Διατροφή

Τσάι και ιδανικό βάρος

12 Ιουλίου 2010
19695 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Τσάι και ιδανικό βάρος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το τσάι θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, μετά την κατανάλωση νερού. Αυτό μπορεί να μας εκπλήσσει εμάς τους Έλληνες, μιας και το τσάι στη χώρα μας έχει γίνει δημοφιλές μόλις τα τελευταία χρόνια. Το κλίμα της Ελλάδας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν βοηθούσε μέχρι πρότινος στην κατανάλωση τσαγιού, διότι για την παρασκευή του χρειαζόταν ζεστό νερό. Μόνο και μόνο η σκέψη ενός ζεστού ροφήματος τους ζεστούς μήνες, μας κάνει να ιδρώσουμε.

Ωστόσο, πλέον μπορούμε να προμηθευτούμε και να παρασκευάσουμε παγωμένο τσάι. Το παγωμένο τσάι είναι μια δροσιστική επιλογή και απολαυστική, που μπορούμε να το βρούμε παντού ή να το παρασκευάσουμε μόνοι μας. Το τσάι συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την υγεία του δέρματος, αλλά και για την ικανοποιητική σωματική και πνευματική απόδοση. Επίσης, είναι ένα δροσιστικό ρόφημα χωρίς θερμίδες, εφόσον βέβαια καταναλωθεί χωρίς να συνοδεύεται από ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα.

Καμπάνια της διατροφικής κανάτας

To 2005, το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ τροποποίησε τη διατροφική πυραμίδα διατυπώνοντας πιο ακριβείς οδηγίες για τις ποσότητες και τις μερίδες των τροφίμων. Την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε και η διατροφική κανάτα, η οποία απεικονίζει την ημερήσια κατανάλωση ροφημάτων. Ο σκοπός και ο στόχος της καμπάνιας αυτής, ήταν η ενθάρρυνση της κατανάλωσης ροφημάτων με χαμηλή θερμιδική αξία, βασισμένη στην κατανάλωση ποικίλων ροφημάτων. Ένα από αυτά ήταν και το τσάι.

Τσάι και οφέλη του στην υγεία

Τσάι θεωρείται μόνο το ρόφημα που παράγεται από τα φύλλα της Camellia sinensis. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη τσαγιού: τo μαύρο, το πράσινο, το λευκό και το ουλόνγκ, τα οποία προέρχονται από διαφορετική επεξεργασία των φύλλων του φυτού.

Το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και πολλαπλές έρευνες συνδέουν την κατανάλωσή του, με διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και την ενίσχυση της καλής λειτουργίας της καρδιάς. Επίσης, δεν είναι λίγες οι έρευνες που το συνδέουν με την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, τη βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού, τη μείωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer`s και την άνοια.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες)

Η κατανάλωση κάθε τύπου τσαγιού προσφέρει οφέλη στην υγεία, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο και το άσπρο τσάι, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών που δρουν προστατευτικά ενάντια του καρκίνου. Το μυστικό βρίσκεται στις κατεχίνες, μια ομάδα φαινολικών συστατικών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό το πράσινο τσάι. Το τσάι περιέχει τέσσερις κύριες ουσίες κατεχίνης με την επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechine gallate - EGCG) είναι η πιο άφθονη κατεχίνη στο τσάι.

Πράσινο vs μαύρο τσάι

Το πράσινο τσάι θεωρείται καλύτερο από το μαύρο, επειδή διατηρεί περισσότερες από αυτές τις κατεχίνες στη φυσική τους μορφή, σε σχέση με το μαύρο τσάι. Το μαύρο τσάι περνά μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης, που αλλάζει μερικές από αυτές τις κατεχίνες από την αρχική τους κατάσταση σε μια άλλη που δεν παρουσιάζει τις ίδιες ιδιότητες. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού, καθώς επίσης δρα βοηθητικά στην απώλεια βάρους. Υπάρχει πληθώρα μελετών που έχουν ασχοληθεί με την επίδραση του τσαγιού στο σωματικό βάρος και στην υγεία.

Έρευνα για το τσάι και την απώλεια βάρους

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, εξέτασε την επίδραση του πράσινου τσαγιού στο σωματικό βάρος, τα λιπίδια και το μεταβολικό σύνδρομο. Όλοι οι άνδρες που έλαβαν μέρος στην συγκεκριμένη έρευνα, ακολούθησαν την ίδια υγιεινή διατροφή για δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της μελέτης. Στη συνέχεια, για 12 εβδομάδες, όσο δηλαδή κράτησε η μελέτη, ορισμένα από τα άτομα κατανάλωναν ημερησίως ένα μπουκάλι τσαγιού που περιείχε 690 mg κατεχινών τσαγιού. Οι υπόλοιποι από τους άνδρες κατανάλωσαν ένα μπουκάλι τσαγιού που περιείχε μόνο 22 mg κατεχίνες ημερησίως. Όλοι οι άνδρες συνέχισαν να ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Οι γενικές συστάσεις για τα οφέλη στη μείωση του σπλαχνικού λίπους και στη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως

Ποιο ήταν το συμπέρασμα της μελέτης;

Στο τέλος της μελέτης, στους άνδρες που προσλάμβαναν 690 mg κατεχινών τσαγιού ημερησίως, παρατηρήθηκε ότι ο ΔΜΣ τους είχε μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο και το σωματικό βάρος τους, η περίμετρος της μέσης τους και το σωματικό τους λίπος, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν λιγότερες κατεχίνες τσαγιού. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους σαν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Έτσι, ενώ γνωρίζουμε ότι για να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος πρέπει να μειώσουμε την περίσσεια κατανάλωση θερμίδων και να ασκούμαστε σε τακτική βάση, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόφιμα εκεί έξω που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας πιο εύκολα.

Προσθέστε λίγο παγωμένο τσάι στην καθημερινή σας διατροφή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και δείτε το σώμα σας να αλλάζει!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bajerska, J., M. Wozniewicz, et al. "Green tea aqueous extract reduces visceral fat and decreases protein availability in rats fed with a high-fat diet." Nutr Res 31(2): 157-64.

Basu, A., K. Sanchez, et al. "Green tea supplementation affects body weight, lipids, and lipid peroxidation in obese subjects with metabolic syndrome." J Am Coll Nutr 29(1): 31-40.

Nagao, T., Y. Komine, et al. (2005). "Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men." Am J Clin Nutr 81(1): 122-9.

Popkin, B. M., L. E. Armstrong, et al. (2006). "A new proposed guidance system for beverage consumption in the United States." Am J Clin Nutr 83(3): 529-42.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.