Πόσο εντύπωση θα σας έκανε αν μαθαίνατε ότι όλα τα δημητριακά, δεν είναι μόνο πλούσια πηγή υδατανθράκων, αλλά περιέχουν και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών αλλά και λιπαρών! Η μικρή περιεκτικότητα λιπαρών περιέχεται εκ φύσεως, κυρίως στο φύτρο του καρπού και δε σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως συμβαίνει με το λίπος που βρίσκεται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μιας και τα δημητριακά ολικής άλεσης στη φυσική τους μορφή δεν περιέχουν ούτε χοληστερόλη, ούτε κορεσμένο λίπος.
Αυτό όμως δεν ισχύει για όλα τα προϊόντα δημητριακών που κυκλοφορούν στην αγορά! Αρκεί μια πιο προσεκτική ματιά στις διατροφικές ετικέτες και μπορεί να ξαφνιαστεί κανείς διαπιστώνοντας ότι τα λιπαρά που περιέχονται σε κάποια από αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά! Υπάρχουν για παράδειγμα δημητριακά, που η ποσότητα των λιπαρών τους φτάνει έως και τα 20g λιπαρά ανά 100g προϊόντος.
Πώς αυξάνεται η ποσότητα λιπαρών μέσα στη μέρα;
Σε μια τέτοια περίπτωση, αυξάνει κανείς την ποσότητα των λιπαρών που λαμβάνει μέσα στην ημέρα και αυτό μπορεί πρακτικά να σημαίνει τα εξής:
- Λόγω του ότι πρόκειται για συστατικά (τα λιπαρά) που περιέχουν τις πιο πολλές θερμίδες, 9kcal ανά γραμμάριο, η καθημερινή πρόσληψη από ένα προϊόν δημητριακών, μπορεί να προσθέσει υπολογίσιμη ποσότητα θερμίδων και ίσως να συντελέσει μακροπρόθεσμα και σε αύξηση βάρους.
- Αν τα εν λόγω λιπαρά είναι ζωικής προέλευσης, όπως συμβαίνει συνήθως σε γλυκίσματα για παράδειγμα, τότε είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά για την υγεία και συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε «κρυφές» παγίδες;
Έλεγχος ετικέτας
Η απάντηση βρίσκεται στην διατροφική ετικέτα! Εκεί μπορεί να βρει κανείς αρχικά την ολική περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα σε λιπαρά ζωικής προέλευσης με τον όρο «κορεσμένα» λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά ενός τροφίμου, έχουν συσχετιστεί ερευνητικά και με αυξημένη πιθανότητα διαβήτη τύπου 2 αλλά και με αυξημένο κίνδυνο για νόσους της καρδιάς. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ελέγχεται η περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένο λίπος ενός προϊόντος και να επιλέγεται πάντα αυτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.
Τα λιπαρά όμως δεν είναι το μοναδικό συστατικό που μπορεί να ελέγξει κάποιος στην διατροφική ετικέτα. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικά. Όπως σημαντικό είναι να διασφαλίσετε ότι τα δημητριακά είναι, όντως, ολικής άλεσης καθώς το γεγονός ότι κάποιο προϊόν περιέχει σιτάρι, κριθάρι ή βρώμη δεν σημαίνει ότι είναι και ολικής αλέσεως.
Από την ανάγνωση της λίστας των συστατικών, πάντα το συστατικό που αναγράφεται πρώτο είναι και αυτό που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν ενώ αν αυτό είναι δημητριακό ολικής άλεσης, αναγράφει και ένα ποσοστό που δηλώνει αυτό ακριβώς- το ποσοστό στο οποίο το προϊόν είναι ολικής άλεσης! Δεν υφίσταται, λοιπόν δημητριακό ολικής άλεσης αν αυτό δεν αναγράφεται στις πρώτες θέσεις των συστατικών.
Σύσταση γεύματος
Την σύσταση ενός γεύματος σε λιπαρά την καθορίζετε όμως και με όσα προσθέτετε σε αυτό. Καλό είναι να μην παρασύρεται κανείς, από τη γεύση ή τις ευφάνταστες προσθήκες υλικών για να κάνει πιο γευστικά τα δημητριακά του, αν δεν είναι σίγουρος για τη συνολική θρεπτική αξία αυτού που καταναλώνει. Καλύτερα να επιλέγει, γευστικά προϊόντα που μπορεί να ελέγξει τη σύστασή τους και να τα προσαρμόζει πάντα στη διατροφή του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και την κινητικότητά του.
Συμπερασματικά
Συνοψίζοντας, λοιπόν, για να εξασφαλίσει κανείς τα οφέλη της ολικής άλεσης για την υγεία του αρκεί απλά να επιλέγει προϊόντα που συνδυάζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένο λίπος, χαμηλή αναλογία ζάχαρης ανά γραμμάριο προϊόντος, μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σίγουρα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Διαβάστε περισσότερα για την καμπάνια του medNutrition «Δημητριακά: το Δώρο της Γης... στο πιάτο σας»