Επιστημονικά Νέα

NAFLD στους εφήβους: Σχετίζεται με την εγκυμοσύνη της μητέρας;

της Μαρίας Κοντοέ
02 Ιουλίου 2018
8112 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
nafld stous efivous kai sxesi me egkymosini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στην εφηβεία, της παχυσαρκίας στη μητέρα κατά την έναρξη της κύησης, της διάρκειας του μητρικού θηλασμού, της ηλικίας έναρξης της συμπληρωματικής χορήγησης γάλατος formula και της εισαγωγής στερεάς τροφής με την εκδήλωση NAFLD στην εφηβεία.

Ποιος ήταν ο σχεδιασμός της μελέτης;

Η μελέτη Raine συνιστά προοπτική μελέτη με αρχικό δείγμα 2868 νεογέννητα τα οποία στρατολογήθηκαν από το νοσοκομείο King Edward Memorial στην Αυστραλία. Η αξιολόγηση της παρουσίας ή μη NAFLD πραγματοποιήθηκε με υπέρηχο ήπατος σε 1167 συμμετέχοντες στην ηλικία των 17 ετών, ενώ δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια και το είδος του θηλασμού διατίθονταν από 1153 συμμετέχοντες.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Η εν λόγω μελέτη επιβεβαίωσε τη θετική συσχέτιση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στην εφηβεία και του αυξημένου σωματικού βάρους της μητέρας κατά την έναρξη της κύησης με την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης NAFLD στην εφηβεία.

Ο μητρικός θηλασμός χωρίς συμπληρωματική χορήγηση γάλατος formula για τουλάχιστον 6 μήνες  συγκριτικά με το μητρικό θηλασμό χωρίς συμπληρωματική χορήγηση για μικρότερο χρονικό διάστημα συσχετίστηκε θετικά με 40% μειωμένη πιθανότητα εκδήλωσης NAFLD στην εφηβεία, ανεξάρτητα από το BMI του εφήβου αλλά και της μητέρας κατά την έναρξη της κύησης.

Οι έφηβοι με διάγνωση NAFLD οι οποίοι θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε NASH και λιγότερο επιβαρυμένο μεταβολικό προφίλ συγκριτικά με εκείνους οι οποίοι θήλασαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.

H ηλικία εισαγωγής στερεάς τροφής δεν εμφάνισε συσχέτιση με την εκδήλωση της νόσου στην εφηβεία.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης NAFLD στην εφηβεία απαιτεί την εφαρμογή μέτρων προγεννητικά, με την ενθάρρυνση της μητέρας να ξεκινήσει την κύηση με ένα φυσιολογικό BMI καθώς και μεταγεννητικά, με την ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού για τουλάχιστον 6 μήνες χωρίς τη συμπληρωματική χορήγηση γάλατος formula. Η διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους στην παιδική αλλά και εφηβική ηλικία συνιστούν επίσης προστατευτικούς παράγοντες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ayonrinde, O.T., Oddy, W.H., Adams, L.A., Mori, T.A., Beilin, L.J., de Klerk, N. and Olynyk, J.K., 2017. Infant nutrition and maternal obesity influence the risk of non-alcoholic fatty liver disease in adolescents. Journal of hepatology67(3), pp.568-576.

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc