Επιστημονικά Νέα

Πώς επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τα ζωικά λιπαρά;

της Νάνας Καλαφάτη
22 Σεπτεμβρίου 2016
10050 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
lipos se sxima kardias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Φρεσκοδημοσιευμένη πρωτότυπη προοπτική μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση και μόνο των ζωικών λιπαρών από φυτικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημέρων στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και έγινε με τη συνεργασία διαφόρων ερευνητών και Πανεπιστημίων.

Σχέση των λιπαρών στα γαλακτοκομικά προϊόντα με την επίπτωση των καρδιαγγειακών

Τα δεδομένα προήλθαν από τρεις ξεχωριστές μελέτες με πολύ μεγάλη βάση συμμετεχόντων που παρακολουθήθηκαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα: 43.652 άνδρες από τη μελέτη Health Professionals Follow-Up, 87.907 γυναίκες από τη Μελέτη Nurses’ Health Study και 90.675 γυναίκες από τη Μελέτη Nurses’ Health Study ΙΙ για 20-32 έτη. Κάθε 4 έτη, γινόταν αξιολόγηση της πρόσληψης λιπαρών του δείγματος μέσω ενός επικυρωμένου FFQ. Σκοπός της παρούσας ανάλυσης ήταν η αξιολόγηση της σχέσης των λιπαρών που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπου συγκαταλέγονται το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η στεφανιαία νόσος. Να σημειωθεί ότι όλες οι συσχετίσεις διορθώθηκαν για τους κλασσικούς συγχυτικούς παράγοντες.

Τι λένε τα αποτελέσματα;

  • Οι ερευνητές, Chen et al, έδειξαν ότι η αντικατάσταση της ενεργειακής πρόσληψης των γαλακτοκομικών προϊόντων με αντίστοιχη αμυλούχων τροφίμων (εκτός από φρούτα και λαχανικά) δεν είχε κάποια επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Αντιθέτως, η αντικατάσταση από μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%.
  • Η αντικατάσταση των λιπαρών που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα από ενεργειακά αντίστοιχη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και λιπαρών φυτικής προελεύσεως μείωσε κατά 24% και 10% το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντίστοιχα.
  • Την ίδια στιγμή, η αντικατάσταση των λιπαρών αυτών από ενεργειακά αντίστοιχη ποσότητα άλλων πηγών ζωικών λιπαρών, αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 6%.

Πού καταλήγουμε;

Η αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών από φυτικά λιπαρά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς


Αυτό το πόρισμα, επιβεβαιώνει η παρούσα μεγάλη και μακροχρόνια προοπτική μελέτη στηρίζοντας τις σύγχρονες διαιτητικές οδηγίες. Μελλοντικά, θα είχε ενδιαφέρον η διερεύνηση της σχέσης των επί μέρους γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και των επί μέρους λιπαρών οξέων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μέχρι τότε, πρακτικά υποδεικνύεται η προτίμηση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, η μείωση της συνολικής πρόσληψης ζωικού λίπους (ορατά λίπη κρέατος, αγελαδινό βούτυρο) και η ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών λιπαρών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (φυτικά έλαια, φυτική μαργαρίνη, ξηροί καρποί και οι σπόροι, λιπαρά ψάρια).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chen M, Li Y, Sun Q, Pan A, Manson JE, Rexrode KM, Willett WC, Rimm EB, Hu FB. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016 Aug 24. pii: ajcn134460.

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.