Fitness

Χαλάρωση μηρών: Όταν χρόνος και βαρύτητα αφήνουν τα… σημάδια τους

του Στρατή Γαβριήλ
21 Φεβρουαρίου 2010
15414 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika me mezoura sth mesh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ισοδύναμη σχεδόν με την απώλεια βάρους και την ηλικία, η χαλάρωση των μηρών και των γλουτών παραμένει το δυσκολότερο και συχνότερο πρόβλημα προς αποκατάσταση. Στις γυναίκες μάλιστα, η ανάγκη αποκατάστασης του προβλήματος είναι πιο επιτακτική.
Η χειρουργική αντιμετώπιση από το πλαστικό χειρουργό εξαρτάται από το βαθμό της χαλάρωσης. Στις μέτριες χαλαρώσεις, ο χειρουργός αποκαθιστά το πρόβλημα με τομές στο ριζομήριο, με στόχο αυτές να καλύπτονται από το εσώρουχο.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της χαλάρωσης των μηρών;

Στις βαρύτερες χαλαρώσεις υποχρεούται κανείς να προσθέσει και τομές κατά μήκος του εσωτερικού του μηρού. Οι τομές αυτές έχουν στόχο να αφαιρέσουν τη μεγάλη περίσσεια δέρματος. Τα απώτερα αποτελέσματα είναι οπωσδήποτε καλύτερα από την προϋπάρχουσα κατάσταση, αλλά ο πλαστικός χειρουργός μετά από μήνες μπορεί να παρατηρήσει αδυναμία διατήρησης της ανόρθωσης της κάτω μεσότητας του μηρού, ενώ παράλληλα η θέση της ουλής του ριζομηρίου, μπορεί να αρχίσει να κατέρχεται και να εξέρχεται του εσωρούχου. Τεχνικές αναπτύσσονται προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε το αποτέλεσμα να διατηρείται και, κυρίως, να μπορεί να επανορθωθεί η χαλάρωση του γόνατος. Πολύ καλά αποτελέσματα αναμένονται με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων, που διατηρούν το αποτέλεσμα. Τέτοια πλέγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ήπιες χαλαρώσεις χωρίς τομές.

Για τη χειρουργική επέμβαση που έχει επιλεγεί ο/η ασθενής θα πρέπει να προσέλθει, όπως σε όλες τις επεμβάσεις, νηστικός για να υποβληθεί στον προεγχειρητικό εργαστηριακό έλεγχο. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε μια χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης μηρών, πάντα με γενική αναισθησία, η οποία θα διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με το πρόβλημα και την τεχνική που έχει επιλεγεί.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Επιπλοκές σε τέτοιες επεμβάσεις δεν αναμένονται και ούτε θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση. Στην επέμβαση αυτή, ο ασθενής υποχρεούται να παραμείνει στο νοσοκομείο μια μέρα και να φορέσει για 20 μέρες ένα μακρύ κορσέ που φτάνει μέχρι κάτω από τα γόνατα. Η πρώτη αλλαγή των τραυμάτων γίνεται τη δεύτερη μετεγχειρητική μέρα, ενώ την τέταρτη μέρα ο ασθενής μπορεί μετά την αλλαγή να κάνει ένα ντους, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να είναι καθημερινό.

Ωστόσο, η κινητικότητα του ασθενούς περιορίζεται σημαντικά και η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι τόσο ανώδυνη, όπως π.χ. στην επέμβαση του μαστού. Ο ασθενής θα μπορέσει να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητες του μετά από 15 μέρες περίπου.

Τέλος, οι ήπιες χαλαρώσεις (χωρίς περίσσια δέρματος) μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ειδικά πλέγματα, που αυτά μόνο μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του γόνατος. Οι τομές είναι μικρές (5-7 cm) στο ριζομήριο και στην πρόσθια λαγόνιο άκανθα. Η επέμβαση αυτή είναι λιγότερη επώδυνη και ανάλογη της λιποαναρρόφησης.

Στρατής Γαβριήλ
Στρατής Γαβριήλ Πλαστικός Χειρουργός