Επιστημονικά Νέα

Πόσο εύκολη είναι η συμμόρφωση στην παλαιολιθική διατροφή;

18 Σεπτεμβρίου 2017
9096 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
palaiolithiki diatrofi trofima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παλαιολιθική διατροφή έχει αναδειχθεί τελευταία από τα μέσα ενημέρωσης και συνοδεύεται από ισχυρισμούς για βελτίωση της συνολικής υγείας. Συνιστά την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων ενώ ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, κρέατος, αυγών και ξηρών καρπών, ωστόσο, είναι αντίθετη με τις εθνικές διατροφικές συστάσεις για την υγιεινή διατροφή (HEG) δεδομένου ότι αποκλείει  σημαντικές ομάδες τροφίμων, τα αμυλούχα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.

Τι δείχνει η βιβλιογραφία έως σήμερα;

Ένας περιορισμένος αριθμός μικρών μελετών έχει αναφέρει οφέλη για τη χοληστερόλη, τον έλεγχο του βάρους και τον μεταβολισμό της γλυκόζης για βραχυχρόνιες περιόδους. Παρά τα πιθανά οφέλη για την υγεία ωστόσο, μια Σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν παλαιολιθική δίαιτα ανέφεραν δυσκολία στην προσαρμογή στις απαιτήσεις της διατροφής καθώς και επιθυμία για τα «απαγορευμένα» τρόφιμα μετά από μια χρονική περίοδο. Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, βρέθηκε ότι η παλαιολιθική δίαιτα απαιτεί μία αύξηση του εισοδήματος κατά 9,3% για να είναι βιώσιμη και να παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά για την κάλυψη των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων (εκτός από το ασβέστιο).

Στόχος πρόσφατης μελέτης στην Αυστραλία αποτέλεσε η σύγκριση της παλαιολιθικής δίαιτας με ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής με βάση εθνικές διατροφικές συστάσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση, τη γευστικότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 39 υγιείς γυναίκες (ηλικία 47±13 ετών, BMI 27±4 kg/m2) οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δόθηκε η οδηγία να καταναλώνονται τρόφιμα με βάση την παλαιολιθική δίαιτα (PD, n=22), ενώ στη δεύτερη τρόφιμα με βάση τις εθνικές διατροφικές συστάσεις (HEG, n=17) για 4 εβδομάδες. Την ποσότητα φαγητού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες την καθόριζαν οι ίδιοι (ad-libitum). Ένας κατάλογος τροφίμων συμπληρωνόταν καθημερινά για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης. Μετά το πέρας της παρέμβασης συμπληρώθηκε ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να εκτιμηθεί η γευστικότητα καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Η ομάδα HEG ανέφερε μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση τροφίμων χαρακτηριστικών της δίαιτας (1.0+0.6 έναντι 0.57+0.6 μερίδων/ημέρα, p=0.03). Σε σύγκριση με την ομάδα HEG, η ομάδα PL ανέφερε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επεισοδίων διάρροιας (23%, 0%, p=0,046), μεγαλύτερο κόστος για την αγορά τροφίμων (69%, 6% p<0,01) καθώς και την πεποίθηση ότι η δίαιτα δεν ήταν υγιής (43%, 0% p<0.01).

Ποια είναι τα συμπεράσματα για τους διαιτολόγους;

Η συμμόρφωση και στις δύο δίαιτες ήταν υψηλή, αλλά οι πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών και το αυξημένο κόστος υποδεικνύουν ότι η παλαιολιθική δίαιτα μπορεί να μην είναι πρακτική σε κλινικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες, ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο είναι ασφαλής τελικά η μακροπρόθεσμη δυνατότητα εφαρμογής της. Ποικιλία και τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, φαίνεται να είναι για μία ακόμα φορά το «κλειδί» στην καθημερινή πρακτική των διαιτολόγων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Genoni A, Lo J, Lyons-Wall P, Devine Α. Compliance, Palatability and Feasibility of PALEOLITHIC and Australian Guide to Healthy Eating Diets in Healthy Women: A 4-Week Dietary Intervention. Nutrients 2016, 8, 481; doi:10.3390/nu8080481

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.