Συστάσεις Διατροφής

Τροφικές Δηλητηριάσεις το Καλοκαίρι: Τι να προσέξουμε

της Βάσιας Μανίκα
24 Αυγούστου 2022
25869 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika me trofikh dhlhthriash

Photo source: www.bigstock.com

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει, τουλάχιστον μια φορά, να έχουμε τη δυσάρεστη εμπειρία μιας τροφικής δηλητηρίασης και, πολύ συχνά, χωρίς να ξέρουμε καν τι ήταν αυτό που φάγαμε και μας έκανε να αισθανόμαστε έτσι. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, μιλάμε για τα τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Ποια είναι τα συστατικά της... επιτυχίας σε μια τροφική δηλητηρίαση

Αν και προκλητικός ο τίτλος, δυστυχώς είναι αληθής. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στην πρόκληση μιας πετυχημένης δηλητηρίασης εξ αμελείας, ο πιο σημαντικός, όμως, είναι ο ανθρώπινος χειρισμός που χαρακτηρίζεται από άγνοια. Και η άγνοια, σε αυτό το πλαίσιο, είναι επικίνδυνη. Οι αμέσως επόμενοι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και η θερμοκρασία είναι η συνθήκη που επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο οδηγώντας το στην αλλοίωση. Έτσι, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες υγιεινής, φύλαξης και διαχείρισης των τροφίμων που καταναλώνουν. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Για σωστή συντήρηση

  • Η θερμοκρασία στη συντήρηση θα πρέπει να είναι 4-6 βαθμοί και στην κατάψυξη -18 βαθμοί Κελσίου.
  • Φρούτα και λαχανικά: τα φυλάμε άπλυτα στις ειδικές θήκες, τις οποίες θα πλένουμε κάθε εβδομάδα με σαπούνι και νερό.
  • Δεν τοποθετούμε τρόφιμα στην πόρτα, διότι έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  • Ωμά κρέατα: τα βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι, μέσα σε ταψί ή τάπερ, για να μην στάξουν οι χυμοί τους πάνω στα άλλα τρόφιμα.
  • Τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους, όχι απευθείας.

Για ασφάλεια στο μαγείρεμα

  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά ζωικά προϊόντα, για τα φυτικά και για τα μαγειρεμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές σκεύη κοπής για τα διάφορα ζωικά προϊόντα και τα λαχανικά.
  • Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) τα πουλερικά δεν θα πρέπει να πλένονται πριν μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την κουζίνα των μικροβίων που περιέχει.
  • Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε.
  • Μαγειρεύουμε πολύ καλά το φαγητό. Κρέατα, πουλερικά και ψάρια δεν πρέπει να έχουν ίχνος αίματος ή χυμών.
  • Mια, επίσης, πολύ μεγάλη εστία μόλυνσης και διασποράς των μικροβίων είναι τα σφουγγαράκια καθαρισμού της κουζίνας, τα οποία είναι καλό να τα απολυμαίνουμε και να τα αλλάζουμε συχνά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέξουμε

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ιδιαίτερα για τις παρακάτω τροφές:

  • Πράσινα λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί καλά και έχουν υπολείμματα κοπριάς, χημικών ουσιών από ψεκασμούς και να έχουν έρθει σε επαφή με ακάθαρτα χέρια.
  • Αυγά, λόγω του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης με σαλμονέλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, να τα καταναλώνετε σύντομα και να τα μαγειρεύετε καλά.
  • Πουλερικά
  • Παγωτά τα οποία έχουν λιώσει και επαναψυχθεί. Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Πώς να μεταφέρουμε τα σνακς στην παραλία

Ο ιδανικός τρόπος μεταφοράς των τροφίμων στην παραλία είναι το φορητό ψυγείο με παγοκύστες. Αν δεν υπάρχει, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμικό φαγητοδοχείο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας φρούτα (ολόκληρα, όχι κομμένα), μπάρες δημητριακών, κράκερς, ξηρούς καρπούς και σάντουιτς.

Τι να προτιμήσουμε στις καλοκαιρινές εξόδους φαγητού

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται κυρίως στα μαγειρεμένα φαγητά και στις πράσινες σαλάτες. Επομένως, προτιμήστε ψητά της ώρας, βραστές σαλάτες, χόρτα και συνοδευτικά πατάτες, ρύζι ή ψητά λαχανικά και απολαύστε την καλή παρέα!

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί.

Βάσια Μανίκα
Βάσια Μανίκα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Diet & Wellbeing NLP Coach