"Οι έφηβοι όταν δεν τρέφονται από τη μητέρα συναισθηματικά, επιλέγουν να μην τρέφονται ούτε σωματικά. Η νέα κοπέλα επιθυμεί να παραμείνει παιδί και υιοθετεί μια σειρά ακραίων διατροφικών συνηθειών λόγω της διαρκούς επιθυμίας να είναι λεπτή και να μη γίνει κι αυτή γυναίκα με καμπύλες."
Πηγή: www.keadd.gr
Δυστυχώς η Νευρική Ανορεξία είναι μια κατάσταση που πολλές φορές διαγιγνώσκεται αφού βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό. Εμφανίζεται πιο συχνά σε κορίτσια 11-20 ετών και δείχνει μια άρνηση στο να αποκτήσουν γυναικείο σώμα και να μεγαλώσουν. Θέλουν να διατηρήσουν το παιδικό τους σώμα και να παρεμποδίσουν τη σεξουαλικότητα τους. Η αμμηνόροια είναι μια κατάσταση που φέρνει τα κορίτσια πιο κοντά σ'αυτή τους την ανάγκη! Συνήθως η Νευρική Ανορεξία μαρτυρά κάποιο πρόβλημα μεταξύ μητέρας και κόρης, παραμέληση ή ανάγκη για φροντίδα.
Διαβάστε επίσης: Πώς να βοηθήσετε τον πελάτη σας με διατροφικές διαταραχές [Δωρεάν EBOOK]
Απο τον Αμερικάνικο Σύλλογο Ψυχιάτρων έχουν οριστεί κάποια συμπτώματα που ομολογούν Νευρική Ανορεξία, αυτά είναι:
- Επιθυμία για βάρος κάτω του φυσιολογικού
- Εμμονή με το φαγητό και φόβο για την αύξηση του βάρους του
- Υπάρχει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος με το άτομο να πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερο βάρος απο το φυσιολογικό
- Απουσία περιόδου για 3 συνεχόμενους μήνες
Ακόμα κι αν κάποιο άτομο βρίσκεται στην αρχή της νόσου και δεν έχει όλα τα απαραίτητα συμπτώματα δε σημαίνει ότι δε βιώνει τη ίδια ψυχολογική κατάσταση με τα άτομα που τα έχουν. Στις έφηβες λόγων των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους μπορεί να μην παρατηρηθεί μείωση βάρους αλλά μείωση της φυσιολογικής ανάπτυξης και επειδή σαν σύμπτωμα αναφέρεται και η απουσία έμμηνου ρύσεως καλό είναι να αναφέρουμε ότι σε μικρές ηλικίες που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο κύκλος μπορεί να παραληφθεί σαν κριτήριο.
Σύμφωνα με τους Bryant-Waugh στους εφήβους τα χαρακτηριστικά που δηλώνουν Νευρική ανορεξία είναι η μειωμένη ανάπτυξη, η αποφυγή παχυντικών τροφίμων, η έντονη εμμονή με τις θερμίδες και το βάρος τους, η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών και η έντονη σωματική άσκηση.
5 σημάδια που πρέπει να προσέξουμε
- Ανάγκη για μείωση του βάρους
- Δυσαρέσκεια με το σώμα τους
- Έντονη θλίψη και έλλειψη κοινωνικής ζωής
- Απώλεια εμμήνου ρύσεως
- Πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και εξαντλητική άσκηση
- Μεγάλη προσπάθεια για να είναι το τέλειο παιδί
- Κατανάλωση μη θερμιδιγόνων τροφίμων για κάλυψη της πείνας.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι
- Μεταβολές στη διάθεση
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Χαμηλή κατανάλωση υγρών
- Κόψιμο της τροφής σε μικρά κομματάκια
- Υπερβολικά αργή κατανάλωση τροφής
- Ναυτία
- Διάβρωση δοντιών
- Δυσκοιλιότητα
- Λιποθυμία
Το να αναγνωρίσει κάποιος μια διατροφική διαταραχή στην αρχή της είναι δύσκολο καθώς τα παιδιά αυτά ντρέπονται και κρύβουν πολλά στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί και αν παρατηρούν κάποια απο τα παραπάνω συμπτώματα να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα μια αποκλίνουσα διατροφική συμπεριφρά ή την προδιάθεση για εξέλιξη σε Νευρική Ανορεξία και να επέμβει.