai elikovaktiridio

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τι είναι το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα βακτήριο που κατοικεί στο στομάχι. μολύνοντας περίπου το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα γαστρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας γαστρίτιδας, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου του στομάχου. Επομένως, μετά τη διάγνωση συστήνεται η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού για την πρόληψη αυτών των ασθενειών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου, ειδικά τα αντιβιοτικά, οδηγούν στη διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου, της οποίας η ομοιόσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μετριαστεί αυτή η επίδραση.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, ως ζωντανοί μικροοργανισμοί, χρησιμοποιούνται συνήθως για την ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου και τη βελτίωση των ασθενειών όπως:

  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Κολίτιδα
  • Διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών μετριάζουν τις παρενέργειες της εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Επιπλέον, αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν παρατηρήσει ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών ευνοούν την μικροχλωρίδα του εντέρου μετά τη θεραπεία εκρίζωσης ελικοβακτηριδίου.

Σκοπός

Σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης των προβιοτικών στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα μετά από θεραπεία εκρίζωσης ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Μέθοδος

Διεξήχθη μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που έγινε σε επτά κέντρα στην Κίνα.

Συνολικά 276 ασθενείς θετικοί στο ελικοβακτηρίδιο που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία χωρίστηκαν τυχαία για να λάβουν τετραπλή θεραπεία 14 ημερών  που περιέχει βισμούθιο (εσομεπραζόλη, βισμούθιο, αμοξικιλλίνη, φουραζολιδόνη) σε συνδυασμό με προβιοτικά (Bifidobacterium Tetragenous Tablets Viable Bacteria) ή εικονικό φάρμακο (n=136) για 28 ημέρες.

Δείγματα σάλιου, γαστρικού βλεννογόνου και κοπράνων συλλέχθηκαν πριν και μετά τη θεραπεία για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδίου 16S rRNA.

Αποτελέσματα

Η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στο γαστρεντερικό ήταν χαμηλότερη στην ομάδα που λάμβανε προβιοτικά σε σύγκριση με αυτή που λάμβανε εικονικό φάρμακο (23,6% έναντι 37,7%, p=0,016), ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στο ποσοστό εκρίζωσης.

Βρέθηκαν δραματικές διαταραχές της μικροχλωρίδας του εντέρου αμέσως μετά την εκρίζωση, με την επικράτηση των Proteobacteria έναντι των κοινών Firmicutes και Bacteroidetes, όμως μετά από δύο εβδομάδες σταδιακά αποκαταστάθηκαν.

Η μείωση των Bacteroidetes του εντέρου που προκλήθηκε από τα φάρμακα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου εξουδετερώθηκε με τα συμπληρώματα προβιοτικών. Η γαστρική μικροχλωρίδα ανασυστάθηκε πλήρως με την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου και την επικράτηση άλλων ειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που έλαβαν προβιοτικά εμφάνισαν μικρότερες διακυμάνσεις της γαστρικής μικροχλωρίδας σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Συμπέρασμα

Από την μελέτη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η λήψη προβιοτικών κατά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού έχει ευεργετική επίδραση τόσο στην εντερική μικροχλωρίδα όσο και στον περιορισμό των παρενεργειών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bai X, Zhu M, He Y, Wang T, Tian D, Shu J. The impacts of probiotics in eradication therapy of Helicobacter pylori. Arch Microbiol. 2022 Nov 7;204(12):692. doi: 10.1007/s00203-022-03314-w. PMID: 36344628; PMCID: PMC9640438.

Μαρία Γιαννακού
Μαρία Γιαννακού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος