Επιστημονικά Νέα

Όταν οι έφηβοι εμφανίζουν μη υγιείς συμπεριφορές απέναντι στο φαγητό

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
03 Νοεμβρίου 2017
11853 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofikes diataraxes sth efhveia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παιδιά που εμφανίζουν διαστρεβλωμένη σχέση με το φαγητό βλέπουμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητα της δουλειάς μας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε σε μία τέτοια περίπτωση και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτής της σχέσης με το φαγητό;

Νιώθω την ανάγκη να χάσω βάρος, τι λέτε και εσείς;

Ερευνητές στη Σουηδία διερεύνησαν τους παράγοντες αυτούς σε μία συγχρονική μελέτη. 391 παιδιά 7-17 χρονών κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών, αντίληψης σώματος ενώ μετρήθηκαν τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά τους (ύψος, βάρος, περιφέρεια μέσης).

Τι έδειξαν τα ευρήματα;

  • Στατιστικά σημαντικά περισσότερα κορίτσια «ένιωθαν την ανάγκη να χάσουν βάρος» από ότι αγόρια.
  • Κορίτσια άνω των 13 ετών ήταν πιο πιθανό να παραλείπουν γεύματα και π.χ. πρωινό και μεσημεριανό σε σχέση με κορίτσια μικρότερα από 13 χρονών. Παράλληλα, η πιθανότητα παράλειψης του πρωινού αυξανόταν με την αύξηση της δυσαρέσκειας για το σώμα, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων.
  • Στα αγόρια αντίστοιχα, η δυσαρέσκεια για το σώμα και ο αυξημένος ΔΜΣ ήταν αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση πρωινού. Ακόμα, ο ΔΜΣ και η περιφέρεια μέσης ήταν αρνητικά συσχετιζόμενα με την κατανάλωση λαχανικών αλλά θετικά συσχετιζόμενα με την κατανάλωση αναψυκτικών.

Η αντίληψη για το σώμα παίζει βασικό και ανεξάρτητο ρόλο στην ανάπτυξη ανθυγιεινών συνηθειών τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια εφήβους.

Μάλιστα στην εν λόγω μελέτη, φάνηκε πως η βασική συνήθεια που πλήττεται είναι το πρωινό και για τα δύο φύλα. Με άλλα λόγια, οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται κυρίως με τη γνώμη που αναπτύσσει ο έφηβος για το σώμα του, παρά με τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά του.

Τι συμπεραίνουμε λοιπόν;

Όπως καταλαβαίνουμε, το βάρος των προτύπων ομορφιάς «βαραίνει» σημαντικά τα παιδιά στην εφηβεία και επηρεάζει την ανάπτυξη σωστής διατροφής συμπεριφοράς. Έτσι προτεραιότητά μας σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είναι το να μπορέσουμε να τους καλλιεργήσουμε και να τους εμπνεύσουμε πρωτίστως μια καλή σχέση με το φαγητό, με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ειδικά εμείς σαν ειδικοί, αλλά και σαν κοινωνία και σαν οικογένεια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

van Vliet JS, Gustafsson PA, Nelson N. Feeling 'too fat' rather than being 'too fat' increases unhealthy eating habits among adolescents - even in boys. Food Nutr Res. 2016 Feb

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.