Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους όλοι αναζητούμε ένα ¨μαγικό φίλτρο¨ που θα μας βοηθήσει να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η γλυκομαννάνη φαίνεται να έχει συσχετιστεί τα τελευταία χρόνια με το αδυνάτισμα, είτε με την μορφή τρόφιμου είτε και ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει όντως όμως αυτή την ιδιότητα;
Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και έρευνες απο την παγκόσμια ερευνητική /ιατρική κοινότητα, προκειμένου να μας δώσουν τις απαντήσεις.
Προτού εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της, ας δούμε τι είναι η γλυκομαννάνη.
Τι είναι η γλυκομαννάνη;
Eίναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που προέρχεται από την ρίζα του φυτού konjac ή elephant yam (Amorphophallus konjac). Είναι μια απο τις πιο γνωστές ιξώδεις διαιτητικές ίνες και φημίζεται για την εξαιρετική ικανότητά της να απορροφάει νερό.
Που χρησιμοποιείται;
Ήδη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από την παραδοσιακή ιατρική στην Ιαπωνία και στην Κίνα.
Ο κύριος λόγος που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι η σημαντική συμβολή της στην απώλεια βάρους. Συναντάται σε μίγματα ποτών και τροφίμων όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, είναι κύριο συστατικό των shirataki και των noodles, επίσης διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Ποια η Δομή της γλυκομαννάνης;
Αποτελείται απο D –glucose και D-mannose που ενώνονται με β-1,4 γλυκοσιδικούς δεσμούς, ενώ δεν διασπώνται απο τον σίελο και την παγκρεατική αμυλάση.
Η δομή αυτή επιτρέπει στην γλυκομαννάνη να φτάσει αμετάβλητη στο παχύ έντερο, όπου εκεί θα υποστεί ζύμωση απο τα διάφορα βακτήρια που το αποικούν.
Με ποιόν τρόπο συμμετέχει στην απώλεια βάρους;
Έχει την δυνατότητα να επιβραδύνει την γαστρική εκκένωση, δεδομένου ότι σχηματίζει ένα ιξώδες πηκτώματος μεγάλου όγκου, το οποίο λαμβάνει μεγάλο χώρο στο στομάχι, δημιουργώντας κατα αυτόν τροπό το αίσθημα πληρότητας , που σημαίνει ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας και κατ επέκταση την μειώση της προσλήψης τρόφης στο επόμενο γεύμα.
Έχει και άλλα οφέλη;
Φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στην ρύθμιση της δυσκοιλιότητας.
Σε μετα-ανάλυση 14 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, η κατανάλωση γλυκομαννάνης μπορεί να:
- Μειώσει τα επιπέδα γλυκόζης στο αίμα. (κατά 7,4mg/dL)
- Συμμετέχει στην ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων ( Μείωση της συνολική χοληστερόλη κατά 19mg/dL, της LDL χοληστερόλης κατα 16 mg/ dL και τα τριγλυκερίδια κατά 11 mg/dL), και
- Συμμετέχει στην βελτίωση της φλεγμονώδης νόσου του εντέρου.
Η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα οφείλεται στην μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο.
Ποιά είναι η ιδανική δοσολογία και κάθε πότε;
Κλινικές μελέτες έδειξαν οτι η δοσολογία των 3gr/ ημέρα στην κατανάλωση γλυκομαννάνης είναι ανεκτή, και είχε αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους παχύσαρκων και υπέρβαρων εθελοντών.
Η λήψης της συστήνεται 1 gr ανά 3 φορές την ημέρα μαζί με 1-2 ποτήρια νέρο ή κάποιο υγρό, μία ώρα πριν απο το γεύμα.
Υπάρχουν αντενδείξεις που χρειάζεται να γνωρίζουμε;
Έχουν αναφερθεί παρένεργειες στην καταναλώση της όπως φούσκωμα, μετεωρισμός, μαλακά κόπρανα ή διάρροια, αλλά όχι σε μεγάλη συχνότητα.
Συνοψίζοντας
Η γλυκομαννάνη φαίνεται ότι έχει ευεργετικά οφέλη στην απώλεια βάρους, χρειάζεται όμως να διασαφηνίσουμε ότι δεν είναι ένα μαγικό φίλτρο που θα εξαφανίσει το περιττό μας βάρος ως δια μαγείας.
Η απώλεια βάρους απαιτεί την συνεργιστική δράση αρκετών παραγοντών , και η γρήγορη λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη.
Ο μόνος γνωστός τρόπος για να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα, είναι να κάνεις μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου
Προτού σπεύσουμε να προμηθευτούμε γλυκομαννάνη από κάποιο φαρμακείο ή κατάστημα με συμπληρώματα διατροφής χρήσιμο είναι να συμβουλευτούμε έναν επιστήμονα υγείας ή έναν Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο προκειμένου να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή με ασφάλεια με γνώμονα πάντα την υγεία μας.