Η Βρουκέλλωση αποτελεί ένα νόσημα που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο και τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκαν περίπου 2650 κρούσματα στην χώρα μας.
Διάβασε επίσης: Διατροφή και Αντιμετώπιση Σπάνιων Παθήσεων
Αν θες να μάθεις περισσότερα για την Βρουκέλλωση τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και γνώρισε την αναλυτικά.
Τι είναι;
Η Βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται κυρίως από ζώα όπως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και χοίρους ενώ σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα άγρια ζώα όπως το ελάφι, ο λαγός και ο αγριόχοιρος.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της βρουκέλλωσης περιλαμβάνουν
- Πυρετό που εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί.
- Νυχτερινή εφίδρωση.
- Αδικαιολόγητη κόπωση.
- Ανορεξία, απώλεια βάρους.
- Πονοκέφαλο.
- Πόνο στις αρθρώσεις.
Το διάστημα εμφάνισης των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 5-60 ημέρες.
Πως μεταδίδεται;
Η βρουκέλλωση μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Αλλά και με την χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.
Τι να προσέξετε στη Διατροφή σας;
Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Ωστόσο κατά την αγορά ή κατανάλωση των γαλακτοκομικών σου δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω.
- Κατανάλωσε μόνο παστεριωμένο γάλα! Συμβουλή. Αν δεν γνωρίζεις ότι το γάλα είναι παστεριωμένο, τότε βράσε το για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το πιείς.
- Απόφυγε την κατανάλωση φρέσκων μαλακών τυριών εάν δεν έχουν ωριμάσει για το κατάλληλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 μήνες).
- Απόφυγε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αν δεν γνωρίζεις ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παρασκευής που εξασφαλίζει την υγιεινή του προϊόντος.
Πως αντιμετωπίζεται η Βρουκέλλωση;
Η ασθένεια θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Τι άλλο να προσέξετε;
Η Βρουκέλωσση αποτελεί ένα σημαντικό νόσημα που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους κυρίως μετα την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι η πολιτεία πραγματοποιεί ελέγχους συνεχώς ώστε στην αγορά να κυκλοφορούν μόνο προϊόντα ασφαλή για την υγεία μας. Ωστόσο αυτο δεν αρκεί έτσι λοιπόν και εσύ σαν καταναλωτής θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να αναζητάς πάντα τις κατάλληλες πιστοποιήσεις πριν την αγορά ενός προϊόντος.