Διατροφή

Παγωτό, η πλούσια διατροφική αδυναμία

28 Αυγούστου 2013
45519 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Παγωτό, η πλούσια διατροφική αδυναμία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο καιρός έχει ανοίξει, το καλοκαίρι πλησιάζει και η ανάγκη να χαθούν τα τελευταία κιλά πριν βγείτε στην παραλία επείγει. Για το λόγο αυτό μήπως έχετε αρχίσει και εσείς, να στερείστε τις περισσότερες γευστικές απολαύσεις και πρωτίστως τα γλυκά;

Τα γλυκά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αύξηση του βάρους;

Τους καλοκαιρινούς μήνες το παγωτό είναι αυτό που κατέχει μια εξέχουσα θέση στο διαιτολόγιο μας, αφού ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα μας δροσίζει εν μέσω μιας θερμής ατμόσφαιρας. Αν έχετε αποφασίσει να χάσετε κάποια κιλά ή αν θέλετε απλά να προσέχετε το βάρος σας, ορισμένα παγωτά που όντως περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και συνεπώς αρκετές θερμίδες, είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν βοηθάει. 


Διβάστε επίσης: Γλυκιά απόλαυση χωρίς ενοχές [Δωρεάν EBOOK]


Πριν αποκλείσετε το παγωτό όμως από την καλοκαιρινή διατροφή σας, σκεφτείτε

  1. Καμία γεύση δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό σας, παρά να υπάρχει σε ισορροπία! Η αποφυγή των παγωτών λοιπόν, δεν είναι η λύση, καθώς μπορεί να φέρει ακόμη και τα αντίθετα αποτελέσματα.
  2. Το παγωτό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό όπως μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες Α, D, E, βιταμίνες του συμπλέγματος B, καζεΐνη, λακτόζη και πολύ ασβέστιο.
  3. Στοχεύστε να κρατήσετε μία ισορροπία στη συχνότητα κατανάλωσης παγωτού, ώστε αυτό να μην έχει αρνητική επίδραση στη σιλουέτα σας.
  4. Η παγωτοβιομηχανία καινοτομεί πλέον με πολλές γεύσεις παγωτού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με λιγότερες θερμίδες, για να δροσιστείτε χωρίς ενοχές!

Η σημασία του μέτρου

Είναι γεγονός λοιπόν, πως ενώ παρέχει αρκετές θερμίδες, η κατανάλωση παγωτού έχει και πολλά οφέλη. Είναι πολύ σημαντικό, η διατροφή σας να μη στερείται τίποτα, να λαμβάνετε όλες τις γεύσεις και όλες τις κατηγορίες τροφίμων με μέτρο. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών και όχι μόνο του παγωτού, πέραν του μέτρου και εκτός των συνιστώμενων οδηγιών, οδηγούν σε αύξηση των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων και συνεπώς σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν ή τροφές που δεν παχαίνουν

Με σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό των θερμίδων που λαμβάνετε από το παγωτό, κυκλοφορούν πλέον στην αγορά παγωτά τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά γλυκαντικές ύλες από το φυτό στέβια τα οποία προσδίδουν ελάχιστες θερμίδες.

Το γλυκαντικό στέβια

Οι γλυκαντικές ύλες από το φυτό στέβια προέρχονται από φυσική πηγή και για το λόγο αυτό είναι τόσο αποδεκτές από τους καταναλωτές. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις παγωτών έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις.

Δεν υστερούν καθόλου σε γλυκύτητα καθώς από μόνο του, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη

Ενδεικτικά μία μπάλα απλό παγωτό βανίλια μπορεί να φτάσει τις 137 θερμίδες ενώ ένα ξυλάκι βανίλια με επικάλυψη φράουλας με στέβια, μπορεί να αποδώσει συνολικά 78 θερμίδες.

Οι «αδυναμίες» του παγωτού

Το παγωτό, εκτός του ότι είναι μια πλούσια τροφή σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο διότι μπορεί σε κάποια άτομα, λόγω υπερκατανάλωσης να δημιουργήσει ανεπιθύμητες καταστάσεις και η απόλαυση του παγωτού να μετατραπεί σε διάφορες δυσάρεστες επιδράσεις για τον οργανισμό όπως αμυγδαλίτιδα, υπερχοληστεριναιμία, παχυσαρκία, κ.α.

  • Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια πλούσια πηγή θερμίδων και θέλει μέτρο η κατανάλωση της.
  • Το παγωτό περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη (κυρίως το παρφέ).
  • Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
  • Συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος για την βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παγωτού (σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) .
  • Είναι ένα ευπαθές προϊόν και γι’ αυτό επιβάλλεται συνεχής και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος.
  • Τα παγωτά πρέπει να διατηρούνται και να ψύχονται στο ψυγείο για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά και να εμποδίζεται κάθε φορά η ανάπτυξη βακτηριδίων ή παθογόνων μικροοργανισμών.

