Διατροφή

Μωβ Τρόφιμα: Ποιά η Θρεπτική τους αξία;

27 Μαΐου 2024
4791 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
threptiki axia mov trofimon

Photo Source: www.canva.com

Θα έχεις ακούσει πως στο πιάτο σου πρέπει να περιέχει πλήθος χρωμάτων άρα και θρεπτικών συστατικών. Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με ένα απο αυτά τα χρώματα και στο μικροσκόπιο σήμερα θα βάλουμε τα μωβ τρόφιμα.


Διαβάστε επίσης: Φρούτα και Λαχανικα, γιατί πρέπει να τρώμε 5 την ημέρα


Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτά δεν έχεις παρά να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Ποιά είναι τα μωβ τρόφιμα;

Τα μωβ τροφιμα όπως φανερώνει και το όνομα τους είναι τρόφιμα που έχουν μια μωβ απόχρωση. Τα τρόφιμα αυτά εκτός από ξεχωριστό χρώμα προσδίδουν και πολλά οφέλη στην υγεία σου.

Κοινά τους θρεπτικά συστατικά

Τα μωβ τρόφιμα λοιπόν φαίνεται πως είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και κυρίως σε ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που δίνουν στα τρόφιμα αυτά το έντονο μωβ χρώμα.

Τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σου από βλάβες και μειώνουν τη φλεγμονή. Ενώ τα οφέλη τους δεν σταματούν μόνο εκει. Κάθε τρόφιμο φαίνεται πως προσφέρει επιπλέον οφέλη στην υγεία σου με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Ας γνωρίσουμε κάποια απο αυτά..

Μωβ τρόφιμα και λίγες πληροφορίες για το καθένα

Στην συνέχεια σου παρουσιάζω μια λίστα με τα πιο κοινά μωβ τρόφιμα

Ξεκινάμε με τα φρούτα..

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι καλή πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Κ
  • Φυτικών ινών

Έτσι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού σου συστήματος και να μειώσουν τη φλεγμονή. Ενώ μπορούν επίσης να βελτιώσουν και τη νοητική λειτουργία

Μωβ σταφύλια

Τα μωβ σταφύλια περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην:

  • Πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων
  • Μείωση της χοληστερόλης σου
  • Μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων                                                        

Μαύρα φραγκοστάφυλα

Τα μαύρα φραγκοστάφυλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σου.

Μύρτιλλα

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων. Τα βατόμουρα θα μπορούσαν να έχουν ιδιότητες τόνωσης της διάθεσης και μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή. 

purple fruits vegetables

Σύκα

Πρόκειται για ένα ευεργετικό φρούτο για το πεπτικό και το αναπνευστικό σου σύστημα. Επιπλέον συμβάλλει και στην αναπαραγωγική υγεία και στην υγεία των οστών. Τα σύκα βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη του καρκίνου.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα περιέχουν αντιοξειδωτικά που:

  • Βελτιώνουν την υγεία των οστών
  • Ενισχύουν την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου
  • Μειώνουν τη φλεγμονή

Βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σου.

Φρούτο του πάθους

Το φρούτο του πάθους περιέχει ένα αντιοξειδωτικό πολυφαινόλης το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετές ιδιότητες που προάγουν την υγεία αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την υγεία του δέρματος.

Acai berries

Μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ας περάσουμε στα λαχανικά..

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, όπως:

  • Ασκορβικό οξύ
  • Φαινολικά
  • Φλαβονοειδή

Η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης. Ενώ επίσης η μελιτζάνα φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

Μωβ σπαράγγια

Αν και τα σπαράγγια συνδέονται συχνότερα με το πράσινο χρώμα, μπορείς να τα βρεις και σε άλλες αποχρώσεις, όπως τα λευκά και τα μωβ. Τα μωβ σπαράγγια είναι μια εξαιρετική πηγή ανθοκυανινών και παρέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ισχυρών φυτικών ενώσεων.

Επίσης αποτελούν την ποικιλία με την υψηλότερη συγκέντρωση ρουτίνης, μια φυτική χρωστική ουσία, που μπορεί να έχει ισχυρές ιδιότητες στην προστασία της καρδιάς σου αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες

Παντζάρι

Τα παντζάρια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον μπορεί να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου.

Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου αλλά και να μειώσει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μωβ καλαμπόκι

Και όμως υπάρχει και μωβ καλαμπόκι; Μάλιστα το καλαμπόκι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μπορεί επίσης να:

  • Ενισχύσει την απώλεια βάρους
  • Μειώσει τη φλεγμονή
  • Βελτιώσει την όραση

Μωβ πατάτα και γλυκοπατάτα

Φυσικά και οι αγαπημένες πατάτες και γλυκοπατάτες έρχονται σε μωβ απόχρωση. Φαίνεται πως αυτό το είδος πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενώ μπορεί επίσης να συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

mov frouta laxanika

Μωβ καρότο

Επόμενο στην λίστα μας είναι και το μωβ καρότο, ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης. Τα μωβ καρότα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα α και β-καροτίνης, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να βελτιώσουν την υγεία των ματιών.

Μωβ κουνουπίδι

Τέλος ένα ακόμη μωβ τρόφιμο αποτελεί το μωβ κουνουπίδι. Το εντυπωσιακό αυτό σταυρανθή λαχανικό όχι μόνο προσθέτει χρώμα σε οποιοδήποτε πιάτο αλλά προσφέρει επίσης αντιφλεγμονώδη οφέλη και μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πως να τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Όπως θα παρατήρησες τα μωβ τρόφιμα αποτελούν κυρίως φρούτα και λαχανικά δίνοντας σου έτσι την δυνατότητα να τα ενσωματώσεις εύκολα σε κάθε σου γεύμα.

Με τα φρούτα μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα και εντυπωσιακά σνακ, σε φρουτοσαλάτες, smoothies, με την συνοδεία ξηρών καρπών ή στο γιαούρτι σου.

Ενώ με τα λαχανικά μπορείς να τα καταναλώσεις φρέσκα ή μαγειρεμένα και να συνοδέψεις τα κυρίως γεύματα σου.                                                                       

Τι να προσέξετε;

Τα μωβ τρόφιμα είναι γενικά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους. Πρόσεξε μόνο σε περίπτωση αλλεργιών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απόφυγε να καταναλώσεις το τρόφιμο που θα σου προκαλέσει την εμφάνιση αλλεργίας.

Καταλήγοντας

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη, η οποία έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, τις φλεγμονές και τις καρδιακές παθήσεις. Ενώ επίσης μπορεί να ενισχύσει την ηρεμία και να τονώσουν τη διάθεση.

Αποτελούν λοιπόν τρόφιμα που εκτός απο γεύση και εντυπωσιακή εικόνα προσφέρουν και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Δίνοντας σου μερικούς ακόμη λόγους για να τα προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή

Δοκίμασε να προσθέσεις λοιπόν μερικά από τα παραπάνω τρόφιμα στο επόμενο γεύμα ή σνακ σου για να επωφεληθείς από τις ιδιότητες που έχουν να σου προσφέρουν

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Minich DM. A Review of the Science of Colorful, Plant-Based Food and Practical Strategies for "Eating the Rainbow". J Nutr Metab. 2019 Jun 2;2019:2125070. doi: 10.1155/2019/2125070. Erratum in: J Nutr Metab. 2020 Nov 28;2020:5631762. PMID: 33414957; PMCID: PMC7770496.

Purple Foods: List of foods, health benefits, and more (no date) Medical News Today. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/purple-foods#purple-fruits

Chiu LW, et al. The purple cauliflower arises from activation of a MYB transcription factor. Plant Physiol. 2010 Nov;154(3):1470-80. doi: 10.1104/pp.110.164160. Epub 2010 Sep 20. PMID: 20855520; PMCID: PMC2971621. 

Ganeshpurkar A, Saluja AK. The Pharmacological Potential of Rutin. Saudi Pharm J. 2017 Feb;25(2):149-164. doi: 10.1016/j.jsps.2016.04.025. Epub 2016 Apr 30. PMID: 28344465; PMCID: PMC5355559.

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.