Εισαγωγή
Η υπέρταση είναι ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης (HDP) αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου (CVD) 2 έως 4 φορές εντός 10 ετών μετά τον τοκετό. Η έγκαιρη τροποποίηση της συμπεριφοράς υγείας μπορεί να προλάβει ή να διαχειριστεί αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σκοπός
Ο στόχος της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό η αλλαγή της διατροφής, ως τροποποίηση της συμπεριφοράς υγείας, μειώνει τις μετρήσεις του καρδιαγγειακού κινδύνου σε γυναίκες που είχαν υποστεί HDP.
Μέθοδος
Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση ακολουθεί τα πρότυπα που καθορίζονται από τα προτιμώμενα στοιχεία αναφοράς για συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις (PRISMA). Από τις 6 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, οι 4 ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και οι 2 ήταν προοπτικές μελέτες κοόρτης. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε 5 διαφορετικές χώρες μεταξύ 2013 και 2022, με μέγεθος δείγματος που κυμαίνονταν από 8 έως 151 συμμετέχοντες.
Αποτελέσματα
Βαθμός προσήλωσης στις Διατροφικές παρεμβάσεις
Είναι σημαντικό για την ερμηνεία των επιπτώσεων στα μέτρα καρδιαγγειακού κινδύνου:
- Η μελέτη των Reimer and al., ανέφερε υψηλή προσκόλληση 73% στη διατροφική παρέμβαση, αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη μέτρηση της προσκόλλησης.
- Μια μελέτη που εξέτασε μια δίαιτα χαμηλής έναντι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο έδειξε ευρήματα 24ωρης απέκκρισης νατρίου στα ούρα σύμφωνα με την καλή τήρηση της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
- Στη μελέτη των Hutchesson et al., το 84,6% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε απόλυτα ότι ήταν ικανοποιημένο από το πρόγραμμα, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα η προσκόλληση στη διατροφή.
Στόχοι Διατροφικών Παρεμβάσεων
Κάθε παρέμβαση είναι μοναδική ως προς την προσέγγισή της και ως προς την υποομάδα HDP που στοχεύει:
- Για παράδειγμα, η τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου του 2019 από τους Rich-Edwards and al., χρησιμοποίησε τη δίαιτα DASH, καθώς είναι γνωστό ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άλλους γενικούς πληθυσμούς.
- Μόνο 2 μελέτες επικεντρώθηκαν μόνο στη δίαιτα (χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο), ενώ οι άλλες 4 μελέτες παρείχαν διατροφικές παρεμβάσεις ως μέρος μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης συμπεριφοράς υγείας που περιλάμβανε επίσης σωματική δραστηριότητα.
Όσον αφορά την Συστολική και Διαστολική Αρτηριακή πίεση:
- 5 από τις 6 μελέτες έδειξαν μείωση της συστολικής ΑΠ στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
- Τέσσερις μελέτες έδειξαν μείωση της διαστολικής ΑΠ στην ομάδα παρέμβασης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
- Ωστόσο, μόνο η μελέτη των Riemer et al. παρουσίασε στατιστικά σημαντική μείωση και αφορούσε μια εντατική, προσωπική επιβλεπόμενη παρέμβαση με επίκεντρο τη μεσογειακή διατροφή.
Όσον αφορά τον έλεγχο του καρδιαγγειακού κινδύνου:
- Δύο μελέτες ανέφεραν αλλαγές στη συνολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη αίματος, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης.
- Τρεις μελέτες ανέφεραν αλλαγές στο βάρος και οι Hutchesson et al. ανέφεραν επιπλέον την ινσουλίνη, το σωματικό λίπος και την απόλυτη βαθμολογία κινδύνου CVD 30 ετών.
- Οι Rich-Edwards et al. διαπίστωσαν ότι η παρέμβαση αύξησε σημαντικά τις γνώσεις των γυναικών σχετικά με τον κίνδυνο CVD και την αίσθηση ελέγχου και αυτοαποτελεσματικότητας.
Συμπεράσματα
- Η παρούσα ανασκόπηση αναδεικνύει ένα σημαντικό κενό στην έρευνα σχετικά με την καρδιαγγειακή προληπτική φροντίδα για τις γυναίκες μετά την HDP, καθώς μόνο 6 δημοσιευμένες μελέτες επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Όσον αφορά τον αντίκτυπο των διατροφικών παρεμβάσεων στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ο πιο συχνά αναφερόμενος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν η αρτηριακή πίεση και στις 6 μελέτες.
Οι διαιτητικές παρεμβάσεις χρησιμοποιούνται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον έλεγχο της αύξησης του σωματικού βάρους και τον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης HDPs.
Διαιτητική παρέμβαση και Μεσογειακή Διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί σε άλλους πληθυσμούς ότι είναι ευεργετική για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και αποτελείται από χαμηλή κατανάλωση κρέατος, μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και γάλακτος και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών. Η διατροφική παρέμβαση στη μελέτη των Riemer et al. βασίστηκε στη μεσογειακή διατροφή και επικεντρώθηκε επίσης στην ποιότητα των λιπαρών, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και στη μείωση του αλατιού.
Διαπιστώθηκε κλινικά σημαντική διαφορά στην ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων μεταξύ των ομάδων παρέμβασης και ελέγχου και κλινικά σημαντική μείωση της αρτηριακής ακαμψίας. Αυτός ο τύπος εντατικής προσωπικής παροχής της παρέμβασης μπορεί να επηρέασε την υπευθυνότητα των συμμετεχόντων και την τήρηση της δίαιτας σε σύγκριση με άλλες μελέτες.
Διαιτητική παρέμβαση και Δίαιτα DASH
Η δίαιτα DASH, που χρησιμοποιήθηκε από τους Rich-Edwards and al. είναι επίσης μια ευρέως χρησιμοποιούμενη διαιτητική παρέμβαση που έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άλλους πληθυσμούς.
Τα βασικά στοιχεία της δίαιτας DASH για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και συνολική μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, η μελέτη είχε 2 άλλα σημαντικά ευρήματα για τα άτομα της ομάδας παρέμβασης: αύξηση της αυτοαποτελεσματικότητας που ανέφεραν οι ασθενείς να τρώνε υγιεινά, η οποία μπορεί να σχετίζεται με μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην υγεία και χαμηλή προσκόλληση στη δίαιτα DASH στο σκέλος της παρέμβασης
Κλείνοντας
Παρόλο που οι διεθνείς ομάδες συνιστούν τροποποιήσεις της συμπεριφοράς υγείας ως θεραπείες πρώτης γραμμής για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και την πρόληψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου για τις γυναίκες μετά από HDP, η παρούσα ανασκόπηση διαπίστωσε στατιστικά μη σημαντικές, αλλά κλινικά σημαντικές βελτιώσεις στις μετρήσεις του καρδιαγγειακού κινδύνου σε μια σειρά διατροφικών παρεμβάσεων σε γυναίκες μετά από HDP.
Χρειάζονται περαιτέρω υψηλής ποιότητας στοιχεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διατροφικής προληπτικής καρδιαγγειακής φροντίδας με στόχο αυτόν τον πληθυσμό γυναικών υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μετά από HDP.