Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΙΦΝΕ) αφορά μια ομάδα χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος που συνήθως ταξινομούνται στην ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Η πορεία της νόσου περιλαμβάνει περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Καθώς η ΙΦΝΕ επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα, οι ασθενείς συχνά τροποποιούν τη διατροφή τους ακόμη και χωρίς σαφείς διατροφικές συστάσεις. Ωστόσο, τα διατροφικά πρότυπα, οι συμπεριφορές και οι πεποιθήσεις των ασθενών επηρεάζουν αρνητικά τη διατροφική τους κατάσταση, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα.
Ο χαρακτηρισμός της διατροφικής πρόσληψης είναι το πρώτο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και την ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων για τους ασθενείς και αποτέλεσε το στόχο της παρούσας μελέτης. Οι οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη περιλαμβάνουν:
- 34 g ινών για τους άνδρες και 28 g ινών για τις γυναίκες,
- 3 oz προϊόντων ολικής αλέσεως, 1000 mg ασβεστίου,
- <10% προστιθέμενων σακχάρων,
- τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικών προϊόντων,
- 2,5 φλιτζάνια λαχανικών
- και δύο φλιτζάνια φρούτων
Ποιος ήταν ο στόχος της μελέτης;
Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τρία ερωτήματα:
- Μεταξύ των ατόμων με ΙΦΝΕ, η διατροφική πρόσληψη (φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, ασβέστιο, ζάχαρη, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα) διαφέρει μεταξύ εκείνων με ενεργή και ανενεργή νόσο;
- Είναι πιο πιθανό τα άτομα με ενεργή ΙΦΝΕ να τροποποιήσουν τη διατροφή τους σε σχέση με τα άτομα με ανενεργή ΙΦΝΕ;
- Διαφέρουν οι διατροφικές πεποιθήσεις μεταξύ ατόμων με ενεργή και ανενεργή ΙΦΝΕ;
Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;
Άτομα με διαγνωσμένη ΙΦΝΕ (n = 147) στρατολογήθηκαν μέσω του διαδικτύου. Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω ερωτηματολογίων καταγραφής της διατροφικής πρόσληψης, της τροποποίησης της διατροφής και των διατροφικών πεποιθήσεων. Η στατιστική ανάλυση έγινε με chi-squared και t-test για τη σύγκριση ασθενών με ενεργή έναντι ανενεργής νόσου.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Η πλειοψηφία του δείγματος αποτέλεσαν κυρίως γυναίκες (90%) με διαγνωσμένη νόσο του Crohn (64%). Η ημερήσια πρόσληψη για τις γυναίκες ήταν 9,7 g ινών, 0,3 oz προϊόντων ολικής αλέσεως, 683,8 g ασβεστίου, 1,1 φλιτζάνια λαχανικών και 0,5 φλιτζάνια φρούτων. Η ημερήσια πρόσληψη για τους άνδρες ήταν 14,2 g ινών, 0,4 oz προϊόντων ολικής αλέσεως, 882,9 g ασβεστίου, 1,4 φλιτζάνια λαχανικών και 0,5 φλιτζάνια φρούτων. Οι συμμετέχοντες συχνά τροποποίησαν την πρόσληψη φυτικών ινών (73%), των φρούτων και των λαχανικών (71%), τα δημητριακών (67%) και τα γαλακτοκομικών (66%) ως αποτέλεσμα της νόσου τους. Συνολικά το 83% πίστευαν ότι η τροποποίηση της διατροφής τους θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της ΙΦΝΕ.
Διαφορές μεταξύ ενεργής και ανενεργής νόσου εμφανίστηκαν στις γυναίκες σε ό,τι αφορά την πρόσληψη ινών, φρούτων, λαχανικών και ασβεστίου. Η τροποποίηση της διατροφικής πρόσληψης ήταν μεγαλύτερη στους ασθενείς με ενεργή νόσο. Δεν υπήρχαν διαφορές στις διατροφικές πεποιθήσεις μεταξύ ασθενών με ενεργή και ανενεργή νόσο.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με ΙΦΝΕ τροποποιούν τη διατροφική πρόσληψή τους ως αποτέλεσμα της ΙΦΝΕ και πιστεύουν ότι η διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών. Ο διαιτολόγος καλείται να παίξει ρόλο- κλειδί στη διατροφική αντιμετώπιση της ΙΦΝΕ και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ασθενών.