Άλλες Παθήσεις

Άνοδος θερμοκρασίας & παθήσεις

της Νεκταρίας Καρακώστα
26 Αυγούστου 2014
19560 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Άνοδος θερμοκρασίας & παθήσεις

Το θερμόμετρο παίρνει την ανηφόρα και μαζί με αυτό και η συχνότητα συγκεκριμένων παθήσεων που έχουν την τάση να εμφανίζονται κατ’ εξοχήν το καλοκαίρι ή να μας ταλαιπωρούν συχνότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το ελληνικό καλοκαίρι μας επισκέφθηκε νωρίς, απομακρύνοντας αφ' ενός το "σύννεφο" της γρίπης των χοίρων –αν και το πρώτο κρούσμα στη χώρα αποτελεί ήδη πραγματικότητα-  εφ' ετέρου φέρνοντας στις …αποσκευές του ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις και τροφιμογενείς δηλητηριάσεις.

«Η γνώση που προκύπτει από τη συσχέτιση του καιρού και των μετεωρολογικών μεταβλητών με τα διάφορα νοσήματα διευκολύνει στη λήψη προληπτικών μέτρων για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα στην περίπτωση πρόβλεψης επιδημιών», επισημαίνει ο παθολόγος κ. Γιώργος Θεοχάρης Πρόεδρος και ιδρυτής των SOS ΙΑΤΡΩΝ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ουρολοιμώξεις

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν οι SOS Ιατροί, που δραστηριοποιούνται σε κατ΄οίκον επισκέψεις ασθενών, απέδειξε μια θετική συσχέτιση της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης της σχετικής υγρασίας με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Για την πρόληψη του προβλήματος, οι γυναίκες και τα άτομα που έχουν υποστεί και στο παρελθόν ουρολοίμωξη, καλό είναι να πίνουν άφθονο νερό. Το νερό βοηθά στο να αποβάλλονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα. Σημαντική αντιμικροβιακή δράση στο σημείο που είναι αναγκαίο, δηλαδή στην ουροδόχο κύστη, έχει σύμφωνα με πολλές έρευνες, και ο χυμός μούρων (cranberry). Πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Worcester έδειξε ότι ο χυμός των μούρων έχει την ιδιότητα να στοχεύει τα ένοχα βακτήρια -εκείνα που προκαλούν τη λοίμωξη- αλλά δεν έχει καμία επίδραση στους μη παθογόνους οργανισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ καταπολεμά τα επικίνδυνα βακτήρια, δεν επηρεάζει εκείνα που είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας της κύστης", σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Καμεσάνο.

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν ότι το καλοκαίρι ευνοεί σημαντικά τις λοιμώξεις που προκαλούνται από τα gram-αρνητικά βακτήρια. Και μάλιστα κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν αυτή την συσχέτιση. Παρατήρησαν ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10οC, η εμφάνιση των βακτηρίων αύξανε κατά 17%. Η συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων από τα συγκεκριμένα βακτήρια (που προσβάλλουν συνήθως το ουροποιητικό σύστημα, το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό) είναι τους καλοκαιρινούς μήνες έως και 46% μεγαλύτερη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πουν πού οφείλεται αυτή η εποχική διαφοροποίηση.

«Όλοι γνωρίζουν ότι κάποιες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν εποχικότητα, τώρα όμως διαπιστώνουμε ότι και κάποιες από αυτές τις βακτηριακές λοιμώξεις παρουσιάζουν peak κατά τους θερινούς μήνες», τόνισε η Τζέσινα Μακ Γκρέγκορ, επίκουρη καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Μυκητιάσεις

Οι μυκητιάσεις παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των δικών μας κακών συνηθειών. Η ανάπτυξη των μυκητιάσεων του δέρματος και των νυχιών ευνοείται από την υπερβολική ζέστη και την εφίδρωση, ενώ συχνά ενοχοποιείται η επαφή με βρεγμένη άμμο καθώς και η μόλυνση από πετσέτες, ξαπλώστρες και είδη ρουχισμού.

Τροφικές δηλητηριάσεις

Tο καλοκαίρι, η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφών και την ανάπτυξη μικροοργανισμών με αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών τροφικών δηλητηριάσεων. Τα μικρόβια που απειλούν την ποιότητα του φαγητού και κατ’ επέκταση την υγεία σας είναι δεκάδες και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, που συχνά δεν περιορίζονται σε πόνους ή σε μια απλή διάρροια με ναυτία και έμετο.

Ένα ακατάλληλο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει εμπύρετες γαστρεντερίτιδες που χρήζουν νοσηλείας, αλλά και ακόμη πιο σοβαρές καταστάσεις. Ορισμένα μικρόβια, όπως η λιστέρια, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιοι τύποι κολοβακτηριδίων, όπως και ορισμένοι ιοί, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ουραιμικό σύνδρομο, ακόμη και ηπατίτιδα!

Για να αποφύγετε δυσάρεστες περιπέτειες, ειδικά στις διακοπές, αποφύγετε το κοτόπουλο, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας που δεν έχουν ψηθεί καλά, τα ωμά θαλασσινά, και κάθε είδους τρόφιμο για το οποίο υποψιάζεστε ότι δεν έχει συντηρηθεί σωστά.

Θερμοπληξία στο αυτοκίνητο

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός παρκαρισμένου στον ήλιο αυτοκινήτου μπορεί να ανέβει επικίνδυνα, ακόμη κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά.

Μην παραμένετε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο για πολλή ώρα. Στο εσωτερικό ενός παρκαρισμένου στον ήλιο αυτοκινήτου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και 40 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αν δηλαδή το θερμόμετρο δείχνει 30, μέσα στο αμάξι η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 70 βαθμούς.

Πολύ περισσότερο, μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάτω από τον καυτό ήλιο. Η θερμοκρασία του σώματος ενός μικρού παιδιού σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορεί να αυξηθεί πέντε φορές πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνη ενός ενήλικα και να πάθει θερμοπληξία μέσα σε μόλις 15 λεπτά!

Αλκοόλ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση του αλκοόλ και κυρίως της μπύρας αυξάνει το καλοκαίρι, παρόλο που η εποχή απαιτεί ακριβώς το αντίθετο.

Το αλκοόλ προκαλεί άμεσα αυξημένη διούρηση και άρα αφυδατώνει τον οργανισμό, που έτσι κι αλλιώς κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.

H άλλη πλευρά: Αρνητική συσχέτιση της ζέστης με τη γρίπη

Η ζέστη των τροπικών κλιμάτων σε συνδυασμό με την υγρασία είναι μάλλον εχθροί των ιών και όπως όλα δείχνουν και της νέας γρίπης.

Το κρύο και η ξηρή ατμόσφαιρα, αντίθετα, βοηθούν ιούς σαν κι αυτόν να επιβιώνουν περισσότερο έξω από το ανθρώπινο σώμα, για αυτό και ο ΠΟΥ έχει στρέψει την προσοχή του στις χώρες οι οποίες αυτούς τους μήνες «υποδέχονται» το χειμώνα.

Και οι συνέπειες του κρύου…

Η μελέτη με τίτλο «Επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων στην εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού», που πραγματοποίησαν επίσης οι SOS γιατροί, έδειξε ότι όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10οC (κάτω δηλαδή από τη μέση θερμοκρασία), και η σχετική υγρασία ανεβαίνει, τότε 4 ημέρες αργότερα αυξάνει στην περιοχή της Αθήνας η εμφάνιση λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. 

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.