Οικογένεια

Ακτινογραφώντας τα παιδικά δημητριακά

24 Νοεμβρίου 2015
18132 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ακτινογραφώντας τα παιδικά δημητριακά

Photo source: www.shutterstock.com

Η σημασία του πρωινού γεύματος, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι πλέον γνωστή και ευρέως αποδεκτή, καθώς σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, βελτιωμένη νοητική εγρήγορση, αλλά και φυσική απόδοση. Τα δημητριακά πρωινού, αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές των παιδιών για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητά τους είναι ότι αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα, που μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορους συνδυασμούς (με γάλα, γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και σκέτα). Σχετικά όμως με την θρεπτική τους αξία, αξίζουν τα παιδικά δημητριακά την κυρίαρχη θέση τους στη διατροφή των παιδιών;

Είναι όλα τα δημητριακά πρωϊνού ίδια;

Δεδομένης της δημοτικότητάς τους αλλά και της σημασίας τους στην καθημερινή διατροφή εκατοντάδων παιδιών, τα παιδικά δημητριακά έχουν εξελιχθεί σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και με καλή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Ο γονέας-καταναλωτής καλείται να εξετάσει και να επιλέξει το προϊόν που είναι καταλληλότερο να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού του, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση των δημητριακών πρωινού, όπως αυτή φαίνεται στις ετικέτες.

Τι δημητριακά να επιλέξετε;

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα παιδικά δημητριακά που είναι ολικής αλέσεως το αναγράφουν αυτό, ενώ στην ετικέτα των συστατικών τους θα παρατηρήσετε μέσα σε παρένθεση με το αλεύρι ολικής αλέσεως που χρησιμοποιείται να αναγράφεται το ποσοστό ολικής άλεσης. Ο λόγος για να προτιμάτε τα ολικής άλεσης είναι γιατί είναι και πιο θρεπτικά συγκρατώντας παραπάνω βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε) ενώ οι παραπάνω φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στον γλυκαιμικό έλεγχο. Επίσης, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Δημητριακά χαμηλά σε σάκχαρα

Επιλέξτε παιδικά δημητριακά με τα λιγότερα απλά σάκχαρα. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα καθώς τα παιδιά δεν κάνουν εύκολα έκπτωση στη γεύση και καλείστε εσείς ως γονείς να βρείτε την χρυσή τομή συγκρίνοντας τις διατροφικές ετικέτες. Πιθανότατα τα προϊόντα με τα λιγότερα απλά σάκχαρα στην ετικέτα είναι όσα δεν ξεπερνάνε τα 9g ανά μερίδα. Να έχετε υπόψη σας όμως ότι στα απλά σάκχαρα εκτός από τη πρόσθετη ζάχαρη συνυπολογίζονται και τα απλά σάκχαρα των φρούτων ή του μελιού που ενδεχομένως έχουν τα παιδικά δημητριακά.

Δημητριακά χαμηλά σε λιπαρά

Μπορείτε να επιλέξετε τα παιδικά δημητριακά με τα χαμηλότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά συγκρίνοντας τις ετικέτες στην συσκευασία. Τα δημητριακά πρωινού που περιέχουν ξηρούς καρπούς πιθανότατα να είναι πλουσιότερα σε λιπαρά, όμως αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς, καθώς οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, συστατικών πολύτιμων για την υγεία.

Δημητριακά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Πρόσφατα, κάποιες εταιρείες ξεκίνησαν τον εμπλουτισμό των δημητριακών πρωινού με βιταμίνη D, βιταμίνη που βρίσκεται σε έλλειψη για τεράστιο μέρος του πληθυσμού και η οποία βρίσκεται μόνο σε ελάχιστα τρόφιμα. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδικά δημητριακά περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας!

Η μερίδα των δημητριακών ορίζεται συνήθως σε γραμμάρια, καθώς ο όγκος τους (σε φλιτζάνια ή κουταλιές της σούπας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ενεργειακή τους πυκνότητα. Επομένως μη βασίζεστε αποκλειστικά στην μεριδοποίηση με φλιτζάνια ή «με το μάτι» - καλό θα ήταν να ζυγίζετε μία φορά τη μερίδα που συνήθως βάζετε, για να ελέγξετε αν όντως ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα γραμμάρια. Εμπιστευτείτε, τέλος, και το αίσθημα πείνας και κορεσμού του παιδιού σας -ξέρουν να υπακούουν πολύ καλύτερα σε αυτό απ'ότι οι ενήλικες.

Τελικά...

Τα δημητριακά πρωινού έχουν κατακτήσει τη θέση τους στο διαιτολόγιο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, καθώς αποτελούν μία καλή επιλογή για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Οι γονείς καλούνται να επιλέξουν μέσα από τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρεται, εκείνα που φαίνεται να ταιριάζουν καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες του παιδιών, ώστε να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή τους ανάπτυξη και υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nicklas T., O'Neil C., Myers L., The Importance of Breakfast Consumption to Nutrition of Children, Adolescents, and Young Adults, (2004) Nutrition and the Life Cycle - Volume 39 - Issue 1 - pp 30-39

Szajewska Η., Ruszczyński Μ., Systematic Review Demonstrating that Breakfast Consumption Influences Body Weight Outcomes in Children and Adolescents in Europe, (2010) Critical Reviews in Food Science and Nutrition Vol. 50, Iss. 2, pages 113-119

Franko D, Albertson A, Thompson D, Barton B, Cereal consumption and indicators of cardiovascular risk in adolescent girls, (2011) Public Health Nutrition: 14(4), 584–590

Deshmukh-Taskar P., Nicklas T., O'Neil C., Keast D., Radcliffe J, Cho S., The Relationship of Breakfast Skipping and Type of Breakfast Consumption with Nutrient Intake and Weight Status in Children and Adolescents: The National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006, J Am Diet Assoc. 2010;110:869-878

Hill K., Jonnalagadda S., Albertson A., Joshi N., Weaver C., Top Food Sources Contributing to Vitamin D Intake and the Association of Ready-to-Eat Cereal and Breakfast Consumption Habits to Vitamin D Intake in Canadians and United States Americans, (2012) Journal of Food Science _ Vol. 77, Nr. 8: 170-175

Williams P, The Benefits of Breakfast Cereal Consumption: A Systematic Review of the Evidence Base, Adv. Nutr. 5: 636S–673S, 2014.

de la Hunty A, Gibson S, Ashwell M, Does Regular Breakfast Cereal Consumption Help Children and Adolescents Stay Slimmer? A Systematic Review and Meta-Analysis, Obes Facts 2013;6:70–85

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.