Επιστημονικά Νέα

Διατροφική παρέμβαση σε άτομα με χρόνια αϋπνία: πώς επωφελούνται;

της Ευσταθίας Παπαδά
03 Ιουλίου 2017
9696 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela me aypnia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η χρόνια αϋπνία είναι μία πολύ συχνά εμφανιζόμενη διαταραχή ύπνου κι εμφανίζεται περίπου το 15-22% του γενικού πληθυσμού. Τα συμπτώματα της αϋπνίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, καθώς φαίνεται ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση έναρξης του ύπνου (sleep onset latency, SOL) σχετίζεται με τη θνησιμότητα.

Επιπρόσθετα, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το υπέρβαρο και η παχυσαρκία είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαταραχών ύπνου και χρόνιας αϋπνίας. Η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιου είδους συμπτωμάτων και γι’αυτό ερευνητική ομάδα στη Φινλανδία διερεύνησε πρόσφατα το αν μία εξάμηνη διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της αϋπνίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μείωση της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και η βελτιστοποίηση της σύστασης της διατροφής θα μπορούσαν να βελτιώσουν μία ή περισσότερες αντικειμενικές ή υποκειμενικές παραμέτρους του ύπνου.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Σαράντα εννέα άνδρες ηλικίας 30-65 ετών με συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την ομάδα παρέμβασης (Ν=28) και την ομάδα ελέγχου (Ν=21). Η ομάδα της παρέμβασης ακολούθησε μία εξάμηνη εξατομικευμένη διατροφική παρέμβαση με τρεις συμβουλευτικές συνεδρίες δια ζώσης και online επίβλεψη 1-3 φορές/εβδομάδα. Προτάθηκε επίσης μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 300-500kcal και βελτίωση της σύστασης της διατροφής σε μακροθρεπτικά συστατικά (40-45% υδατάνθρακες, 20% πρωτεΐνη, 35-40% λίπος). Οι εθελοντές στην ομάδα ελέγχου συνέχισαν να ακολουθούν τις συνήθειές τους. Οι παράμετροι ύπνου αξιολογήθηκαν με βάση ένα ημερολόγιο ύπνου, το βασικό σκανδιναβικό ερωτηματολόγιο ύπνου, καθώς επίσης και πιεζοηλεκτρικούς αισθητήρες κρεβατιού.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα παρέμβασης είχε μικρότερη αντικειμενικά SOL μετά την παρέμβαση. Η ομάδα παρέμβασης εμφάνισε μεγαλύτερο αντικειμενικά συνολικό χρόνο ύπνου, βελτιωμένη αποτελεσματικότητα ύπνου, χαμηλότεο σκορ κατάθλιψης, λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και νυκτουρία.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας με την εφαρμογή μίας ήπιας μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και τη βελτίωσης της σύστασης της διατροφής σε μακροθρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους ύπνου σε άτομα με πρόβλημα χρόνιας αϋπνίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tan X, Alén M, Wang K, Tenhunen J, Wiklund P, Partinen M, Cheng S. Effect of Six-Month Diet Intervention on Sleep among Overweight and Obese Men with Chronic Insomnia Symptoms: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2016 Nov 23;8(11). pii: E751.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D