Διατροφή

Φασούλι το φασούλι συμπληρώνει την πλιγουροσαλάτα

29 Ιανουαρίου 2013
17970 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pligourosalata

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι μια σαλάτα που διαφέρει από τις συνηθισμένες. Συνδυάζει το όσπριο με το αμυλώδες και το αποτέλεσμα είναι μια θρεπτική «βόμβα». Προσδίδει κορεσμό λόγω των φυτικών ινών αλλά και λόγω της πρωτεΐνης των οσπρίων.

Θα αποτελούσε μια πολύ καλή επιλογή για έναν χορτοφάγο του οποίου η μόνη πηγή πρωτεΐνης είναι τα όσπρια η οποία αν και φυτικής προελεύσεως, αποκτά υψηλή βιολογική αξία μόλις συνδυαστεί με το πλιγούρι οποιοδήποτε άλλο αμυλώδες.

Ο δυόσμος αν και προστίθεται σε μικρή ποσότητα δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο γεύμα μας και το κάνει να θυμίζει κάτι από άνοιξη. Τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες έρχονται να συμπληρώσουν ο χυμός λεμονιού με τη βιταμίνη C, τα ντοματίνια με το λυκοπένιο και το ελαιόλαδο με τη βιταμίνη Ε.

Αποτελεί ξεχωριστό γευστικό πιάτο και θα μπορούσε να το εντάξει κάλλιστα στη διατροφή του ένα άτομο που ακολουθεί πρόγραμμα απώλειας βάρους. Εξάλλου ένα από τα θετικά αυτής της συνταγής είναι η άπαχη πρωτεΐνη των οσπρίων.

Θα μπορούσε να συνδυαστεί με λίγο τυρί ή αυγό, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι ζωικές πρωτεΐνες στο γεύμα, για κάποιον που δεν μπορεί χωρίς αυτές, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι της λείπει κάτι ουσιαστικό. Επίσης, η εκτέλεση της εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει με φασόλια μαυρομάτικα, αφενός γιατί είναι τα μόνα φασόλια που τα βράζουμε απευθείας χωρίς να προηγηθεί ολονύκτιο μούλιασμα κι αυτό μας εξοικονομεί χρόνο και αφετέρου γιατί τα μαυρομάτικα είναι κορυφαία φασόλια σε σύσταση αντιοξειδωτικών και βοηθούν πολύ τις γυναίκες στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Με ένα πιάτο σαν αυτό, εξασφαλίζεται υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου, στην ρύθμιση της γλυκόζης αίματος, στην απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης από τις αρτηρίες και σε πολλά άλλα. Επίσης, υψηλή είναι η πρόσληψη σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως στις βιταμίνες Α, C και B6, καθώς και σε σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Η συνταγή είναι κατάλληλη για τον οποιονδήποτε θα είχε την διάθεση να την δοκιμάσει. Μπορεί άνετα να σταθεί μόνη της ως κυρίως γεύμα, καθώς και ως μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή σαλάτα σ' ένα γιορτινό τραπέζι ή δείπνο με καλεσμένους. Θα ήταν ιδανική για άτομα με δυσκοιλιότητα ή χοληστερίνη, καθώς επίσης και για χορτοφάγους. Και φυσικά, ιδεώδης για να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά να εξοικειώνονται με λιγότερο διαδεδομένα όσπρια.. Είναι μια συνταγή που αποτελεί τέλειο δείγμα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής!!

Χρήσιμο tip!

Εξίσου θρεπτική θα ήταν η συνταγή αν αντί για φασόλια προσθέτατε οποιοδήποτε άλλο όσπριο.

Τι θα χρειαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια (μαύρα ή κόκκινα)
  • 100 γραμ. πλιγούρι
  • 12 ντοματίνια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 ματσάκια μαϊντανός
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3-4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε σε ένα λεπτό σουρωτήρι το πλιγούρι, το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και το μουσκεύετε σε χλιαρό νερό για 1 ώρα περίπου.
  2. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Κόβετε τα ντοματίνια στην μέση ή σε τέταρτα αν είναι μεγαλύτερα.
  3. Στραγγίζετε το πλιγούρι και το βάζετε σε ένα μπολ.
  4. Προσθέτετε τα φασόλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον χυμό των λεμονιών και το ελαιόλαδο.
  5. Αλατίζετε, ανακατεύετε την σαλάτα και σερβίρετε.
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.