Επιστημονικά Νέα

Αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης: Επηρεάζει την οστική υγεία γυναικών;

της Ευσταθίας Παπαδά
18 Ιουνίου 2018
8745 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ayksimeni katanalwsh proteinis kai ygeia twn ostwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια διερευνάται έντονα η σχέση μεταξύ της υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης με πολλές παραμέτρους της υγείας, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη νεφρική λειτουργία και την οστική υγεία. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση που να επιβεβαιώνει την αρνητική επίδραση στη νεφρική και ηπατική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα της αυξημένης κατανάλωσης πρωτεϊνών στην οστική υγεία αποτελούν ακόμα σημείο διαφωνίας μεταξύ των ερευνητών

Η υπόθεση στηρίζεται στο γεγονός της όξινης τέφρας που δημιουργείται στον οργανισμό μετά την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σε σύγκριση με τη φυτική πρωτεΐνη που οδηγεί στη δημιουργία αλκαλικής τέφρας. Έτσι λοιπόν, αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Δυτικό πρότυπο διατροφής που είναι πλούσιο σε ζωική πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε απομεταλλοποίηση των οστών, αυξημένη απέκκριση ασβεστίου και μακροπρόθεσμα σε οστεοπόρωση.

Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης πρωτεΐνης στην οστική υγεία γυναικών με καλή φυσική κατάσταση.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 24 γυναίκες που ασχολούνταν με κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας (αερόβιας ή αντιστάσεων) για τουλάχιστον 3 φορές σε εβδομαδιαία βάση συμμετείχαν στη μελέτη. Οι εθελόντριες διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (n=12) που κατανάλωνε τουλάχιστον 2.2γρ πρωτεΐνης//kg σωματικού βάρους/ημέρα για 6 μήνες, και την ομάδα ελέγχου (n=12) που συνέχισε να ακολουθεί το σύνηθες διατροφικό της πλάνο. Η σύσταση του σώματος αξιολογήθηκε με απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (dual-energy x-ray absorptiometry (DXA)). Σε όλες τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να καταγράφουν τη διατροφική τους πρόσληψη στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα MyFitnessPal®. Επίσης, οι εθελόντριες και στις δύο ομάδες συνέχισαν με το ίδιο πλάνο φυσικής δραστηριότητας.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου υπήρχε σημαντική διαφορά στην πρωτεϊνική πρόσληψη μεταξύ των δύο ομάδων, ωστόσο δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά στη διατροφική πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών. Η συνολική οστική πυκνότητα δεν μεταβλήθηκε σε καμία από τις δύο ομάδες, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη λιπώδη και άλιπη μάζα σώματος.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η παραπάνω μελέτη αποτελεί μία πρώτη ένδειξη σχετικά με την επίδραση της υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης στην οστική υγεία των γυναικών. Ωστόσο, είναι απαραίτητες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας, σε μεγαλύτερο δείγμα και με ακριβέστερη καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Antonio et al. (2018). High protein consumption in trained women: bad to the bone?. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 15:6

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D