Επιστημονικά Νέα

Καθοδηγήσετε τη διατροφή της γυναίκας πριν τη σύλληψη

14 Νοεμβρίου 2018
8823 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diatrofiki kathodigisi gunaikas prin ti sullipsi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια γυναίκα που είναι υγιής τη στιγμή της σύλληψης είναι πιο πιθανό να έχει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη και να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί, σύμφωνα με πληθώρα βιβλιογραφικών ευρημάτων

Σε μία πρόσφατη σειρά άρθρων του περιοδικού Lancet, εξετάστηκαν ήδη δημοσιευμένα δεδομένα ενώ παρουσιάστηκαν και νέα στοιχεία από χώρες χαμηλού (ΧΕ), μεσαίου (ΜΕ) και υψηλού εισοδήματος (ΥΕ) σχετικά με τη σημασία της υγείας πριν τη σύλληψη για τη μετέπειτα υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Στη μελέτη περιγράφηκε το κατά πόσο η κύηση ήταν προγραμματισμένη καθώς και το εάν ο προγραμματισμός της συνδέεται με συμπεριφορές υγείας πριν τη σύλληψη. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υγείας πριν από την εγκυμοσύνη και της μετέπειτα υγείας των μητέρων και των παιδιών με επιδράσεις που μπορεί να επεκτείνονται και σε επόμενες γενιές, ωστόσο η γνώση αυτή δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη και γνωστή στο κοινό.

Η κακής ποιότητας διατροφή και η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και οι διαφορές μεταξύ των χωρών ΧΕ και ΥΕ έχουν γίνει λιγότερο διακριτές, με τις πιο κοινές δίαιτες να μην ανταποκρίνονται θρεπτικά στις διατροφικές συστάσεις, ιδιαίτερα στις έφηβες μητέρες.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών που ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διορθώσει σημαντικές ανεπάρκειες της μητέρας, αλλά τα αποτελέσματα τους στην υγεία του παιδιού είναι απογοητευτικά

Άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν ελάχιστη επίδραση στην υγεία της μητέρας και του νεογέννητου. Η βελτίωση στην αξιολόγηση του προγραμματισμού της εγκυμοσύνης έχει ποσοτικοποιήσει τον βαθμό του προγραμματισμού της εγκυμοσύνης και υποδεικνύει ότι ο προγραμματισμός συμβαίνει συχνότερα από το αναμενόμενο.

Ποιες παρεμβάσεις προτείνονται στους επαγγελματίες υγείας;

Στην προκειμένη δημοσίευση προτείνεται η χρήση νέων ορισμών για την περίοδο πριν τη σύλληψη σχετικοί με την ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και νέων δράσεων σε επίπεδο ατόμου ή/ και πληθυσμού. Μεγαλύτερη έμφαση απαιτείται να δοθεί στις παρεμβάσεις πριν τη σύλληψη για βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού και τη μείωση της εξάπλωσης των μη μολυσματικών ασθενειών. Σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες  για τη μείωση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό, οι συγγραφείς ζητούν την αύξηση της συνειδητοποίησης και της γνώσης σχετικά με την υγεία πριν τη σύλληψη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διατροφή. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν και να καθοδηγούν κατάλληλα τις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη.

Ποια τα βασικά σημεία-κλειδιά;

Η υγεία πριν τη σύλληψη συνδέεται στενά με την έκβαση της εγκυμοσύνης

Έρευνες αναδεικνύουν την περίοδο πριν τη σύλληψη ως κρίσιμη περίοδο για την υγεία των επόμενων γενεών.

Η περίοδος πριν τη σύλληψη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί

O επαναπροσδιορισμός αυτός γίνεται σύμφωνα με:

  • τη βιολογική ανάπτυξη, ως ημέρες ή εβδομάδες πριν από την ανάπτυξη του εμβρύου
  • την οπτική του ατόμου, ως τη συνειδητή πρόθεση για τεκνοποίηση που συνήθως ξεκινά εβδομάδες έως μήνες πριν τη σύλληψη
  • την οπτική της δημόσιας υγείας, για την οποία απαιτούνται μεγαλύτερες περίοδοι μηνών ή ετών για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου, όπως η διατροφή και η παχυσαρκία

Μη διατροφική προετοιμασία γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία

Πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας σε χώρες ΧΕ, ΜΕ και ΥΕ δεν είναι διατροφικά προετοιμασμένες για την εγκυμοσύνη.

Διαιτητική παρέμβαση στην εγκυμοσύνη

Η λήψη συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών που ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διορθώσει σημαντικές ανεπάρκειες της μητέρας, αλλά δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του παιδιού. Οι διαιτητικές παρεμβάσεις στην εγκυμοσύνη μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη βάρους, αλλά είναι επίσης ανεπαρκείς στη βελτίωση της έκβασης της εγκυμοσύνης.

Περίοδος πριν από τη σύλληψη

Η περίοδος πριν τη σύλληψη παρουσιάζει μια περίοδο με ιδιαίτερες ευκαιρίες για παρέμβαση με το σκεπτικό να βασίζεται στην επιδημιολογία, στον αναπτυξιακό (έμβρυο) προγραμματισμό που συμβαίνει κοντά από τη στιγμή της σύλληψης, τα μητρικά κίνητρα καθώς και την απογοήτευση από τις παρεμβάσεις που ξεκινούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μέτρα αξιολόγησης

Τα νέα βελτιωμένα μέτρα αξιολόγησης δείχνουν ότι ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης είναι πιο κοινός από τα προηγουμένως αναγνωρισμένα επίπεδα σε χώρες ΧΕ, ΜΕ, ΥΕ.

Βελτίωση υγείας πριν τη σύλληψη

Ο εντοπισμός των ανθρώπων που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη παρέχει μία ευκαιρία για τη βελτίωση της υγείας πριν από τη σύλληψη, ενώ οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο πληθυσμού για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου στην περίοδο πριν από τη σύλληψη, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα, ανεξάρτητα από τον προγραμματισμό εγκυμοσύνης είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της έκβασης των κυήσεων αλλά και της υγείας του πληθυσμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Stephenson J, Heslehurst N, Hall J, Schoenaker DAJM, Hutchinson J, Cade JE, Poston L, Barrett G, Crozier SR, Barker M, Kumaran K, Yajnik CS, Baird J, Mishra GD. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. The Lancet, 2018 http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(18)30311-8

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.