Εισαγωγή
Η γαστρεντερική οδός παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην πέψη και την απορρόφηση της τροφής, αλλά και στον καθορισμό της όρεξης, της ενεργειακής πρόσληψης και των μεταγευματικών γλυκαιμικών επιπέδων. Μέσω της γαστρικής εκκένωσης (ΓΕ) το στομάχι ελέγχει τον ρυθμό παροχής της τροφής που καταναλώνεται στο λεπτό έντερο για να βελτιστοποιήσει την πέψη και την απορρόφηση.
Αλληλουχία γευμάτων
Εκτός από τη σύνθεση και το μέγεθος του γεύματος, η αλληλουχία της κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος διαμορφώνει τον ρυθμό ΓΕ και, έτσι, ρυθμίζει τη μεταγευματική γλυκαιμία και ελέγχει την όρεξη. Η κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπαρών πριν από το γεύμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία και να αυξήσει τον κορεσμό μέσω της καθυστέρησης του ρυθμού ΓΕ και της ενίσχυσης της απελευθέρωσης ινσουλίνης.
Μαγείρεμα
Εκτός από την περιεκτικότητα και τη σειρά των γευμάτων, ο ρυθμός ΓΕ μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο μαγειρέματος (π.χ. θερμαινόμενο λάδι). Η κατανάλωση τροφίμων με λάδι που έχει θερμανθεί μείωσε το ρυθμό ΓΕ σε σύγκριση με την κατανάλωση των ίδιων τροφίμων, με την προσθήκη ωμού λαδιού. Ωστόσο, δεν είναι επαρκώς σαφές ποιες από τις διάφορες αλδεΰδες που σχηματίζονται κατά τη θέρμανση του λαδιού είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του ρυθμού ΓΕ. Μία από αυτές είναι και το «2,4-δεκαδιενικό (2,4-DD)» λινολεϊκό οξύ. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει 2,4-DD αναστέλλει το ρυθμό ΓΕ σε αρουραίους, ωστόσο είναι άγνωστο αν έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους.
Σκοπός
Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν ο ρυθμός γαστρικής κένωσης και η πρόσληψη τροφής επηρεάζονται από το θερμαινόμενο αραβοσιτέλαιο και εάν προκαλείται από το 2,4-DD ή από άλλα συστατικά του θερμαινόμενου λαδιού.
Μέθοδοι
Στο πρώτο πείραμα, 10 υγιείς εθελοντές κατανάλωσαν 240 g κολοκυθόσουπας με 9,2 g θερμαινόμενου (HO) ή μη θερμαινόμενου αραβοσιτέλαιου (CO), αντίστοιχα.
Στο δεύτερο πείραμα, 17 συμμετέχοντες κατανάλωναν σούπα κολοκύθας που περιείχε 3,1 g είτε θερμαινόμενου αραβοσιτέλαιου (HO), 1 mg 2,4-DD + μη θερμαινόμενου αραβοσιτέλαιου (2,4-DD) είτε μη θερμαινόμενο αραβοσιτέλαιο (CO).
Εξήντα λεπτά μετά την κολοκυθόσουπα, κατανάλωσαν σπαγγέτι με σάλτσα από αυγοτάραχο μπακαλιάρου και στη συνέχεια προσδιορίστηκε η ενεργειακή πρόσληψη.
Για την αξιολόγηση του ρυθμού ΓΕ, χρησιμοποιήθηκαν δοκιμασία αναπνοής 13C (Πείραμα 1) και υπερηχογράφημα (Πειράματα 1 και 2).
Αποτελέσματα
- Τα αποτελέσματα από το Πείραμα 1 επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση θερμαινόμενου αραβοσιτέλαου μείωσε το ρυθμό ΓΕ.
- Το Πείραμα 2 έδειξε καθυστερημένο ρυθμό ΓΕ σε δοκιμές HO και 2,4-DD σε σύγκριση με τη δοκιμή CO (p < 0,05).
- Η πρόσληψη ενέργειας ήταν περίπου 600–650 kJ χαμηλότερη στις δοκιμές HO και 2,4-DD σε σύγκριση με τη δοκιμή CO (p < 0,05).
Συμπέρασμα
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το 2,4-DD, είτε σχηματίζεται με θέρμανση του λαδιού είτε προστίθεται στα τρόφιμα, συμβάλλει στην καταστολή του ρυθμού ΓΕ και της πρόσληψης ενέργειας.
Για άτομα που χρειάζονται διατροφικό περιορισμό, όπως άτομα με παχυσαρκία, μπορεί να προταθεί η προσθήκη ελαίων εμπλουτισμένων σε 2,4-DD στο γεύμα ή η χρήση μιας διαδικασίας μαγειρέματος κατά την οποία σχηματίζεται 2,4-DD. Για να γίνει αυτό εφικτό, χρειάζονται περισσότερες οξείες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβατικές μελέτες.