Διατροφή

Γαλοπούλα και ασφάλεια

της Δήμητρας Μελαδάκη
25 Δεκεμβρίου 2012
15084 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γαλοπούλα και ασφάλεια

Photo source: www.bigstockphoto.com

Διαχειριστείτε τη γαλοπούλα με ασφάλεια;

Πώς να ξεπαγώσετε τη γαλοπούλα;

Η γαλοπούλα δεν θα πρέπει να ξεπαγώνεται σε θερμοκρασία δωματίου. Kάτι τέτοιο θα εξέθετε το κρέας της σε επικίνδυνες θερμοκρασίες στις οποίες αναπτύσονται τα βακτήρια. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης του κρέατος αλλά και οποιουδήποτε άλλου τροφίμου που θα ερχόταν σε επαφή με αυτό ή με τα ζουμιά που προέρχονται από αυτό είναι πολύ μεγάλος.

Για να ξεπαγώσει η γαλοπούλα με ασφάλεια, αφήστε την να ξεπαγώσει είτε στο ψυγείο είτε σε κρύο νερό. Το νερό θα πρέπει να αλλάζεται ανά μισή ώρα.

Πώς να τη μαγειρέψετε;

Ως προς το μαγείρεμα, αν αποφασίσετε να μαγειρέψε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, προσέξτε μην την “παραγεμίσετε” έστι ώστε να ψηθούν τόσο το κρέας, όσο και η γέμιση και η εσωτερική τους θερμοκρασία να φτάσει τουλάχιστον τους 74οC.

Είναι πιο ασφαλές να μαγειρέψετε τη γέμιση και τη γαλοπούλα ξεχωριστά, ωστόσο και πάλι θα πρέπει και τα δύο να φτάσουν τουλάχιστουν τους 74οC. Η γαλοπούλα θα πρέπει να ψήνεται στους 180-190οC, ενώ ο χρόνος παρασκευής ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του ζώου και το αν μαγειρεύεται με τη γέμιση ή χωρίς.

Σερβίρισμα 

Κατά το σερβίρισμα χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη, για να αποφύγετε τις επιμολύνσεις. Αποφύγετε να αφήσετε τη γαλοπούλα και τη γέμιση σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε καλά κλεισμένες συσκευασίες στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αν τα αποθηκεύσετε τα υπολείμματα στο ψυγείο καταναλώστε τα μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μέσα σε έξι μήνες.

Αν θέλετε να την ξαναζεστάνετε

Βεβαιωθείτε ότι και όταν ξαναζεσταίνετε τη γαλοπούλα, ότι αυτή φτάνει τουλάχιστον τους 74οC εσωτερικά.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.