Οικογένεια

Έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά

25 Νοεμβρίου 2024
3894 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ellipsi vitaminis D

Photo Source: www.canva.com

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως καλσιφερόλη, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που θα την βρούμε φυσικά σε τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα, ενώ συχνά δίνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.


Διαβάστε επίσης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βιταμίνη D


Κατά τη γέννηση, τα βρέφη έχουν περιορισμένη ποσότητα αποθεμάτων της βιταμίνης αυτής, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει ποσότητα που λαμβάνουν από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έπειτα, μπορεί να ληφθεί είτε μέσω του μητρικού γάλακτος, σε μικρή όμως ποσότητα (~0,5-1,8μg/L), είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Το ήξερες ότι ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει βιταμίνη D όταν το δέρμα μας εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία;

Επειδή, ωστόσο, αποφεύγουμε την άμεση επαφή και για αρκετή ώρα με το ηλιακό φως, ειδικά στους ευαίσθητους πρώτους μήνες ζωής, η πρόσληψη του θρεπτικού αυτού συστατικού περιορίζεται στη διατροφή.

Χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D τα παιδιά;

  • Μωρά που προέρχονται από μητέρες με έλλειψη βιταμίνης D.
  • Βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ή ακόμα και σε μικτή σίτιση που είναι πολύ χαμηλή η πρόσληψη εμπλουτισμένης φόρμουλας.
  • Παιδιά με πεπτικές διαταραχές.

είναι μερικές μόνο από τις ομάδες που χρειάζονται συμπληρωματική χορήγηση.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα!

Η σύστασή της είναι 10μg/ ημέρα για τον πρώτο χρόνο ζωής και 15μg/ ημέρα για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Γιατί την χρειαζόμαστε; Βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο σώμα, συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση των οστών, μία πάθηση που είναι γνωστή και ως ραχίτιδα για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας.

vitamin D kids

Ποιο συμπλήρωμα να επιλέξω;

Συμπληρωματική χορήγηση επομένως, είναι η γραμμή που δίνεται σε πολλές περιπτώσεις από τη βρεφική ηλικία ήδη. Τι να επιλέξω όμως; Η ιδιαιτερότητα της βιταμίνης D, όπως και κάθε λιποδιαλυτής βιταμίνης, είναι ότι χρειάζεται ένα λιπαρό στοιχείο για την απορρόφησή της. Μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος ενός γεύματος (παράλληλα με τον θηλασμό για παράδειγμα, με την καθοδήγηση του παιδιάτρου) ή σε ένα σκεύασμα που συνδυάζει τα λεγόμενα «καλά» ω-3 λιπαρά με τη βιταμίνη D, για απορρόφηση και έξτρα οφέλη. Ένα συμπλήρωμα σε μορφή σταγόνων που προσφέρει 400μονάδες βιταμίνης D είναι ιδανικό.

Βάζοντας στην εξίσωση και το DHA

Ή αλλιώς, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ όπως είναι η πλήρης του ονομασία, είναι ένα πολυακόρεστο ω3 λιπαρό οξύ, το οποίο εκτός από βοήθημα για τη βιταμίνη D, αποτελεί συστατικό κλειδί για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου βρεφών, παιδιών και εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση 100mg DHA για παιδιά έως 2 ετών και 250mg DHA για παιδιά 2-18 ετών, σε ημερήσια βάση. Θα το συναντήσουμε κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά, όταν αυτά όμως δεν βρίσκονται στο εβδομαδιαία διαιτολόγιό μας, τότε προτείνεται η συμπληρωματική χορήγηση. Και εδώ ένα συμπλήρωμα σε μορφή σταγόνων που περιέχει ταυτόχρονα βιταμίνη D και DHA μπορεί να δοθεί είτε αυτούσιο είτε σαν προσθήκη στη τροφή του παιδιού.

Συμπερασματικά

Η βιταμίνη D είναι ένα συστατικό που είναι πολύ πιθανό να σε απασχολήσει από τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σας, έως και την ενήλικη ζωή σας. Συζήτησε τις επιλογές και τις συνήθειες της οικογένειας με τον παιδίατρο ή/και τον διατροφολόγο και θα βρείτε την κατάλληλη λύση για εσένα!

nancare banner

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Abrams, S. A. (2020). Vitamin D in preterm and full-term infants. Annals of Nutrition and Metabolism, 76(Suppl. 2), 6-14.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2014). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to DHA and contribution to normal brain development pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 12(10), 3840.

Niseteo, T. (2024). Update on the infant supplementation with vitamin D3, vitamin K1 and DHA. Global Pediatrics, 8, 100160.
Shulkin, M., Pimpin, L., Bellinger, D., Kranz, S., Fawzi, W., Duggan, C., & Mozaffarian, D. (2018). n–3 Fatty acid supplementation in mothers, preterm infants, and term infants and childhood psychomotor and visual development: a systematic review and meta-analysis. The Journal of nutrition, 148(3), 409-418.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.