Συστάσεις Διατροφής

Γνωρίζεις ποια θρεπτικά συστατικά σου προσφέρει η μαργαρίνη;

23 Μαρτίου 2018
24432 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
threptika systatika ths margarinhs

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι περιέχει η φυτική μαργαρίνη που αλείφετε στο ψωμί σας; Και εντάξει, είναι «φυτική», αλλά τι συστατικά περιέχει και σε τι μας οφελούν το καθένα; Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τη φυτική μαργαρίνη που έχετε στο ψυγείο σας!

Πώς φτιάχνεται η μαργαρίνη;

Αρχικά, αυτό που περιέχει και την κάνει «φυτική» είναι η ύπαρξη φυτικών ελαίων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο. Τα φυτικά έλαια αναμειγνύονται με νερό, με την παρουσία ουσιών, τους λεγόμενους ομογενοποιητές-γαλακτωματοποιητές, ο ρόλος των οποίων είναι να κάνουν το μείγμα ενιαίο. Μία τέτοια ουσία που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι η λεκιθίνη που συναντάμε και στο αυγό.

Πρακτικά όπως καταλαβαίνετε η παραγωγική της διαδικασία είναι πιο απλή από όσο μπορείτε να φανταστείτε και θυμίζει τη διαδικασία που φτιάχνεται η μαγιονέζα! Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγάλες ποσότητες, σε κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και ποιότητας, καθώς η μαργαρίνη είναι σημαντικό να παράγεται σε κρύο περιβάλλον. Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια η παραγωγική διαδικασία της μαργαρίνης έχει εξελιχθεί, καθώς δεν εφαρμόζει τη μερική υδρογόνωση, επομένως είναι πλήρως απαλλαγμένη από trans λιπαρά.

Τι μας προσφέρει;

Τα φυτικά έλαια που αναφέραμε είναι πλούσια σε «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην αγγειακή λειτουργία και στην υγεία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, στη μαλακή φυτική μαργαρίνη συναντάμε και τα πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά, τα απαραίτητα λιπαρά στη διατροφή μας, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά να τα λαμβάνουμε καθημερινά. Ας μη ξεχνάμε, ότι τα απαραίτητα λιπαρά είναι συστατικά που ο οργανισμός μας δε μπορεί να τις δημιουργήσει από μόνος του και χρειάζεται να τα λαμβάνει από τη διατροφή του, καθώς συμμετέχουν σε ένα πλήθος λειτουργιών. Μία από αυτές είναι και η δημιουργία ορμονών τόσο στους ενήλικες, όσο και στην ανάπτυξη των παιδιών.

Βιταμίνες περιέχει;

Αν και ακούγοντας τη λέξη «βιταμίνες» συνήθως σκεφτόμαστε τα φρούτα και τα λαχανικά ως βασική πηγή, ωστόσο σημαντικές βιταμίνες μπορούμε να συναντήσουμε και στη φυτική μαργαρίνη. Ποιες είναι αυτές;

Βιταμίνη Α

Πέρα από τη συμβολή της στην ενίσχυση της νυχτερινής μας όρασης, η βιταμίνη Α συμμετέχει στην καλή υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος, καθώς εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μάλιστα, η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό μας αυξάνεται όταν συνδυαστεί με πηγές λιπαρών!

Βιταμίνη D

Γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς η ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει τον οργανισμό μας να την παράγει. Συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει το δέρμα σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων. Κι ενώ κανείς θα πίστευε ότι εμείς οι Έλληνες δε θα παρουσιάζαμε ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή, δυστυχώς ισχύει το αντίθετο, επομένως χρειαζόμαστε και τη συμβολή της διατροφής! Η φυτική μαργαρίνη λοιπόν, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης D.

Βιταμίνη Ε

Μία από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, καθώς συμμαχεί με τον οργανισμό μας για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Πέρα από αυτή της τη λειτουργία, η βιταμίνη Ε έχει αντιθρομβωτική δράση και αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Πόσες θερμίδες έχει;

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και η μαργαρίνη αποδίδει και αυτή κάποιες θερμίδες. Ανάλογα με τη σύστασή της σε λιπαρά μπορεί να μας δώσει από 22 έως 54 θερμίδες, καταναλώνοντας 2 κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη.

Βρείτε, λοιπόν το δικό σας ιδανικό τρόπο για να την εντάξετε στη διατροφή σας. Επιχειρήστε να την αξιοποιήσετε στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική σας, ή ακόμα και στο καθημερινό σας γεύμα, αλείφοντάς της πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης μαζί με λίγο μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Miskandar M. S. et al. Quality of margarine: fats selection and processing parameters. Asia Pac J Clin Nutr 2005;14 (4):387-395

Superko, H.R., Superko, A.R., Lundberg, G.P., Margolis, B., Garrett, B.C., Nasir, K., Agatston, A.S. (2014) Omega-3 Fatty Acid Blood Levels Clinical Significance Update. Current Cardiovascular Risk Reports. 8(11):407

Upritchard J. E. et al. Modern fat technology: what is the potential for heart health? Proceedings of the Nutrition Society (2005), 64, 379–386

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).