Τι πιστεύετε ότι μάθατε εσείς;
Με αφορμή την ανάγνωση των βιβλίων «Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου» και «Αναζητώντας το μαγικό βάρος των ονείρων σου», την πραγματοποίηση της πρακτικής μου άσκησης για την απόκτηση του πτυχίου του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, την παρακολούθηση - καταγραφή εποπτειών διατροφικών διαταραχών, αλλά και την παρακολούθηση (για δεύτερη φορά) της εκπαίδευσης του ΚΕΑΔΔ, νιώθω την ανάγκη να παραθέσω τα παρακάτω λόγια.
Η Ιστορία μου
Το 2009 διαγνώστηκα και εγώ με Νευρική Ανορεξία. Τότε ήταν που μπήκαν οι Διατροφικές Διαταραχές στην ζωή μου. Έχοντας βγει από την «κόλαση» της Ανορεξίας θεωρώ ότι μπορώ να κατανοήσω πολλά περισσότερα (εκτός από την «διατροφή» του) σε ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία. Είναι μια ύπουλη αρρώστια. Θέλει κατανόηση, έμπιστο και έμπειρο θεραπευτή μα πάνω από όλα στήριξη. Δανειζόμενη λοιπόν μια φράση από το βιβλίο «Η καλύτερη δίαιτα του κόσμου» θα ήθελα να πω πως το ΚΕΑΔΔ μπορεί «να κάνει ένα άτομο να επιλέξει την υγεία υπεράνω της διατροφικής διαταραχής», μπορεί να δώσει όλα τα εφόδια σε έναν Επαγγελματία (εργαλεία/τεχνικές) ώστε η «φωνή» της διατροφικής διαταραχής να αποδυναμωθεί και ένα άτομο να επιτύχει την ίαση.
Πίσω από τη Νευρική Ανορεξία
Μέσα από την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, πέρα από του ότι έκανα και στον εαυτό μου ψυχοθεραπεία έμαθα να βλέπω πίσω από το πρόβλημα. Συνήθως η Νευρική Ανορεξία ή γενικότερα μια Διατροφική Διαταραχή είναι η εκδήλωση της αιτίας και όχι η ίδια η αιτία. Δυστυχώς το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον (διαιωνιστικοί παράγοντες) μέσα στο οποίο ζει ένας έφηβος ή/ ένα παιδί, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί στο εαυτό του και στο «κορμάκι» του (όπως έλεγε η κα Σχινά) καθώς και στο αν τελικά θα μάθει να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό του. Αυτό συμβαίνει, όταν κάτι «δεν πάει καλά» στον συντονισμό της οικογένειας.
Η δυσκολία στην θέσπιση ορίων, στη διαχείριση συγκρούσεων και στην λήψη αποφάσεων από την πλευρά των γονέων, η σοβαρή υπέρ-εμπλοκή μεταξύ γονιού (/γονέων) και παιδιού/εφήβου και γενικότερα ο «κακός» συντονισμός στην οικογένεια μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Τουλάχιστον αυτό το ένιωσα στο πετσί μου!
Τεχνικές και Τρόποι Αντιμετώπισης
Σίγουρα δεν θα ξεχάσω, όλες εκείνες τις ασκήσεις-τεχνικές που μας έκανε η κα Σχινά. Έμαθα πάρα πολλά και μπήκα και στη διαδικασία να αναρωτηθώ πώς μπορώ να φροντίσω παραπάνω τον εαυτό μου! Αλλά κυρίως μπόρεσα να κατανοήσω μερικές συμπεριφορές των ατόμων ανάλογα με την με το είδος της διατροφικής διαταραχής που τους ταλαιπωρεί. Για κανέναν άνθρωπο (και Επαγγελματία) δεν είναι ούτε εύκολο αλλά ούτε και ευχάριστο να «μιλά» με την «φωνή» της ανορεξίας. Παρόλα αυτά, κάθε Επαγγελματίας που ολοκληρώνει την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, έχει μάθει τόσα εργαλεία και τεχνικές όπως πχ. την τεχνική του «ασθενή-στο-τσεπάκι»/ την τεχνική της «καυτής θέσης» που πλέον όχι μόνο δεν «πέφτει στην παγίδα» να συνομιλεί με την «φωνή» της ανορεξίας, αλλά είναι εκεί για να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει πότε του μιλάει η διαταραχή και πότε όχι.
Να τον βοηθήσει να πάρει εκείνος τον έλεγχο και να πάψει να τον έχει η διαταραχή!
Η Σημασία της Θέλησης
Κατανόησα επίσης, την σημασία της φράσης:
Ο ασθενής θα πρέπει να θέλει περισσότερο από τον θεραπευτή να αλλάξει συνήθειες
καθώς και την φράση
Δεν υπάρχει άλλο σενάριο.
Όντως όταν η ζωή σου κινδυνεύει καθώς η Ανορεξία είναι απειλή για τη ζωή σου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από το να παλέψεις μαζί της, να αγωνιστείς ακούραστα (έχοντας στο πλευρό σου μια διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα) για να αποκτήσεις ξανά την υγεία, την χαρά αλλά και την «ζωή» που έχασες. Θέλει κουράγιο το ξέρω. Όμως, θέλει και ανθρώπους δίπλα σου συμμάχους. Η διατροφική διαταραχή δεν είναι φίλη σου, κάποια στιγμή θα το καταλάβεις..