Τι να προτιμήσετε;

Το παγωτό τύπου ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση µε τα “κυπελλάκια”, τα οποία υπερτερούν και σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ. Αντίθετα, τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα «χύμα» παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή το παγωμένο γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες, σε σχέση µε το παρφέ ή άλλες γεύσεις. Ακόμη λιγότερες θερμίδες έχουν τα light παγωτά.

Να ξέρετε επίσης ότι για να «ξοδέψουμε» τις θερμίδες ενός παγωτού περίπου 200 kcal θα πρέπει να κάνουμε :

  1. ποδήλατο 10 χλμ./ ώρα για περίπου 30 λεπτά
  2. τρέξιμο με 5.4 χλμ./ ώρα για περίπου 30 λεπτά
  3. κολύμβηση με γρήγορος ελεύθερος ρυθμός για περίπου 30 λεπτά
  4. βάδιση με 3 χλμ./ ώρα για περίπου 60 λεπτά

Πόσο συχνά τρώνε οι διαιτολόγοι παγωτό;

Eιρήνη Κοντοπίδου: Το παγωτό είναι μια αγαπημένη καλοκαιρινή και δροσιστική συνήθεια. Μία με δύο φορές την εβδομάδα επιτρέπω στον εαυτό μου αυτή τη γλυκιά συνήθεια, επιλέγοντας από χύμα παγωτό δύο μπάλες με γεύσεις φρούτων, για περισσότερη δροσιά και βιταμίνες. Αποφεύγω τις γεύσεις τύπου παρφέ, που προσφέρουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Αγαπώ πολύ και το παγωτό μηχανής, που είναι πιο ελαφρύ. Αν επιλέξω συσκευασμένο, θα προτιμήσω κάποιο με λιγότερα λιπαρά ή με προσθήκη στέβιας.

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου: Ομολογώ ότι το παγωτό είναι το αγαπημένο μου γλύκισμα και κάθε φορά το απολαμβάνω μαζί με τα παιδιά μου. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα τρώμε από 1 μπάλα παγωτό μέχρι 2 φορές την εβδομάδα γιατί όλο και κάτι μπορεί να προκύψει μέσα στην εβδομάδα. Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν 1 μπάλα παγωτό μέχρι 3 φορές την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Προτιμήστε τα απλά παγωτά με γεύση βανίλια ή γεύση φρούτων και αποφύγετε τα σπέσιαλ, που μπορεί να περιέχουν κομματάκια σοκολάτας ή μπισκότα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος μην καταναλώνετε περισσότερα από 1-2 παγωτά την εβδομάδα και προτιμήστε τις γρανίτες ή τις απλές γεύσεις που προανέφερα. Αν θέλετε να προσθέσετε κάποια γαρνιτούρα, θα σύστηνα τους ξηρούς καρπούς, που είναι πιο θρεπτικοί, αντί για σιρόπια ή σαντιγί.

Ιωάννα Κατσαρόλη: Σπάνια. Η απάντησή μου ίσως να ακούγεται περίεργη ή μάλλον λιγότερο συνηθισμένη, αλλά δεν είμαι “φίλος” των γλυκών. Επειδή έχω μια έμφυτη ροπή προς τις αλμυρές γεύσεις και πιο πολύ θα με συγκινήσει ένας φούρνος από ένα ζαχαροπλαστείο, αν φάω παγωτό δεν θέλω να έχει πολύ γλυκιά γεύση. Για αυτό και συνήθως επιλέγω σορμπέ φρούτων ή λεμονιού.

Νικολέτα Ντορζή: Πολύ συχνά! Το παγωτό για εμένα είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Πιστεύω μάλιστα ότι είναι ένα πολύ καλό και θρεπτικό σνακ, ειδικά τα παγωτά που δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και είναι φτιαγμένα με στέβια ή τα παγωτά με γιαούρτι και στέβια. Τα κανονικά παγωτά που έχουν ζάχαρη και λιπαρά τα καταναλώνω μόνο μερικές φορές μέσα στον μήνα.

Κατερίνα Φαντούση: Το παγωτό είναι για εμένα όπως και για πολύ κόσμο το αδύναμο σημείο στην καλοκαιρινή διατροφή. Καταναλώνω συνήθως μία μπάλα την εβδομάδα - αν το επιθυμήσω ξανά μέσα στην εβδομάδα επιλέγω ένα παγωτό χαμηλό σε θερμίδες ή μια γρανίτα.


iPhone6 plusiPhone6iPhone5iPhone41024x1024 (i-pad)1024x7681280x8001280x10241366x7681680x10501920x10801920x12002560x14402560x1600

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Food Information Council, Food-Based Dietary Guidelines in Europe. Accessed in May 2016 available at http://www.eufic.org/article/en/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/

European Food Information Council, Stevia: a natural sweetener with potential http://www.eufic.org/article/en/artid/stevia-natural-sweetener-with-potential/

USDA National Nutrient Database for Standard Reference (Release 28, released September 2015, slightly revised May 2016)

European Food Information Council, Food-Based Dietary Guidelines in Europe. Accessed in May 2016 available at http://www.eufic.org/article/en/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.