Λεξικό Διατροφής

Γλυκομαννάνη

Ντέας Σκούρτη
27 Νοεμβρίου 2019
87459 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
glykomannani

Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους όλοι αναζητούμε ένα ¨μαγικό φίλτρο¨ που θα μας βοηθήσει να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η γλυκομαννάνη φαίνεται να έχει συσχετιστεί τα τελευταία χρόνια με το αδυνάτισμα, είτε με την μορφή τρόφιμου είτε και ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει όντως όμως αυτή την ιδιότητα;

Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες και έρευνες απο την παγκόσμια ερευνητική /ιατρική κοινότητα, προκειμένου να μας δώσουν τις απαντήσεις.

Προτού εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της, ας δούμε τι είναι η γλυκομαννάνη.

Τι είναι η γλυκομαννάνη;

Eίναι μια διαλυτή φυτική ίνα, που προέρχεται από την ρίζα του φυτού konjac ή elephant yam (Amorphophallus konjac). Είναι μια απο τις πιο γνωστές ιξώδεις διαιτητικές ίνες και φημίζεται για την εξαιρετική ικανότητά της να απορροφάει νερό.

Που χρησιμοποιείται;

Ήδη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από την παραδοσιακή ιατρική στην Ιαπωνία και στην Κίνα.

Ο κύριος λόγος που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι η σημαντική συμβολή της στην απώλεια βάρους. Συναντάται σε μίγματα ποτών και τροφίμων όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, είναι κύριο συστατικό των shirataki και των noodles, επίσης διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ποια η Δομή της γλυκομαννάνης;

Αποτελείται απο D –glucose και D-mannose που ενώνονται με β-1,4 γλυκοσιδικούς δεσμούς, ενώ δεν διασπώνται απο τον σίελο και την παγκρεατική αμυλάση.

Η δομή αυτή επιτρέπει στην γλυκομαννάνη να φτάσει αμετάβλητη στο παχύ έντερο, όπου εκεί θα υποστεί ζύμωση απο τα διάφορα βακτήρια που το αποικούν.

Με ποιόν τρόπο συμμετέχει στην απώλεια βάρους;

Έχει την δυνατότητα να επιβραδύνει την γαστρική εκκένωση, δεδομένου ότι σχηματίζει ένα ιξώδες πηκτώματος μεγάλου όγκου, το οποίο λαμβάνει μεγάλο χώρο στο στομάχι, δημιουργώντας κατα αυτόν τροπό το αίσθημα πληρότητας , που σημαίνει ότι μειώνει το αίσθημα της πείνας και κατ επέκταση την μειώση της προσλήψης τρόφης στο επόμενο γεύμα.

Έχει και άλλα οφέλη;

Φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στην ρύθμιση της δυσκοιλιότητας.

Σε μετα-ανάλυση 14 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, η κατανάλωση γλυκομαννάνης μπορεί να:

  • Μειώσει τα επιπέδα γλυκόζης στο αίμα. (κατά 7,4mg/dL)
  • Συμμετέχει στην ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων ( Μείωση της συνολική χοληστερόλη κατά 19mg/dL, της LDL χοληστερόλης κατα 16 mg/ dL και τα τριγλυκερίδια κατά 11 mg/dL), και
  • Συμμετέχει στην βελτίωση της φλεγμονώδης νόσου του εντέρου.

Η μείωση της χοληστερόλης στο αίμα οφείλεται στην μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο.

Ποιά είναι η ιδανική δοσολογία και κάθε πότε;

Κλινικές μελέτες έδειξαν οτι η δοσολογία των 3gr/ ημέρα στην κατανάλωση γλυκομαννάνης είναι ανεκτή, και είχε αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους παχύσαρκων και υπέρβαρων εθελοντών.

Η λήψης της συστήνεται 1 gr ανά 3 φορές την ημέρα μαζί με 1-2 ποτήρια νέρο ή κάποιο υγρό, μία ώρα πριν απο το γεύμα.

Υπάρχουν αντενδείξεις που χρειάζεται να γνωρίζουμε;

Έχουν αναφερθεί παρένεργειες στην καταναλώση της όπως φούσκωμα, μετεωρισμός, μαλακά κόπρανα ή διάρροια, αλλά όχι σε μεγάλη συχνότητα.

Συνοψίζοντας

Η γλυκομαννάνη φαίνεται ότι έχει ευεργετικά οφέλη στην απώλεια βάρους, χρειάζεται όμως να διασαφηνίσουμε ότι δεν είναι ένα μαγικό φίλτρο που θα εξαφανίσει το περιττό μας βάρος ως δια μαγείας.

Η απώλεια βάρους απαιτεί την συνεργιστική δράση αρκετών παραγοντών , και η γρήγορη λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη.

Ο μόνος γνωστός τρόπος για να χάσεις βάρος μακροπρόθεσμα, είναι να κάνεις μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου

Προτού σπεύσουμε να προμηθευτούμε γλυκομαννάνη από κάποιο φαρμακείο ή κατάστημα με συμπληρώματα διατροφής χρήσιμο είναι να συμβουλευτούμε έναν επιστήμονα υγείας ή έναν Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο προκειμένου να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή με ασφάλεια με γνώμονα πάντα την υγεία μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Korolenko, T. A., Bgatova, N. P., & Vetvicka, V. (2019). Glucan and Mannan-Two Peas in a Pod. International journal of molecular sciences20(13), 3189. doi:10.3390/ijms20133189

Keithley, J.K., Swanson, B., Mikolaitis, S.L., DeMeo, M., Zeller, J.M., Fogg, L. and Adamji, J., 2013. Safety and efficacy of glucomannan for weight loss in overweight and moderately obese adults. Journal of obesity2013.

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to konjac mannan (glucomannan) and reduction of body weight (ID 854, 1556, 3725), reduction of post‐prandial glycaemic responses (ID 1559), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 835, 3724), maintenance of normal (fasting) blood concentrations of triglycerides (ID 3217), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 3100, 3217), maintenance of normal bowel function (ID 834, 1557, 3901) and decreasing potentially pathogenic intestinal microorganisms (ID 1558) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8( 10):1798. [27 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1798

Keithley, J.K. and Swanson, B., 2005. Glucomannan and obesity: a critical review. Alternative therapies in health and medicine11(6), pp.30-35.

Cybercolloids.net. (2019). E 425(ii) - Konjac glucomannan - EU specification. [online] Available at: http://www.cybercolloids.net/information/technical-articles/e-425ii-konjac-glucomannan-eu-specification [Accessed 1 Sep. 2019].

Howarth, N.C., Saltzman, E. and Roberts, S.B., 2001. Dietary fiber and weight regulation. Nutrition reviews59(5), pp.129-139.

A. Parnell, J. and A. Reimer, R., 2012. Prebiotic fiber modulation of the gut microbiota improves risk factors for obesity and the metabolic syndrome. Gut microbes3(1), pp.29-34.

Birketvedt, G.S., Shimshi, M., Thom, E. and Florholmen, J., 2005. Experiences with three different fi ber supplements in weight reduction. Medical Science Monitor11(1), pp.PI5-PI8.

Ντέα Σκούρτη
Ντέα Σκούρτη Διατολόγος -Διατροφολόγος