Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή Διατροφή και SARS-COV-2: Υπάρχει Σχέση;

της Ευσταθίας Παπαδά
13 Μαρτίου 2023
4413 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ergastirio me trofima covid19

www.canva.com

Από το Μάρτιο του 2020, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες στην ιστορία της. Σχεδόν καμία χώρα δεν έχει ξεφύγει από την εξάπλωση του SARS-COV-2, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ποσοστό επικράτησης μεταξύ και εντός των κρατών. Οι αιτίες πίσω από αυτές τις διαφορές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επακριβώς, ωστόσο πολλοί παράγοντες, όπως το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο, ο τρόπος ζωής, η μεγαλύτερη ηλικία, οι συννοσηρότητες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι καπνιστικές συνήθειες, η πυκνότητα του πληθυσμού και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να παίξουν ρόλο. Επιπλέον οι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως κρίσιμοι παράγοντες στην ευαισθησία και τη σοβαρότητα της λοίμωξης λόγω του ρόλου της διατροφής στην ανοσολογική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από την Ιταλία επιχείρησε να διευρενήσει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της λοίμωξης από κορονοϊό.

Ποιος ήταν ο στόχος της μελέτης;

Ο σκοπός αυτής της μελέτης παρατήρησης ήταν η διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης μεταξύ της συμμόρφωσης με τη μεσογειακή διατροφή και των ποσοστών μόλυνσης από SARS-COV-2 και της σοβαρότητας της νόσου μεταξύ των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης. Ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τη συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες συμπληρώθηκε διαδικτυακά από τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονταν σε περιοχή της βόρειας Ιταλίας από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Από τα 1206 ερωτηματολόγια που συλλέχθηκαν, τα 900 θεωρήθηκαν αξιόπιστα και αναλύθηκαν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Τα άτομα που μολύνθηκαν από SARS-COV-2 (n=148) ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία στη συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή, μικρότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ελαιολάδου. Ο κίνδυνος της λοίμωξης συσχετίστηκε αντιστρόφως με τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και την κατανάλωση δημητριακών. Τα ασυμπτωματικά άτομα με λοίμωξη SARS-COV-2 ανέφεραν χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τα συμπτωματικά. Τα άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία ήταν σημαντικά μεγαλύτερα σε ηλικία και ανέφεραν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η ηλικία και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκαν με τη σοβαρότητα της λοίμωξης στα συμπτωματικά άτομα.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η εκπαίδευση σχετικά με την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είναι απαραίτητη καθώς φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο λοίμωξης και της σοβαρότητας νόσησης από κορονοϊό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ponzo,V.;Pellegrini,M.; D’Eusebio, C.; Bioletto, F.; Goitre, I.; Buscemi, S.; Frea, S.; Ghigo, E.; Bo, S. Mediterranean Diet and SARS-COV-2 Infection: Is There Any Association? A Proof-of-Concept Study. Nutrients 2021,13,1721. https://doi.org/ 10.3390/nu13051721

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D