Επιστημονικά Νέα

Επιδράσεις ροφημάτων με ζάχαρη, με τεχνητά γλυκαντικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης στην καρδιομεταβολική υγεία

08 Ιουνίου 2023
2562 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
rofimata zaxaris gylkantikon kardiometavoliki ygeia

Photo source: www.canva.com

Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη έχει συσχετιστεί κατά καιρούς με πολυάριθμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο των ροφημάτων με ζάχαρη στην καρδιομεταβολική υγεία, οδηγώντας σε διάφορες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής τους. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των πρωτοβουλιών παραμένει συζητήσιμη.

Τι Eξέτασαν οι Eρευνητές;

Για να δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις διαφορετικών τύπων ροφημάτων στην καρδιομεταβολική υγεία, το 2020, διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 203 υγιείς ενήλικες. Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη, ροφημάτων με υποκατάστατα ζάχαρης και ροφημάτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης στη σύσταση του σώματος, στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και στην προτίμηση της γλυκιάς γεύσης.

Ποιοι Συμμετείχαν στην Ερευνα;

Στην έρευνα συμμετείχαν 203 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-40 ετών που ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον 1 μερίδα ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα και είχαν δείκτη μάζας σώματος που κυμαινόταν από 18,5 -40,0 kg/m2.

Πως Σχεδιάστηκε η Μελέτη;

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε ροφήματα με ζάχαρη, η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε ροφήματα με κάποια γλυκαντική ουσία και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Η τυχαιοποίηση ήταν στρωματοποιημένη ανά φύλο, εθνικότητα και δείκτη μάζας σώματος (φυσιολογικό βάρος, 18,5–24,9, υπέρβαροι, 25–29,9, παχύσαρκοι, ≥30). Η παρέμβαση διήρκησε 12 μήνες. Περιελάμβε δωρεάν παραδόσεις ροφημάτων κατ' οίκον, συγκεκριμένα μηνύματα σχετικά με την κατανάλωσή τους και τηλεφωνικές κλήσεις για την καταγραφή των ροφημάτων που κατανάλωναν, και την επαναπροώθηση των μηνυμάτων.

Ζητήθηκε απο τον κάθε συμμετέχοντα να επιλέξει ένα συνδυασμό ροφημάτων που επιθυμεί από ένα μενού επιλογών και να παραγγείλει τον επιθυμητό συνδυασμό από μια ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης.

Τι Εδειξαν τα Αποτελέσματα;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη είχαν σημαντική αύξηση στο σωματικό βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια της μέσης σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ροφήματα με κάποια γλυκαντική ουσία ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αντίστοιχα. Επιπλέον, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη οδήγησε σε αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος ή στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν ροφήματα με γλυκαντικές ουσίες ή χωρίς ζάχαρη, αντίστοιχα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αύξησε το κατώφλι αντίληψης της γλυκιάς γεύσης. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αλλάξει τις γευστικές προτιμήσεις και να κάνει πιο δύσκολο για τα άτομα να επιλέξουν πιο υγιεινά ποτά στο μέλλον.

Τι μπορούμε να Kρατήσουμε;

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη για τη βελτίωση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι τα ροφήματα με γλυκαντικές ουσίες και τα μη ζαχαρούχα ροφήματα μπορεί να είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα ροφήματα με ζάχαρη.

Ωστόσο, η μελέτη έχει τους περιορισμούς της, όπως η μικρή διάρκεια της παρέμβασης και το μικρό μέγεθος του δείγματος. Επιπλέον, η μελέτη διερεύνησε μόνο τις επιπτώσεις τριών τύπων ροφημάτων και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν οι επιπτώσεις άλλων ποτών στην καρδιομεταβολική υγεία.

Ποιό είναι το Συμπέρασμα για τον Διαιτολόγο;

Συμπερασματικά, η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις διαφορετικών τύπων ροφημάτων στην καρδιομεταβολική υγεία. Τα άτομα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη και να επιλέξουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cara B. Ebbeling , PhD; Henry A. Feldman, PhD; Sarah K. Steltz, MPH; Nicolle L. Quinn, MS, RD; Lisa M. Robinson, MPH, RD; David S. Ludwig, MD, PhD. Effects of Sugar-Sweetened, Artificially Sweetened, and Unsweetened Beverages on Cardiometabolic Risk Factors, Body Composition, and Sweet Taste Preference: A Randomized Controlled Tria. J Am Heart Assoc. 2020;9:e015668. DOI: 10.1161/JAHA.119.015668 1

Νεκταρία Κοκόσια
Νεκταρία Κοκόσια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.