Διατροφή

Πώς ο καφές συμβάλλει στην αντιοξειδωτική μας άμυνα;

του Γεώργιου Σαλταούρα
01 Δεκεμβρίου 2015
29706 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ellhnikos kai stigmiaios kafes kai koulourakia

Ο καφές είναι ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως καταναλισκόμενα ροφήματα με τη παγκόσμια κατανάλωση να ξεπέρασε τα 9 τρις κιλά το 2014!

Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη μελέτη των ιδιοτήτων του καφέ στην υγεία του ανθρώπου. Βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός της καφεΐνης που περιέχει, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Καφές και αντιοξειδωτικές ουσίες

Στον καφέ έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000 ουσίες, που χαρακτηρίζονται ως «αντιοξειδωτικά».

Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα. Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του αφεψήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά.

Ακούγοντας τη λέξη «αντιοξειδωτικά» το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στα φρούτα και στα λαχανικά. Κατά γενική ομολογία, η κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, εξασφαλίζει την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών από τη διατροφή μας.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Ο δυτικός τρόπος ζωής, ωστόσο, οδηγεί σε όλο και μικρότερη κατανάλωση των δύο αυτών ομάδων τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία

η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνεισέφερε κατά 64% στην συνολική καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών

Σε αντίθεση με συνεισφορά μόλις 10% και 2,3% από φρούτα και λαχανικά αντίστοιχα!

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών, δηλαδή η ικανότητα εύκολης απορρόφησής τους, που προσλαμβάνουμε από τον καφέ είναι υψηλή. Σκεφτείτε οτι ένα στιγμιαίος καφές για παράδειγμα έχει 5.5 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα ανάμεικτο χυμό πορτοκάλι καρότο ενώ αντίστοιχα ένας ελληνικός καφές περιέχει 6.8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Επομένως, ο καφές, σε συνδυασμό με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται.

Ποιες οι δράσεις των αντιοξειδωτικών;

Η καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω της διατροφής μας ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Tα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την απόπτωση- δηλαδή καθυστερούν τον κυτταρικό θάνατο.

Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών γίνεται από πληθώρα τροφίμων. Οι κύριες ουσίες που δρουν ενάντια της οξείδωσης είναι οι βιταμίνες A, C και Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα κ.ά.). Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για τη δράση τους κατά της «οξείδωσης» του σώματός μας, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (νόσος του Parkinson, Alzheimer).

Οι δράσεις των αντιοξειδωτικών του καφέ εστιάζονται επίσης στην προστασία του τοιχώματος των αγγείων και στον έλεγχο της οξείδωσης της «κακής» LDL χοληστερόλης. Για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής διαταραχής, η βιβλιογραφία προτείνει τη δράση των αντιοξειδωτικών ενάντια στην καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου, που οφείλεται εν μέρει και στην πάροδο της ηλικίας.

Συνεπώς..

Μην παραλείπετε τον καθημερινό σας καφέ και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cano-Marquina A, Tarin JJ, Cano A. The impact of coffee on health. Maturitas, 2013, 75:7-21.

Bonita JS, Mandarano M, Shuta D, Vinson J. Coffee and cardiovascular disease: In vitro, cellular, animal, and human studies. 2007, Pharmacological Research 55, 187–198.

Pandey KB and Rizvi SI. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2009 2:5, 270-278.

Svilaas Α, Sakhi ΑΚ, Andersen LF, Svilaas T, Strom EC, Jacobs DR, Ose L, Blomhoff R. Intakes of Antioxidants in Coffee, Wine, and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans. J. Nutr. 2004, 134: 562–567.

Torres N, Guevara-Cruz M, Velazquez-Villegas LA, Tovar AR. Nutrition and Atherosclerosis. Archives of Medical Research 2015, 46: 408-426.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr