Οικογένεια

Μήπως οι γονείς υποεκτιμούν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος είναι πρόβλημα για το παιδί τους

15 Μαΐου 2015
17781 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
auksimeno sematiko varos sthn paidiki

Photo source: www.bigstockphoto.com

Για τον ιατρικό κόσμο, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσος. Ως παχυσαρκία ορίζεται η «υπερβολική εναπόθεση σωματικού λίπους, η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία και ευεξία του ατόμου» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Αυτή η υπερβολική εναπόθεση λίπους προέρχεται από την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι συνέπειες που έχει η αύξηση του λίπους στην υγεία είναι πολλές και γι' αυτό αξίζει να αντιμετωπιστεί.

Οι περισσότεροι γονείς ξέρουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί συχνό πρόβλημα, αλλά πολλοί από αυτούς αποτυγχάνουν να την αναγνωρίσουν στα δικά τους παιδιά. Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν είναι από όλους τους γονείς αντιληπτό ότι είναι μια επιζήμια για την υγεία κατάσταση. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άγνοια των γονέων και επισημαίνουν την ανάγκη εκπαίδευσής τους για το ποιο πρέπει να είναι το βάρος των παιδιών και των εφήβων.

Τι γνώμη έχουν οι γονείς για το βάρος των παιδιών τους;

Έρευνες δείχνουν ότι μόνο 1 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς το σωματικό βάρος του παιδιού του

Οι αντιλήψεις των γονέων για το βάρος του παιδιού διαμορφώνονται από πολιτιστικούς, κοινωνικοοικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία του παιδιού, η εθνικότητα, το βάρος του γονέα, η αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη του γονέα, το χαμηλό εισόδημα και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο επηρεάζουν την ικανότητα των γονέων να εκτιμήσουν σωστά το βάρος του παιδιού τους.

Για παράδειγμα, οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος του παιδιού τους όταν αυτό είναι αγόρι ή όταν είναι μικρότερο από 6 ετών. Αντίστοιχα, τείνουν να υποεκτιμούν το βάρος του παιδιού οι υπέρβαροι/ παχύσαρκοι γονείς και οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Το 70-80% των μητέρων με χαμηλό εισόδημα θεωρούν το υπέρβαρο παιδί τους φυσιολογικού βάρους ή ακόμα και λιποβαρές, ενώ πιστεύουν ότι ένα βρέφος με αυξημένο βάρος θεωρείται υγιές παιδί και με επιτυχημένη ανατροφή.

diatrofh kai swmatiko varos twn paidwn

 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι γονείς των υπέρβαρων παιδιών δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα βάρους, κρίνεται απαραίτητη η κινητοποίηση των γονέων να ενημερωθούν για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και να βελτιώσουν τις τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις τους. Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που προλαμβάνεται και ανατρέπεται και η παιδική ηλικία είναι η κατάλληλη περίοδος για τη σωστή «διατροφική ανατροφή» που περνάει από το χέρι σας.

Στη Βρετανία

Σε μια επιστημονική μελέτη (στη Μ. Βρετανία) σε 536 γονείς και παιδιά, τα πραγματικά ποσοστά υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών άγγιξαν το 23,7% ενώ σύμφωνα με την αντίληψη των γονέων, μόνο το 7,3% των παιδιών χαρακτηρίστηκαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα; Το 69,7% των γονέων των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών χαρακτήρισε το παιδί τους φυσιολογικού βάρους.

Στην Ελλάδα

Μήπως οι Έλληνες γονείς έχουν διαφορετική αντίληψη; Η έρευνα GENESIS που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό πληθυσμό με 2.287 παιδιά ηλικίας 2-5 ετών έδειξε ότι το 38% των μητέρων υποεκτιμούν την κατάσταση βάρους του παιδιού τους. Η συχνότητα της υποεκτίμησης έφτασε το 88,3% για τα παιδιά που «διατρέχουν κίνδυνο να είναι υπέρβαρα» και στο 54,5% για τα «υπέρβαρα» παιδιά. Φάνηκε ότι η μητέρα υποεκτιμάει το βάρος του παιδιού της σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν πρόκειται για αγόρι και όταν το παιδί συμμετέχει σε φυσικές δραστηριότητες για λιγότερες από 3 ώρες την εβδομάδα.

Είστε κι εσείς ένας ακόμη γονιός που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ότι το παιδί του έχει πρόβλημα βάρους; Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που προλαμβάνεται και ανατρέπεται και η παιδική ηλικία είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για τη σωστή «διατροφική ανατροφή» του παιδιού σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Savage, J.S., J.O. Fisher, and L.L. Birch, Parental influence on eating behavior: conception to adolescence. J Law Med Ethics, 2007. 35(1): p. 22-34.

Etelson, D., et al., Childhood obesity: do parents recognize this health risk? Obes Res, 2003. 11(11): p. 1362-8.

He, M. and A. Evans, Are parents aware that their children are overweight or obese? Do they care? Can Fam Physician, 2007. 53(9): p. 1493-9.

Eckstein, K.C., et al., Parents' perceptions of their child's weight and health. Pediatrics, 2006. 117(3): p. 681-90.

Doolen, J., P.T. Alpert, and S.K. Miller, Parental disconnect between perceived and actual weight status of children: a metasynthesis of the current research. J Am Acad Nurse Pract, 2009. 21(3): p. 160-6.

Manios, Y., et al., Determinants of childhood obesity and association with maternal perceptions of their children's weight status: the "GENESIS" study. J Am Diet Assoc, 2010. 110(10): p. 1527-31.

Jones, A.R., et al., Parental perceptions of weight status in children: the Gateshead Millennium Study. Int J Obes (Lond), 2011. 35(7): p. 953-62.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.