Επιστημονικά Νέα

Πώς επιδρά η κατανάλωση καρυδιών στο μικροβίωμα του εντέρου;

της Ευσταθίας Παπαδά
05 Σεπτεμβρίου 2018
13059 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ereuna karidia kai mikrovioma tou enterou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γαστρεντερική οδός αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες μικροβιακές κοινότητες περιέχοντας τόσα μικροβιακά κύτταρα όσα και τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και 150 φορές περισσότερα βακτηριακά γονίδια από το ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι ευεργετικές επιδράσεις κάποιων βακτηριακών πληθυσμών στο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το μεταβολισμό των άπεπτων φυτικών ινών και την παραγωγή του βουτυρικού οξέος που αποτελεί καύσιμο για τα εντεροκύτταρα. Από την άλλη πλευρά, άλλοι βακτηριακοί πληθυσμοί φαίνεται να έχουν δυσμενή επίδραση συμβάλλοντας σε χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διατροφή και γαστρεντερικό

Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα η δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος, απλά σάκχαρα και φτωχή σε φυτικές ίνες επιδρά αρνητικά στη σύσταση του μικροβιώματος, ενώ μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να την αλλάξει σημαντικά. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση μεμονωμένων τροφών στη σύσταση του μικροβιώματος είναι ελάχιστα.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών στο ανθρώπινο γαστρεντερικό μικροβίωμα και σε μεταβολικές παραμέτρους υγείας.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη με ελεγχόμενη διατροφή και στις δύο ομάδες. Συνολικά 18 υγιείς εθελοντές ηλικίας 53.1 ετών με ΔΜΣ 28.8 kg/m2 έλαβαν ισοθερμιδική διατροφή που περιλάμβανε 0 ή 42 γρ καρύδια καθημερινά για δύο περιόδους των 3 εβδομάδων με μία εβδομάδα wash-out ενδιάμεσα. Δείγματα κοπράνων και αίματος ελήφθησαν κατά την έναρξη και κατά το τέλος κάθε περιόδου της παρέμβασης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η κατανάλωση καρυδιών είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση κατά 49-160% της παρουσίας των παραγωγών βουτυρικού οξέος Faecalibacterium, Clostridium, Dialister και Roseburia και μείωση κατά 16-38% μείωση των Ruminococcus, Dorea, Oscillospira, and Bifidobacterium (p < 0.05). Τα προφλεγμονώδη χολικά οξέα κοπράνων, δεοξυχολικό και λιθοχολικό οξύ, ήταν κατά 25% και 45% χαμηλότερα μετά την κατανάλωση των καρυδιών σε σύγκριση με την περίοδο μηδενικής κατανάλωσης (p < 0.05). Επιπρόσθετα, η LDL χοληστερόλη και η καμπεστερόλη μειώθηκαν κατά 7% και 6% αντίστοιχα μετά την κατανάλωση των καρυδιών (p < 0.01).

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολές του εντερικού μικροβιώματος. Η προσθήκη των καρυδιών στη διατροφή μπορεί να επιδρά θετικά στη μικροχλωρίδα του εντέρου βελτιώνοντας παράλληλα και μεταβολικούς δείκτες υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Holscher HD, Guetterman HM, Swanson KS, An R, Matthan NR, Lichtenstein AH, Novotny JA, Baer DJ. Walnut Consumption Alters the Gastrointestinal Microbiota, Microbially Derived Secondary Bile Acids, and Health Markers in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2018;148(6):861-867.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D