Επιστημονικά Νέα

Συμπληρώματα κετονικών σωμάτων: Έχουν θέση στην Αθλητική Διατροφή;

της Ζωής Κονιδάρη
19 Σεπτεμβρίου 2018
9897 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sympliromata ketonikwn swmatwn se athlites

Τα κετονικά σώματα (ακετοξικό οξύ, ακέτονη και β-υδροξυβουτυρικό οξύ)  είναι προϊόντα μεταβολισμού του λίπους και παράγονται ενδογενώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες (παρατεταμένη νηστεία και παρατεταμένη άσκηση) σε ποσότητα ~150γρ/ ημέρα.

Πώς παράγονται στο σώμα μας;

Μετά από μεγάλη νηστεία (~5 μέρες) η παραγωγή τους αυξάνεται σε 140-280γρ/ 24ωρο. Συνήθως στις 5 μέρες το επίπεδό τους στο αίμα φτάνει ένα πλατό (σπάνια ξεπερνάει τα 10mml/L). Αποτελούν ενεργειακά υποστρώματα για τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους σκελετικούς μύες (παραγωγή ενέργειας μέσω του κύκλου του τρικαρβοξυλικού οξέος). Η κατανάλωση μια δίαιτας υψηλής σε λίπος (~80%) και μειωμένης σε υδατάνθρακες (~5%) έχει ως αποτέλεσμα υπερκετοναιμία.

Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για τα συμπληρώματα κετονών σε αθλητές;

Η αθλητική έρευνα είναι στραμμένη προς την ανεύρεση μεθόδων που θα ενισχύουν την επίδοση και την αποκατάσταση των αθλητών

Τελευταία το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε συμπληρώματα κετονών (εστέρες και άλατα κετονών), τα οποία χρησιμοποιούνται τακτικά σε επαγγελματίες ποδηλάτες. Μέσα σε 1-2 ώρες από τη λήψη του συμπληρώματος, τα επίπεδα των κετονών στο αίμα φτάνουν τα μέγιστα επίπεδα.

Από τι εξαρτάται το μέγιστο επίπεδο κετονικών σωμάτων στο σώμα;

  • Από την ταυτόχρονη λήψη τροφής
  • Την προπονητική κατάσταση
  • Τον τύπο του ιστού
  • Τον τύπο της μυϊκής ίνας

Η δράση τους στηρίζεται στην πιθανή εξοικονόμηση των αποθηκών γλυκογόνου, στην μείωση της κεντρικής κόπωσης και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Παρόλα αυτά, οι επιδράσεις στον μεταβολισμό και στα ενεργειακά υποστρώματα σε άσκηση αντοχής ποικίλης έντασης και διάρκειας παραμένουν άγνωστες, ενώ ταυτόχρονα η ανοχή σε αυτά τα σκευάσματα δεν έχει διερευνηθεί πλήρως.

Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα για να εξάγουμε συμπεράσματα;

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορεί να διεξαχθεί συμπέρασμα εάν η κατανάλωση κετονικών συμπληρωμάτων κατά την άσκηση βελτιώνει την απόδοση των αθλητών. Είναι σημαντικό ωστόσο, ειδικά για διαιτολόγους που παρακολουθούν αθλητές να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις της επιστήμης αναφορικά με μεθόδους αύξησης της αθλητικής απόδοσης και να κατευθύνουν στις πιο ασφαλείς επιλογές στους πελάτες τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pinckaers, P., Churchward-Venne, T., Bailey, D. and van Loon, L. (2016). Ketone Bodies and Exercise Performance: The Next Magic Bullet or Merely Hype?. Sports Medicine, 47(3), pp.383-391.

 

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.