Η Σημασία της Διεπιστημονικής Ομάδας
Πολύ σημαντικός παράγοντας στον αγώνα που κάνει το άτομο για να αντιμετώπιση την διατροφική του διαταραχή είναι «σε τι θεραπευτές θα πέσει».
Η θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής απαιτεί σωστό σχεδιασμό (με συγκεκριμένες φάσεις- πρωτόκολλο) από μια θεραπευτική και διεπιστημονική ομάδα, Στην οποία ένας εξειδικευμένος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος αλλά και σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο, Γιατρό ή/ και Γυμναστή να τεθούν οι κατάλληλοι στόχοι ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενή και έτσι ο ασθενής να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.
Η ομάδα είναι που νικά τελικά!
Η Σημασία της Συναναστροφής με Άλλους Ανθρώπους
Ειδικότερα αυτός ο τόσο γνώριμος σε μένα «λύκος» (από το βιβλίο μου « Η γνωριμία με το λύκο», Εκδόσεις Μεταίχμιο), απεχθάνεται την παρέα. Αναλαμβάνει δράση όταν νιώθεις μόνος και αδύναμος. Και κάτι ακόμα που κάθε άτομο που πάσχει από Νευρική Ανορεξία θα ήθελα να θυμάται:
Την φωνή της ανορεξίας την ακούς μόνο στην ησυχία.
Για αυτό φρόντισε να συναναστρέφεσαι με άτομα που «κάνουν μεγαλύτερη φασαρία» μέχρι η ανορεξία «να μην ακούγεται» πια. Η ανορεξία και κάθε διατροφική διαταραχή δεν θέλει το καλό σου, για αυτό να είσαι σίγουρος/η, απλώς σε έχει πείσει για το αντίθετο! Σε καμία περίπτωση δεν είναι αλήθεια…
Δεν Είσαι Μόνος/η
Εμπιστέψου τους, μα πάνω από όλα πίστεψε στον εαυτό σου! Δεν σου αξίζει ο πόνος που ζεις. Ο καθένας μόνος του μπορεί απλά να συμβάλει στο αποτέλεσμα! Όλοι μαζί όμως σίγουρα μπορούμε να κάνουμε την διατροφική διαταραχή παρελθόν!
Δεν είσαι μόνος/η!
Η Διεπιστημονική Ομάδα της ΚΕΑΔΔ
Αυτό είναι και το αξιέπαινο που έχει πραγματοποιείται στο ΚΕΑΔΔ. Με το να συνυπάρχουν πολλές ειδικότητες και διαφορετικά άτομα μέσα στην εκπαίδευση αυτή, ανοίχτηκαν μεγάλοι κύκλοι συνεργασίας (δίκτυα συνεργατών) και δημιουργήθηκε μια διεπιστημονική ομάδα Επαγγελματιών στήριγμα για όποιον έχει ανάγκη (ακόμα και των ίδιων των Επαγγελματιών μέσω των εποπτειών των διατροφικών διαταραχών).
Το ΚΕΑΔΔ κατάφερε να δημιουργήσει τα λεγόμενα δίκτυα ανθρώπων. Έτσι η δουλειά πολλών Επαγγελματιών διευκολύνθηκε κατά πολύ και οι επαγγελματικές γνώσεις-εμπειρίες που μοιράζονται σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εργαλείων-τεχνικών που έμαθαν μέσα από την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία ενός ατόμου με κάποια διατροφική διαταραχή.
Δεν Συμβιβαζόμαστε
Στην πεποίθηση κάποιων ατόμων που πιστεύουν ότι «ένα άτομο με Δ.Δ θα πρέπει να μάθει να ζει με τη διαταραχή», όλοι όσοι έχουμε παρακολουθήσει την εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ, απαντάμε με έναν μεγάλο ΟΧΙ!
Αρμονική Συνεργασία στο ΚΕΑΔΔ
Τέλος αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι όντως στο ΚΕΑΔΔ όλοι οι Επαγγελματίες «μιλάνε την ίδια γλώσσα». Όλοι οι Επαγγελματίες-θεραπευτές μεταξύ τους (ανεξάρτητα αν έχουν την ίδια ειδικότητα) μπορούν και καταλαβαίνονται και να συνεργάζονται αλλά και έχουν και την δυνατότητα να καθοδηγούνται από τους επόπτες όταν «κολλήσουν» δίχως να ξέρουν τι να κάνουν για να προσεγγίσουν ένα περιστατικό με Δ.Δ.. Αυτό φυσικά έχει το καλύτερο τίμημα. Όλοι μαζί συνεργάζονται αρμονικά και ακολουθώντας ένα κοινό πλάνο θεραπείας (πρωτόκολλο) παρέχουν τελικά την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση και βοήθεια στον ασθενή!
Στόχοι για το Μέλλον
Εύχομαι σε λίγο καιρό, έχοντας πάρει το Πτυχίο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου να καταφέρω να συμβάλλω και εγώ στο σπουδαίο έργο του ΚΕΑΔΔ (είτε ως εκπαιδευτής είτε ως επόπτης). Εξάλλου, έστω και σε έναν άνθρωπο (ασθενή/Επαγγελματία) να μπορέσω μπορώ να φανώ χρήσιμη και να συμβάλλω έστω και ελάχιστα στην θεραπεία /την καθοδήγησή του, θα είναι τεράστια τιμή για μένα!