Οικογένεια

Πώς εκπαιδεύουμε το παιδί μας να τρώει σωστό πρωινό;

17 Μαΐου 2016
24258 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paidi pou trwei tost kai mhtera me xymo

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση από την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1 με τη Φωτεινή Γεωργίου, 'Υγεία πάνω απ'όλα', για να συζητήσουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα πάντα με πολύ θετική και ευχάριστη διάθεση, όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενο γύρισμα. Το θέμα αυτή τη φορά εντάσσονταν στην ενότητα Οδηγός για γονείς και είχε θέμα: Πώς εκπαιδεύουμε το παιδί μας να τρώει σωστό πρωινό. Πιο συγκεκριμένα, τι κάνουμε όταν ένα παιδί δεν τρώει πρωινό και πως μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε;

Το έθεσα εξαρχής στην ομάδα της εκπομπής όταν μου ζητήθηκε να το αναλύσουμε, ότι μπορεί να φαίνεται απλό ως θέμα, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, την υιοθέτηση ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από αυτήν την ηλικία και τέλος την καλύτερη απόδοση και επίδοση του παιδιού στο σχολείο.


Κατεβάστε Δωρεάν: Χρωματίζοντας… τις Ιστορίες πρωινού! [PDF]


Πως εκπαιδεύουμε το παιδί να ξεκινάει την ημέρα του με πρωινό;

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια αναφορά στα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με την ονομασία '4 your family', στην οποία φάνηκε ότι το 35% των υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 8-12 ετών, δεν κατανάλωνε καθόλου πρωινό, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην σημασία της λειτουργίας των γονέων ως πρότυπα και ως 'καλό παράδειγμα' για τα παιδιά, καθώς και στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών για την λήψη πρωινού από τα παιδιά, όπως η ύπαρξη απαραίτητου χρόνου και η ποικιλία προϊόντων πρωινού. Η συμμετοχή των παιδιών στην επιλογή αλλά και την ετοιμασία του πρωινού είναι πολύ σημαντική για την καθημερινή λήψη του καθώς και της διαμόρφωσης της αντίστοιχης διατροφικής συνήθειας.

Τι περιλαμβάνει ένα πλήρες πρωινό και μερικά παραδείγματα.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στη σύσταση ενός πλήρους πρωινού, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει ένα τρόφιμο από την Ομάδα Πρωτεϊνών (πχ, γάλα, τυρί, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών) μαζί με ένα τρόφιμο από την Ομάδα Δημητριακών (πχ. δημητριακά, φρυγανιές ή ψωμί ολικής άλεσης) και ένα τρόφιμο από την Ομάδα των Φρούτων (πχ φρούτο ή χυμός φρούτων). Τέλος παρουσιάστηκαν μερικά παραδείγματα πρωινού όπως:

  • γάλα χαμηλών λιπαρών με 1 κομμάτι σπιτικό κέικ ή κουλουράκια,
  • τοστ με 1 φρούτο ή χυμό φρούτων και
  • ψωμί ολικής άλεσης με 1 αυγό βραστό και χυμό φρούτων.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.