Επιστημονικά Νέα

Είναι βοηθητικό το βύσσινο στην προϋπέρταση;

της Γεωργίας Ρουσινού
09 Ιουνίου 2017
13293 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
visino kai proypertash

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα βύσσινα περιέχουν αφθονία φυτοχημικών, όπως η καμφερόλη, κερσετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη, οι προκυανιδίνες και οι ανθοκυανίνες. Πολυπληθείς έρευνες έχουν προτείνει ότι τα φυτοχημικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν την ενδοθηλιακή λειτουργία και να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πειραματικά μοντέλα έχουν υποδείξει ότι τα εκχυλίσματα βύσσινου ασκούν καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις που περιλαμβάνουν την αυξημένη παραγωγή νιτρικού οξέος και την ενίσχυση του αντιοξειδωτικού προφίλ, μειωμένη οξείδωση του λίπους και αναστολή της φλεγμονώδους διαδικασίας. Η ποικιλία βύσσινων με την ονομασία Montmorency, έχει δειχθεί ότι περιορίζει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και επιταχύνει την αποκατάσταση μετά από άσκηση. Η υψηλή τους συγκέντρωσης σε φυτοχημικά, τα οποία αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα των φαινολικών οξέων, έχει οδηγήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον στην εξακρίβωση της θετικής επίδρασης που μπορεί να επιφέρουν στην αγγειακή λειτουργία.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Ερευνητές από το Northumbria University του Ηνωμένου Βασιλείου, διεξήγαγαν μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη, με περίοδο έκπλυσης  14 ημερών, με σκοπό να εξακριβώσουν τις άμεσες επιδράσεις της κατανάλωσης χυμού από βύσσινα Montmorency στην αγγειακή λειτουργία ατόμων με προϋπέρταση. Στη δοκιμή συμμετείχαν 15 άντρες με συστολική αρτηριακή πίεση  130mm Hg και/ή διαστολική αρτηριακή πίεση  80mm Hg, οι οποίοι έλαβαν 60ml χυμού βύσσινων Montmorency ή χυμό εμπορίου (εικονικό φάρμακο). Η μικροαγγειακή λειτουργία, αρτηριακή δυσκαμψία, αρτηριακή πίεση και η απορρόφηση φαινολικού οξέος μετρήθηκαν πριν την χορήγηση του χυμού και σε ωριαία βάση μέχρι την 8η ώρα μετά την κατανάλωση.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι η κατανάλωση του χυμού βύσσινων μείωσε σημαντικά την συστολική αρτηριακή πίεση (P <0,05) στη διάρκεια 3 ωρών μετά τη χορήγηση. Η μέγιστη μείωση της συστολικής πίεσης (SEM 7  3mm Hg) παρατηρήθηκε την 2η ώρα μετά την κατανάλωση του χυμού, στο διάστημα που τα φαινολικά οξέα πρωτοκατεχικό και βανιλλικό βρίσκονταν στο μέγιστο επίπεδο στην κυκλοφορία του αίματος.

Η παρούσα δοκιμή παρέχει για πρώτη φορά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση χυμού βύσσινων μειώνει άμεσα τη συστολική αρτηριακή πίεση ανδρών με προϋπέρταση. Ο βαθμός της επίδρασης που παρατηρήθηκε είναι, από κλινική άποψη, ιδιαίτερα αξιοσημείωτος. Έχει αναφερθεί ότι μειώσεις της τάξης των 2-5mm Hg στην αρτηριακή πίεση, αποφέρουν σημαντική επίπτωση στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Επίσης, δεδομένα προοπτικών ερευνών έχουν δείξει ότι η μείωση της συστολικής πίεσης κατά 5–6mm Hg για διάστημα 5 ετών, σχετίζεται με 38% και 23% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου, αντίστοιχα. Η μείωση των 7mm Hg που επετεύχθη στην συγκεκριμένη δοκιμή είναι συγκρίσιμη με το αποτέλεσμα που αποφέρει η χορήγηση αντι-υπερτασικού φαρμάκου σε ασθενείς με ήπια υπέρταση.

Η μέγιστη βελτίωση της συστολικής πίεσης σημειώθηκε όταν τα επίπεδα του πρωτοκατεχικού και βανιλλικού οξέος στο πλάσμα βρίσκονταν στο μέγιστο επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η επίδραση οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των φυτοχημικών. Τα συγκεκριμένα φαινολικά οξέα έχουν εντοπιστεί στην κυκλοφορία του αίματος μετά την κατανάλωση μύρτιλλων, κράνμπερις και φραγκοστάφυλλων, και πιθανολογούνται ως υπεύθυνα για την ευεργετική αγγειακή επίδραση, καθώς έχει δειχθεί ότι και τα δύο (μεμονωμένα) ρυθμίζουν την αγγειακή λειτουργία, ενώ συνεργιστικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων in vitro.

Συμπέρασμα

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινολικά συστατικά, όπως το κακάο, τα παντζάρια, το εκχύλισμα σταφυλιών κ.α., έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας ενισχύουν την αντίληψη ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πολυφαινολικά στοιχεία μπορεί να ωφελήσει την αγγειακή λειτουργία. Μάλιστα, το μέγεθος της επίδρασης που φαίνεται να προκύπτει από την κατανάλωση των βύσσινων Montmorency, τα καθιστά ένα δυνητικά σημαντικό επιπρόσθετο μέσο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Keane KM, George ΤW, Constantinou CL, Brown MA, Clifford T, Howatson G. Effects of Montmorency tart cherry (PrunusCerasusL.) consumption on vascular function in men with early hypertension. AJCN. First published ahead of print May 4, 2016. doi: 10.3945/ajcn.115.123869.

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD