Διατροφή

Τρώγεται η φλούδα των φρούτων;

10 Αυγούστου 2016
97002 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Τρώγεται η φλούδα των φρούτων;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπάρχουν πολλά φρούτα των οποίων τη φλούδα αφαιρούμε και πετάμε στα σκουπίδια, πριν τα καταναλώσουμε, με αποτέλεσμα να πετάμε μεγάλη ποσότητα ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών. Φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, είναι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, ωστόσο πετάγονται και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η φλούδα περιέχει διπλάσιες έως και τριπλάσιες ποσότητες από αυτά τα συστατικά! Αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα αναλύσαμε με την δημοσιογράφο Φρόσω Κυριαζή, για την εκπομπή My Life του Mega, με παρουσιαστή τον κο Κεφαλογιάννη.

Σε ποια φρούτα καταναλώνεται η φλούδα;

Φρούτα όπως το μήλο, το ροδάκινο, το αχλάδι, το νεκταρίνι, έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε και χωρίς φλούδα και με φλούδα. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα φρούτα των οποίων τη φλούδα πετάμε, χωρίς να γνωρίζουμε ότι μπορούν να καταναλωθούν και με αυτή, λαμβάνοντας μάλιστα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το ίδιο το φρούτο. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα φρούτα:

Ακτινίδιο

Η φλούδα του περιέχει τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών απ’ότι το εσωτερικό του και μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Μάλιστα, στη φλούδα προσδίδονται αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε; 

Αρχικά καλό είναι να αφήσετε το ακτινίδιο να ωριμάσει, ώστε να είναι πιο μαλακή η φλούδα. Έπειτα μπορείτε να το καταναλώσετε με τη φλούδα πολτοποιημένο σε smoothies ή κομματάκια σε γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι.

Ανανάς

Δεν αναφερόμαστε τόσο στο εξωτερικό περίβλημα, όσο στον εσωτερικό πυρήνα, που συνήθως πετάμε. Ο πυρήνας αυτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Πέρα όμως από αυτά, είναι πλούσιος και σε ένα ένζυμο, τη βρωμελίνη, το οποίο διασπά γρηγορότερα τα τρόφιμα στο πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να βοηθά την πέψη και να προστατεύει την υγεία του στομάχου.

Πώς μπορείτε να τον καταναλώσετε;

Πολτοποιημένο σε smoothies ή χυμούς, ως μικρά κομμάτια σε σούπες, αλλά και σε μαγειρευτό κρέας (ψητό ή βραστό) για να δώσει μία περισσότερο εξωτική και γλυκιά γεύση.

Μπανάνα

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά η φλούδα της μπανάνας τρώγεται και μάλιστα περιέχει ουσίες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντικαταθλιπτικά! Πιο συγκεκριμένα, στη φλούδα της μπανάνας υπάρχει μεγάλη ποσότητα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τη ψυχική μας διάθεσή και υγεία και προστατεύει από την κατάθλιψη. Επιπλέον, περιέχει και το ισχυρό αντιοξειδωτικό λουτεΐνη, που έχει μελετηθεί για την επίδρασή του στην υγεία των ματιών, την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και τον καταρράκτη. Μην ξεχάσουμε και την αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συνολικά δηλαδή, η φλούδα της μπανάνας προστατεύει τα μάτια σας, σας δημιουργεί κορεσμό και σας ανεβάζει τη διάθεση!

Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε;

Μπορείτε να βράσετε σε νερό τη φλούδα για 10 λεπτά και αφού το αφήσετε να κρυώσει να πιείτε το νερό. Επίσης μπορείτε να την πολτοποιήσετε στον αποχυμωτή και να την προσθέσετε σε γιαούρτι και μέλι για ένα δυναμωτικό smoothie ή ακόμα και να την χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να τυλίξετε με τη φλούδα της μπανάνας κομμάτια κρέατος, να τα ψήσετε στο φούρνο και αφού μαγειρευτούν να τα καταναλώσετε μαζί με τη φλούδα. Θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι το κρέας έχει γίνει περισσότερο μαλακό. Τέλος, μπορείτε να αξιοποιήσετε την πολτοποιημένη φλούδα σε γλυκά, αντί για ζάχαρη ή αλεύρι.

Καρπούζι

Η λευκή εσωτερική φλούδα του είναι πλούσια στην κιτρουλίνη, μία ουσία που μετατρέπεται στο αμινοξύ αργινίνη και ενισχύει την ελαστικότητα των αγγείων, προστατεύοντάς μας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε;

Αυτή η περίπτωση είναι πιο απλή, καθώς μπορείτε να κόψετε το καρπούζι λίγο πιο βαθιά, ώστε να καταναλώσετε και τον λευκό φλοιό. Επιπλέον, μπορείτε να τον προσθέσετε σε smoothies για να προσδώσετε μεγλύτερο ποσοστό υγρού. Τέλος, κομμάτια καρπουζιού και με την πράσινη φλούδα μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκό του κουταλιού.

Μάνγκο

Πλούσια σε βιταμίνη Α, C και αντιοξειδωτικά η φλούδα του μάγκο, τα οποία έχει φανεί ότι δρουν προστατευτικά κυρίως στο δέρμα και το προασπίζουν από τη UV ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος.

Πώς μπορείτε να το καταναλώσετε;

Ως κομμάτια σε γιαούρτι ή πολτοποιημένο σε smoothies, ολόκληρο ως γλυκό του κουταλιού, σε κομμάτια μαζί με κρέας στο φούρνο ή την κατσαρόλα, καθώς και ως τσιπς. Σε αυτή την περίπτωση κρατάτε τη φλούδα σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνετε στο φούρνο με κανέλα, μέχρι να γίνουν τσιπς.

Πορτοκάλι

Η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το εσωτερικό του φρούτου, βιταμίνη A, C, B, ασβέστιο και σελήνιο, Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά πιο συγκεκριμένα, ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών, που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες, εξαιτίας αυτών των αντιοξειδωτικών.

Πώς μπορείτε να την καταναλώσετε;

Ως ξύσμα σε γλυκά και στη σαλάτα, σε smoothies, κοκτέιλ, φαγητά φούρνου και κατσαρόλας, ως γλυκό του κουταλιού και αποξηραμένα μέσα σε σοκολάτα, την οποία θα αφήσετε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.