Διαβήτης

Τι πρέπει να προσέξω πριν κάνω την εξέταση καμπύλη γλυκόζης;

της Εύας Ανδρέου
25 Σεπτεμβρίου 2013
651348 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kambili glykozis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όλοι έχουμε ακούσει την εξέταση καμπύλης της γλυκόζης ή την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά;

Η από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (Oral Glucose Tolerance Test – OGTT) είναι χρήσιμη για διαγνωστική διευκρίνηση σε άτομα στα οποία, ενώ υπάρχει ισχυρή υποψία διαβήτη, έχουν φυσιολογική ή διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, ή σε άτομα που παρουσιάζουν γλυκόζη νηστείας φυσιολογική, αλλά μεταγευματικά αυξημένη (>140mg/dl). 

Διαβάστε Επίσης: Γλυκόζη, τι είναι & ποιος ο ρόλος της;

Επίσης, στην περίπτωση που η τιμή του σακχάρου του αίματος σε έναν ενήλικα πρωινή ώρα, όντας νηστικός, βρεθεί ≥126 mg/dl ή σε τυχαία ώρα και ανεξαρτήτως φαγητού βρεθεί ≥200mg/dl, το καλύτερο είναι να ακολουθήσει η μέτρηση της καμπύλης γλυκόζης για να διευκρινιστεί η ύπαρξη ή όχι Σακχαρώδους Διαβήτη.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της μέτρησης;

  • Προηγούνται 3 ημέρες ελεύθερης διατροφής (με τουλάχιστον 150γρ. Υδατανθράκων/ημέρα) και συνηθισμένης φυσικής δραστηριότητας για το άτομο που πρόκειται να εξεταστεί.
  • Η δοκιμασία πρέπει να γίνει πρωί, μετά από δεκάωρη νηστεία (επιτρέπεται μόνο το νερό).
  • Λαμβάνεται από τον ασθενή φλεβικό αίμα και στη συνέχεια του χορηγούνται 75γρ. άνυδρης γλυκόζης διαλυμένης σε 250-350ml νερού, τα οποία πρέπει να ληφούν σε χρονικό διάστημα 3-5 λεπτών.
  • Ο ασθενής περιμένει 2 ώρες σε ανάπαυση χωρίς να φάει κάτι ή να καπνίσει και λαμβάνεται για 2η φορά φλεβικό αίμα.

Εάν η τιμή της γλυκόζης του πλάσματος 2 ώρες μετά την χορήγηση εκ στόματος 75γρ. γλυκόζης είναι ≥200mg/dl, τότε η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη χαρακτηρίζεται θετική

Πού βασίζεται η διάγνωση της νόσου;

Η διάγνωση της ύπαρξης Σακχαρώδους Διαβήτη ή όχι, θα μπορούσε κάποιος να πει πως στηρίζεται σε 3 βασικές τιμές, την τυχαία τιμή της γλυκόζης πλάσματος, την γλυκόζη πλάσματος νηστείας και την τιμή της OGTT που περιγράψαμε παραπάνω.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Βέβαια, το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να αξιολογείται είναι η ύπαρξη συμπτωματολογίας υπεργλυκαιμίας.

Επιπλέον, η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου για ΣΔ όπως:

  • η ηλικία
  • το βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος >= 25 kgr/m2)
  • το φύλο
  • η καθιστική ζωή
  • η κληρονομικότητα
  • η αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ>=140/90 mm/Hg)
  • τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων (>= 250mg/dl)
  • τα μειωμένα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης (<=35 mg/dl)
  • η ύπαρξη παθήσεων των αγγείων

Ποια τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας;

Η συμπτωματολογία της υπεργλυκαιμίας περιλαμβάνει πολυδιψία, πολυουρία, ανεξήγητη απώλεια βάρους και πολλές φορές ατονία, θαμπή όραση, κοιλιακούς και γενικευμένους πόνους, ακόμη και δύσπνοια.

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων

Την τελική λοιπόν αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας δοκιμασίας ανοχής στη γλυκόζη, δεν μπορεί να έχει άλλος από τον θεράποντα ιατρό, αφού είναι ο μόνος που μπορεί να εξετάσει τα πράγματα πολύπλευρα και να δώσει την γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης. Από εκεί και πέρα η σύσταση ενός πλάνου διατροφής, πάνω στις κατευθύνσεις του ιατρού, είναι να πραγματοποιήσει ένας κλινικός διαιτολόγος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς, 2013

Εύα Ανδρέου
Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος