Πώς οι υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα;
Υδατάνθρακες
Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται σε γλυκόζη κατά τη διάρκεια της πέψης και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου. Υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι και τα φρούτα προκαλούν συνήθως γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (αιχμές γλυκόζης). Αυτές οι αιφνίδιες αιχμές γλυκόζης μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για το σώμα, ειδικά αν επαναλαμβάνονται συχνά.
Διαβάστε επίσης: Διαβήτης και Διατροφή, η ποιότητα και η ποσότητα μετράνε
Οι αρνητικές επιπτώσεις των αιχμών γλυκόζης περιλαμβάνουν
- Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά.
- Αυξημένη γλυκοζυλίωση και παραγωγή AGEs.
- Αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.
- Διαταραχή της λειτουργίας της ινσουλίνης.
- Διαταραχές στην ενέργεια και την όρεξη.
- Επιβάρυνση των νεφρών.
- Βλάβη στα νεύρα.
- Βλάβη στα μάτια.
- Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
- Επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας.
Για να απομακρυνθεί η γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος και να εισέλθει στα κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη. Η απότομη αύξηση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και υψηλή έκκριση ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά από λίγες ώρες (υπογλυκαιμία). Αυτό έχει ως συνέπεια να νιώθουμε ένα έντονο αίσθημα κόπωσης και πείνας και μεγάλη ανάγκη για κατανάλωση πυκνά θερμιδικών τροφών με γλυκιά γεύση.
Πώς επηρεάζουν οι πρωτεΐνες και τα λίπη:
Πρωτεΐνες
Δεν προκαλούν άμεση αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γιατί μεταβολίζονται πιο αργά σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες. Όταν καταναλώνονται μαζί με υδατάνθρακες, μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και να μειώσουν τις αιχμές σακχάρου.
Λίπη
Όπως και οι πρωτεΐνες, τα λίπη δεν αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, μπορούν να επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση (τη διαδικασία με την οποία το στομάχι αδειάζει το περιεχόμενό του στο λεπτό έντερο), γεγονός που μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες εισέρχονται στο αίμα. Έτσι, το σάκχαρο ανεβαίνει πιο αργά και πιο σταθερά.
Έτσι λοιπόν ο συνδυασμός των υδατάνθρακων με πρωτεΐνες και λίπη μπορεί να επηρεάσει την πέψη, το σάκχαρο στο αίμα και την αίσθηση πληρότητας και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Ποια είναι η σειρά των τροφών που είναι καλό να ακολουθούμε;
Η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τα διάφορα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), κυρίως μέσω του τρόπου με τον οποίο αυτά απορροφώνται και μεταβολίζονται από τον οργανισμό όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Πάμε να δούμε αναλυτικά ποια σειρά είναι καλύτερο να ακολουθούμε:
Ξεκίνα με τα λαχανικά (σαλάτα)
Το να τρως πρώτα τα λαχανικά και μετά τους υδατάνθρακες μπορεί να έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αυτό το διατροφικό μοντέλο βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν ότι η σειρά με την οποία καταναλώνεις τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και να πετύχει:
Καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Όταν τρως πρώτα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να μειώσει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, καθώς οι φυτικές ίνες δρουν σαν ένα «φράγμα» που επιβραδύνει την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το σάκχαρο τους, όπως οι διαβητικοί.
Καλύτερο κορεσμό και διαχείριση της όρεξης
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, στοιχεία που συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού. Τρώγοντας πρώτα τα λαχανικά, είναι πιο πιθανό να αισθανθείς χορτάτος νωρίτερα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα υδατανθράκων ή λιπαρών που καταναλώνεις. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους.
Μείωση της ινσουλίνης
Επειδή η κατανάλωση φυτικών ινών επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, το σώμα δεν χρειάζεται να απελευθερώσει τόσο μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να διαχειριστεί τη γλυκόζη. Αυτό μειώνει την υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους και αύξηση του βάρους.
Καλύτερη πέψη
Τα λαχανικά προάγουν την καλή πέψη χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου. Ξεκινώντας το γεύμα με αυτά, προετοιμάζεται το πεπτικό σύστημα για να επεξεργαστεί καλύτερα τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.
Αυτή η στρατηγική μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή για να βελτιώσεις την υγεία σου και να διαχειριστείς καλύτερα τα επίπεδα ενέργειας και σακχάρου στο αίμα.
Συνέχισε με τις πρωτεΐνες
Γιατί να τρως πρώτα πρωτεΐνες και μετά υδατάνθρακες;
Τι πετυχαίνεις;
Σταθερότερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Όπως και με τα λαχανικά, η πρωτεΐνη επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων. Όταν καταναλώνεις πρωτεΐνες πριν από τους υδατάνθρακες, οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά είναι μικρότερες και πιο σταθερές, κάτι που ωφελεί την ενέργεια και την υγεία μακροπρόθεσμα.
Αυξημένο κορεσμό
Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό, καθώς σου δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο. Αν τρως πρώτα την πρωτεΐνη, αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώσεις, κάτι που βοηθάει στη διαχείριση του βάρους.
Μειωμένη έκκριση ινσουλίνης
Όπως τα λαχανικά, έτσι και οι πρωτεΐνες βοηθούν να επιβραδυνθεί η έκκριση ινσουλίνης μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Αυτό έχει σημασία για τη μακροχρόνια ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και την αποθήκευση λίπους.
Διατήρηση της μυϊκής μάζας
Καταναλώνοντας πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, συμβάλλεις στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, ειδικά αν ασκείσαι ή αν θέλεις να διατηρήσεις την μυϊκή σου μάζα.
Τελική σειρά κατανάλωσης
- Λαχανικά (πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό)
- Πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί)
- Υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, δημητριακά)
Ακολουθώντας αυτήν τη σειρά, θα βοηθήσεις το σώμα σου να ελέγξει καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης, να διαχειριστεί την πείνα και να έχει σταθερότερη ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.