Στην Ελλάδα, 1.187.370 άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Ένα υψηλό ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του γενικότερου πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα του 2016, παρουσιάζοντας την επιτακτική ανάγκη μείωσης, ενημέρωσης και θεραπείας των πελατών μας με διαβήτη. Ωστόσο, όλο και περισσότερες είναι οι μελέτες και οι ανασκοπήσεις, μέσα στις οποίες αναφέρεται η νέα και «ιδανική διατροφή» που πρέπει να ακολουθεί ένας πελάτης με σακχαρώδη διαβήτη.
Για το λόγο αυτό, σε αυτό το άρθρο σήμερα συγκέντρωσα τα 3 top επιστημονικά δεδομένα του medNutrition για τα διαφορετικά είδη δίαιτας και την αποτελεσματικότητά τους στη διατροφική διαχείριση ενός ασθενή με διαβήτη. Πάμε λοιπόν, να δούμε αυτά τα 3 επιστημονικά άρθρα λίγο πιο αναλυτικά:
Ενδείξεις αποτελεσματικότητας της διαλειμματικής νηστείας σε διαβητικούς ασθενείς
Mία τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πράγας έρχεται να αναιρέσει την κυρίαρχη άποψη για τη διαχείριση των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ. Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δίαιτα με 2 γεύματα έναντι του κλασσικού μοτίβου (6 γεύματα) φάνηκε να βελτιώνει στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Επιπλέον, η διατροφή των 2 γευμάτων μείωσε σημαντικά το ηπατικό περιεχόμενο σε λίπος, ενώ δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε άλλους παράγοντες. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι η παραπάνω μελέτη είχε μικρό δείγμα και αρκετές ανομοιογένειες, ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Χορτοφαγική ή συμβατική υποθερμιδική δίαιτα για την καλύτερη φυσική κατάσταση ενός διαβητικού;
Ερευνητές από την Τσεχία σύγκριναν την επίδραση υποθερμιδικής χορτοφαγικής δίαιτας σε σύγκριση με την κλασσική υποθερμιδική διατροφή στη φυσική κατάσταση ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ που ακολούθησαν αερόβια άσκηση. Στη μελέτη συμμετείχαν 74 ασθενείς με αντιδιαβητική αγωγή, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και ακολούθησαν διαφορετική σε σύσταση διατροφή και αερόβια άσκηση για 12 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο το VO2max, όσο και η μέγιστη απόδοση (Watt max) αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά κατά 12% και 21%, αντίστοιχα, στην ομάδα χορτοφαγικής δίαιτας, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε κάποια σημαντική αλλαγή.
Έχει οφέλη ο περιορισμός των υδατανθράκων στον Σακχαρώδη Διαβήτη;
Η συγκεκριμένη ανασκόπηση του 2015 είχε στόχο να παρουσιάσει «ενδείξεις» από ερευνητικά δεδομένα που αξιολόγησαν οι συγγραφείς και επιχειρηματολογούν, προτείνοντας τη μείωση των υδατανθράκων ως πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα θεραπεία ενάντια στο διαβήτη τύπου ΙΙ και Ι, αντίστοιχα. Πέρα από το διαχωρισμό της χαμηλής και της πολύ χαμηλής δίαιτας σε υδατάνθρακες, οι συγγραφείς ενδεικτικά ανέφεραν ότι:
- Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι από τις καλύτερες δίαιτες για την απώλεια βάρους.
- Η μείωση των υδατανθράκων είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των ΤΑG του πλάσματος και την αύξηση της HDL.
- Η έντονη μείωση της γλυκόζης από τον περιορισμό των υδατανθράκων δε φάνηκε να έχει παρενέργειες σε σχέση με την έντονη μείωση που προκύπτει από τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών.
Τι να κρατήσει ο διαιτολόγος;
Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση που επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα είναι μία ισορροπία στη διατροφή του πελάτη με διαβήτη, με ταυτόχρονη επιλογή σύνθετων υδατάνθρακων που θα διαμερίζονται ομοιόμορφα μέσα στα γεύματά του. Στην περίπτωση που υπάρχει μάλιστα παχυσαρκία, τότε προτείνεται και απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα μας δίνουν τροφή για σκέψη για νέους τρόπους προσέγγισης στη διατροφική θεραπεία του διαβήτη, καθώς και στις 3 περιπτώσεις υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα. Μη ξεχνάτε ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση του πελάτη μας και ακόμα περισσότερο με διαβήτη, αποτελεί την καλύτερη «θεραπεία» του.