Δίαιτα

Όλη η αλήθεια για τα φάρμακα αδυνατίσματος

της Μαρίας Βησαροπούλου
26 Σεπτεμβρίου 2015
38208 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Όλη η αλήθεια για τα φάρμακα αδυνατίσματος

Αρκετοί από τους ανθρώπους που έχουν μερικά κιλά παραπάνω εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αδυνάτισμα σε διάφορα φάρμακα αδυνατίσματος που υπάρχουν στο εμπόριο, τα οποία υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους. Πράγματι, στο εμπόριο κάθε ενδιαφερόμενος θα βρει πολλά χάπια αδυνατίσματος που υπόσχονται μείωση της όρεξης, αύξηση του μεταβολισμού, γρήγορη καύση του λίπους κ.ά.

Tο 2013, στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας ανήλθαν σε περίπου 114 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την IMS Health. Κάποιοι ειδικοί σε θέματα παχυσαρκίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ελλιπής εκπαίδευση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και ανησυχούν για την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων. Συστήνουν στους παχύσαρκους να τρώνε λιγότερο και να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα ώστε να χάσουν τα επιπλέον κιλά. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής με φάρμακα αδυνατίσματος, αλλά λίγοι παχύσαρκοι παίρνουν τελικά τα φάρμακα.

Για ποιούς ενδείκνυνται τα φάρμακα αδυνατίσματος;

Για τα παχύσαρκα άτομα που έχουν κάνει αποτυχημένες προσπάθειες να αδυνατίσουν με δίαιτα και γυμναστική, αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) μεγαλύτερο ή ίσο του 30, τα χάπια αυτά ίσως είναι κατάλληλα. Επίσης, ενδείκνυνται για αυτούς που έχουν Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο ή ίσο του 27 και παράλληλα παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα χάπια αυτά θα τους βοηθήσουν να αδυνατίσουν και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά κάποιο από τα προβλήματα υγείας που πιθανώς έχουν. Δεν θα πρέπει να διαλέξουν όμως μόνοι τους το φάρμακο που θα πάρουν, αλλά να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος θα τους συνταγογραφήσει το κατάλληλο, αφού πρώτα τους εξετάσουν λεπτομερώς.

Σε περίπτωση όμως που κάποιος θέλει να χάσει λίγα κιλά, τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα. Μπορεί μεν να τους εξασφαλίσουν την απώλεια των κιλών που επιθυμούν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουν ξανά το βάρος και το σημαντικότερο ότι δεν θα παρουσιάσουν κάποια παρενέργεια. O σωστός τρόπος για να απαλλαγούν από τα λίγα, περιττά κιλά τους είναι να ακολουθήσουν μια ολιγοθερμιδική δίαιτα.

Τελικά πόσα κιλά χάνουμε με τα χάπια;

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», τα χάπια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν εξασφαλίζουν στους λήπτες μεγάλη απώλεια βάρους. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης βασίστηκε στην αξιολόγηση στοιχείων από 30 έρευνες. Εξετάστηκε η χρήση και η αποτελεσματικότητα των τριών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας (ορλιστάτη, σιμπουτραμίνη, ριμοναμπάντη), των οποίων η μακροχρόνια χορήγηση είναι εγκεκριμένη. Στις έρευνες συμμετείχαν περίπου20.000 παχύσαρκα άτομα με μέσο όρο βάρους σώματος τα 100 κιλά και ηλικία πάνω από 18 ετών. Τα άτομα αυτά έπαιρναν τα χάπια για ένα χρόνο.

Σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η μελέτη;

  • Περίπου μετά από 1 χρόνο λήψης του φαρμάκου, οι παχύσαρκοι έχασαν λιγότερο από 5 κιλά.
  • Η ορλιστάτη βοήθησε στην απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 2,9 κιλών, η σιμπουτραμίνη 4,2 κιλών και η ριμοναμπάντη 4,7 κιλών.
  • Τα άτομα που έπαιρναν ένα από τα τρία φάρμακα είχαν 5-10% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
  • Στα θετικά αποτελέσματα των φαρμάκων για την υγεία όσων τα έπαιρναν προσμετρώνται η μείωση εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (περισσότερο με την ορλιστάτη) και η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.
  • Παρενέργειες παρατηρήθηκαν και με τα τρία φάρμακα.
  • Περίπου 30-40% των ατόμων που συμμετείχαν στις έρευνες εγκατέλειπαν μετά από ένα διάστημα την προσπάθεια.

Η βιομηχανία του αδυνατίσματος είναι μεγάλη με πολλά κέρδη για αυτό και υπάρχουν πολλά προϊόντα. Σε περίπτωση που σκέφτεστε να πάρετε κάποιο φάρμακο για αδυνάτισμα το καλύτερο είναι να ρωτήσετε ένα έμπιστο και ενημερωμένο επαγγελματίαυγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bray G, Wyatt H. Postgraduate Medicine, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.National Center for Biotechnology Information. January 2004;vol.115

WebMD. Weight Loss With Medication. May 06, 2004. Available at : http://www.webmd.com/diet/features/weight-loss-medication

WebMD. Smith M. Why Aren't Rx Weight-Loss Drugs More in Demand?. Available at: http://www.webmd.com/diet/news/20140709/prescription-weight-loss-drugs?ecd=wnl_day_082914&ctr=wnl-day-082914_nsl-ld-stry&mb=A4z9eY7dXX%40X9r2Ws1chFGdEpmNqbUHLThYZiIVfs5k%3d

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος