Συστάσεις Διατροφής

Χυμός με ένα ή με πολλά φρούτα. Τι να προτιμήσω;

της Ελένης Δελβινιώτη & της Γεωργίας Ίσαρη
28 Μαΐου 2011
114285 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
fusikoi xumoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Από φρούτο σε φρούτο διακρίνουμε μικρές διαφορές ως προς το θερμιδικό τους περιεχόμενο, με εξαίρεση την μπανάνα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα.

Φρούτο  Θερμίδες ανά 100 γρ.  Διατροφική Αξία
Αχλάδια  41  φλαβονοειδή
Μήλο καθαρισμένο  47  φυτικές ίνες, βιταμίνη C
Πορτοκάλι  37 καροτενοειδή, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φυτικές ίνες
Ακτινίδιο  49  βιταμίνη C, φυτικές ίνες
Ανανάς  41  βιταμίνη C, μαγγάνιο
Μπανάνα  95  βιταμίνη Β6, C, κάλιο
Ροδάκινο  33  καροτενοειδή, C
Νεκταρίνια  40  καροτενοειδή, C
Δαμάσκινα  36  καροτενοειδή, C
Πεπόνι  28  καροτενοειδή, βιταμίνη Α, C, κάλιο
Καρπούζι  31  καροτενοειδή, βιταμίνη Α, C, Β6
Κεράσια  48  Φλαβονοειδή
Φράουλες  27  καροτενοειδή, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φυτικές ίνες

Προτιμήστε έναν χυμό με ποικιλία φρούτων

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι ένας φυσικός χυμός ανάμεικτος (από πολλά φρούτα) είναι συνήθως και πιο θρεπτικός από έναν απλό χυμό (από ένα φρούτο), αφού ο συνδυασμός φρούτων εξασφαλίζει μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά (όπως φλαβονοειδή) που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Συνεπώς, καλύτερο είναι να προτιμήσουμε έναν χυμό που αποτελείται από ποικιλία φρούτων. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά το στύψιμο του φρούτου έχουμε απώλεια φυτικών ινών και για το λόγο αυτό, καλό είναι για την παρασκευή του χυμού να χρησιμοποιούμε το μπλέντερ αντί του αποχυμωτή ή του στίφτη. 

Οφέλη στην υγεία

Φλαβονοειδή και αντιοξειδωτική δράση

Επίσης, τα φρούτα και οι χυμοί περιέχουν και κάποια επιπλέον πολύτιμα συστατικά στα οποία οφείλονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων και ονομάζονται φλαβονοειδή. Πολλές μελέτες αποδίδουν στα φλαβονοειδή ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Μείωση κινδύνου προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών σχετίζεται και με μείωση του κινδύνου προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έρευνα που εξέτασε το ρόλο των χυμών πλούσιων σε πολυφαινόλες ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ έδειξε ότι άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήταν πλούσιοι σε πολυφαινόλες, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα.

Άτομα που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών που ήταν πλούσιοι σε πολυφαινόλες 2 φορές την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από 1 φορά την εβδομάδα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους προφυλάσσουν από τέτοια νοσήματα.

Οι χυμοί αποτελούν εύκολη λύση

Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών φαίνεται να αποτελούν μια εύκολη λύση για εκείνους που βρίσκονται πολλές ώρες έκτος σπιτιού και δεν μπορούν να έχουν φρούτα και λαχανικά μαζί τους. Εύχρηστοι και προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή από τον καθένα (σχολείο, δρόμο, γραφείο) μας δίνουν τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωσή του.

Προσοχή στη συντήρηση

Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης των φρούτων και των χυμών, γιατί κάποια από τα πολύτιμα συστατικά τους καταστρέφονται με τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα. Να θυμάστε:

  • Δεν πρέπει να αφήνετε για πολύ ώρα τους χυμούς εκτεθειμένους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Να επιλέγετε χυμούς που είναι συσκευασμένοι σε αδιαφανείς συσκευασίες, γιατί έτσι προστατεύονται καλύτερα από το φως.

Είδη χυμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Απλοί φυσικοί χυμοί

Προέρχονται από την εκχύμωση φρέσκων φρούτων. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει ένα όριο προσθήκης γλυκαντικών ουσιών (π.χ. ζάχαρη, σορβιτόλη, φρουκτόζη, κτλ.), το οποίο ανέρχεται στο 1,5%. Αν υπάρξει προσθήκη μεγαλύτερης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών τότε θα πρέπει να αναγραφεί το ακριβές ποσοστό στην συσκευασία.

Συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί

Προέρχονται από συμπύκνωση φυσικών χυμών. Το ποσοστό προστιθέμενων γλυκαντικών ουσιών εξαρτάται από τον βαθμό συμπύκνωσης.

Χυμοί φρούτων νέκταρ

Προέρχονται από την πολτοποίηση των φρούτων, ενώ στο πολτό προστίθενται και γλυκαντικές ουσίες.

Χυμοί λαχανικών

Προέρχονται από την πολτοποίηση λαχανικών, όπως ντομάτας, καρότου και άλλων λαχανικών.

Μπορώ να καταναλώνω οποιονδήποτε έτοιμο χυμό;

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατηγορία του χυμού που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε (όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς), καθώς οι χυμοί φρούτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο, λόγω της κυμαινόμενης προστιθέμενης ποσότητας γλυκαντικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης και της κοινής ζάχαρης.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».