Οικογένεια

Πόσες θερμίδες είναι σωστό να λαμβάνει ένα παιδί;

23 Ιουλίου 2015
37344 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
enrgeiakes anagkes tou paidiou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στοχευμένα πόσες πρέπει να είναι οι θερμίδες για το δικό σας παιδί, γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες που το καθορίζουν. Ιδανικά, η θερμιδική πρόσληψη ενός παιδιού θα πρέπει να επαρκεί για την ανάπτυξη του, αλλά και να καλύπτει τις ημερήσιες ενεργειακές δαπάνες του.

Αν η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την αναγκαία, το παιδί, αργά ή γρήγορα, θα εμφανίσει υπερβάλλον βάρος, και ίσως παχυσαρκία. Το επιθυμητό είναι να υπάρχει ισοδυναμία ανάμεσα στην προσλαμβανόμενη και την δαπανόμενη ενέργεια, το λεγόμενο «μηδενικό» ισοζύγιο ενέργειας. Δηλαδή να ισχύει ότι:

Βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ)

Αποτελεί το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η καρδιακή λειτουργία, η αναπνοή ή η έκκριση ορμονών.

Τροφογενής θερμογένεση

Αφορά στην ενέργεια που δαπανάται για τη πέψη και απορρόφηση της προσλαμβανόμενης τροφής.

Θερμογένεση λόγω άσκησης

Είναι η ενέργεια που απαιτείται για την εκτέλεση διάφορων μορφών σωματικής δραστηριότητας στη διάρκεια της ημέρας.

Τι ισχύει με το ισοζύγιο ενέργειας;

Με τον όρο «ισοζύγιο ενέργειας» προσδιορίζουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή δαπάνη: 

Αν το ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό

Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή πρόσληψη υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, καθώς η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται στις λιπαποθήκες του σώματος. 

Αν το ισοζύγιο ενέργειας είναι αρνητικό

Η ενεργειακή πρόσληψη είναι μικρότερη από την ενεργειακή δαπάνη, κάτι που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μείωση σωματικού βάρους, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί τις αποθήκες ενέργειας που έχει για να ανταπεξέλθει.

Αν το ισοζύγιο ενέργειας είναι μηδενικό

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη ενέργειας είναι ίση με την ενέργεια που δαπανάται και το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό. 

Το να γίνει κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος γίνεται σταδιακά. Για παράδειγμα, το παιδί σας καταναλώνει καθημερινά 50-100 θερμίδες παραπάνω από όσες χρειάζεται για να διατηρήσει το βάρος του, θα προσλάβει περίπου 2,5-5 περιττά κιλά μέσα σε έναν χρόνο!

Από τι επηρεάζονται οι θερμιδικές ανάγκες;

Θα συνεχίσουμε με κάποια παραδείγματα για να δείξουμε πώς επηρεάζεται αυτός ο μηχανισμός.

Οι ενεργειακές (θερμιδικές) ανάγκες κάθε παιδιού ποικίλλουν ανάλογα με:

  • το φύλο
  • την ηλικία
  • το ύψος
  • το βάρος
  • το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται
  • τη σύσταση σώματος
  • τη φυσική του δραστηριότητα

Ένα μη δραστήριο κορίτσι 9-13 ετών, για παράδειγμα, χρειάζεται περίπου 1.600 θερμίδες/ημέρα, ενώ ένα δραστήριο κορίτσι της ίδιας ηλικίας περίπου, 2.200 θερμίδες/ημέρα.

Πότε αυξάνονται οι ανάγκες;

Σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης, όταν για παράδειγμα το παιδί ψηλώνει σχετικά απότομα, οι θερμιδικές ανάγκες του αυξάνονται. Ύστερα από την ηλικία των 10 ετών (προ-εφηβεία), οι ενεργειακές απαιτήσεις των αγοριών γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες από αυτές των κοριτσιών, γιατί αλλάζει η σύσταση του σώματός τους: τα κορίτσια αρχίζουν πλέον να έχουν περισσότερη λιπώδη μάζα από τα αγόρια, που έχουν περισσότερο μυικό ιστό.

Αντίθετα, σε μικρότερη ηλικία δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών όσον αφορά στις ενεργειακές ανάγκες. Θυμηθείτε όμως ότι το παιδί σας είναι μοναδικό και οι ανάγκες του σε ενέργεια επίσης μοναδικές!

Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες αυτές;

Αν αναρωτιέστε πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες σε ενέργεια, αναζητήστε τρόφιμα που περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, όπως φρούτα, στικς λαχανικών, γιαούρτι με φρούτο και μέλι, φυτική μαλακή μαργαρίνη, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με τα λιγότερα απλά σάκχαρα.

Η ακριβής μέτρηση των θερμίδων δεν είναι απαραίτητη. Μπορείτε να καταλάβετε αν τα παιδιά σας τρέφονται επαρκώς, παρακολουθώντας τη συνολική διατροφή τους, την ανάπτυξή τους και την υγεία τους. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

McGinnis J.Michael, Jennifer Appleton Gootman, VivicaI. Kraak. Food Marketing to Children and Youth: Threat or Opportunity? The National Academies Press, 2006. p.375

Γ. Μανιός. Διατροφική Αξιολόγηση: Διαιτολογικό & Ιατρικό Ιστορικό, Σωματομετρικοί, Κλινικοί & Βιοχημικοί Δείκτες. Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα, 2006( κεφ. 3)

Kathleen Mahan, Sylvia Escott- Stump. Krause's Food& Nutrition and Diet Therapy. SAUNDERS ELSEVIER 2008.part 1/ Nutrition Basics

Ζαμπέλας Α., (2003) Διατροφή στα στάδια της ζωής. σελ. 180-183. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις: Π.Χ. Πασχαλίδης.

U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, Dec 2010.

Institute of Medicine (IOM). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. ΙΟΜ, 2002/ 2005 by the National Academy of Sciences.

Rolls BJ, Bell EA. Dietary approaches to the treatment of obesity. Med Clin North Am.2000 Mar;84(2):401-18.vi.

Weight Management & Calories. Choose MyPlate.gov,USDA. Available at:http://www.choosemyplate.gov/weight-management-calories/calories.html

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.