Οικογένεια

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

04 Δεκεμβρίου 2014
14361 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι παχύσαρκο;

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, για μία ακόμη φορά, η Διαιτολόγος Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, για να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το πιθανώς αυξημένο βάρος του παιδιού σας.

Εσείς, όπως και κάθε γονιός, ανησυχείτε αν το παιδί σας αναπτύσσεται σωστά, αν παίρνει το απαιτούμενο βάρος και ύψος για την ηλικία του, αν τελικά έχει φυσιολογικό βάρος ή μήπως θεωρείται παχύσαρκο. Οι γονείς είναι οι πρώτοι που μπορούν να διακρίνουν και να αναγνωρίσουν «ανησυχητικά» σημάδια στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

Τι πρέπει λοιπόν να έχετε υπόψη και να παρατηρείτε ως γονέας;

Παρακολουθώντας το βάρος και το ύψος του παιδιού σας, σε σχέση με τους φίλους του ή άλλα συνομήλικα παιδιά, όπως οι συμμαθητές του, έχετε μια πρώτη εικόνα για την ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή! Αυτός ο περίγυρος δεν είναι πάντα το καταλληλότερο μέτρο σύγκρισης, καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν και τα υπόλοιπα άτομα στην παρέα του παιδιού έχουν φυσιολογικό βάρος και ύψος ή όχι.

Τα ρούχα του παιδιού σας, μπορούν επίσης να σας «πουν» κάποια πράγματα για τον ρυθμό ανάπτυξής του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ετικέτα του ρούχου ή η κατανομή στα ράφια του καταστήματος αντικατοπτρίζει την ηλικία στην οποία απευθύνεται, καταλαβαίνετε το πώς εφαρμόζει τελικά το ρούχο πάνω στο παιδί. Αντιστοιχεί το μέγεθός του ρούχου στην ηλικία του παιδιού ή πρέπει το παιδί να αλλάξει μέγεθος επειδή τελικά «ψήλωσε» ή «πάχυνε»;

Ένας άλλος καλός δείκτης είναι η παρατήρηση του σωματότυπου του παιδιού. Ελέγξτε για συσσώρευση λίπους στον κορμό και στην κοιλιακή χώρα του παιδιού- κάτι τέτοιο αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την παιδική παχυσαρκία.

Πώς θα μπορούσε όμως ένας γονέας να έχει μια πιο έγκυρη εικόνα για το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού και να αναγνωρίσει την παιδική παχυσαρκία;

Η μέτρηση του ύψους και του βάρους του παιδιού σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να σας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξή του. Για να εκτιμήσει κανείς αντικειμενικά την ανάπτυξη του παιδιού χρειάζεται αρχικά να υπολογίσει έναν δείκτη που ονομάζεται ΔΜΣ και υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Στη συνέχεια ο ΔΜΣ του παιδιού συγκρίνεται με το διάγραμμα από τις καμπύλες ανάπτυξης που αντιστοιχεί στην ηλικία και στο φύλο του παιδιού.

Αυτή είναι μια διαδικασία που συνήθως την κάνει ο παιδίατρος και ο διαιτολόγος, που ξέρουν να ερμηνεύουν καλύτερα το αποτέλεσμα βασιζόμενοι και σε άλλες κλινικές ενδεχομένως παραμέτρους. Ζητήστε από τον διαιτολόγο να σας μάθει να κάνετε σωστά τις μετρήσεις και επιλέξτε να μετράτε το βάρος και το ύψος του παιδιού σας τουλάχιστον κάθε 4-6 μήνες ή και πιο συχνά όταν είναι μικρότερα.

Μπορείτε να το υπολογίσετε μπαίνοντας στην ιστοθέση του medNutrition http://www.mednutrition.gr/

Σαν γονέας μπορείτε να διατηρήσετε ένα αρχείο της πορείας του βάρους, ύψους και ΔΜΣ του παιδιού, ώστε να παρατηρείτε αν υπάρχει κάποια «έκρηξη» στην ανάπτυξη του παιδιού ή αν κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μεγάλες διακυμάνσεις, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι στα παιδιά, ο ΔΜΣ μεταβάλλεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται απότομα κατά τη βρεφική ηλικία, μειώνεται κατά την προσχολική και αυξάνεται πάλι κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Προσοχή όμως! Στην προσπάθειά σας να αξιολογήσετε το βάρος του παιδιού σας πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και άλλες παραμέτρους, όπως η παράλληλη αύξηση στο ύψος, η σύσταση σώματος του παιδιού, η παρουσία κάποιας παθολογικής κατάστασης ή η χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ένα ιδιαίτερα γυμνασμένο παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να έχει αυξημένο βάρος και ΔΜΣ, αλλά αυτό να οφείλεται σε αυξημένη μυϊκή μάζα και όχι σε περίσσεια λίπους. 

Με τη βοήθεια ενός ειδικού και έχοντας μια σφαιρική αξιολόγηση, μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά τις μετρήσεις και να καταλάβουμε αν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το παιδί σας.

Οι περισσότεροι γονείς ξέρουν ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί συχνό πρόβλημα, αλλά πολλοί από αυτούς αποτυγχάνουν να την αναγνωρίσουν στα δικά τους παιδιά. Ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν την άγνοια των γονέων και επισημαίνουν την ανάγκη εκπαίδευσής τους για το ποιο πρέπει να είναι το βάρος των παιδιών και των εφήβων. Ενημερωθείτε λοιπόν σωστά για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς είναι ένα πρόβλημα που προλαμβάνεται και ανατρέπεται. Η παιδική ηλικία είναι η κατάλληλη περίοδος για τη σωστή «διατροφική ανατροφή» που περνάει από το χέρι σας.

Ακούγοντας αυτό το podcast, ετοιμάστε ένα τοστ και δώστε το στο παιδί σας για το σχολείο.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.