Οικογένεια

Κολικοί του βρέφους

της Μαρίας - Φιλίας Παρασκευά
07 Φεβρουαρίου 2014
28968 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kolikoi tou vrefous kai diatrofh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι κολικοί στα βρέφη δεν είναι πλήρως κατανοητοί στους επιστήμονες και επηρεάζουν το 30% των βρεφών. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο κλάμα του βρέφους. Πολλές μελέτες έχουν γίνει και διάφοροι χαρακτηρισμοί έχουν δοθεί στους κολικούς.

Πότε θεωρείται ότι ένα βρέφος έχει κολικούς;

«Ο κανόνας των 3»

Ο χαρακτηρισμός που είναι κοινώς αποδεκτός είναι «ο κανόνας των 3», από τον Wessel, σύμφωνα με τον οποίο κολικούς θεωρείται ότι έχει ένα υγιές βρέφος ηλικίας 2 εβδομάδων έως 4 μηνών που κλαίει για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα, το λιγότερο για 3 ημέρες συνεχόμενες σε διάρκεια τουλάχιστον 3 εβδομάδων. Άλλα κριτήρια για τους κολικούς του βρέφους είναι το πολύ έντονο κλάμα για πολλές ώρες την ημέρα ή αλλιώς χαρακτηρίζεται ως το ανεξήγητο κλάμα, στο οποίο οι γονείς νιώθουν ανίκανοι να βοηθήσουν.

Γαστρεντερικής φύσεως συμπτώματα

Υπάρχουν και τα γαστρεντερικής φύσεως συμπτώματα των κολικών, κατά τα οποία το βρέφος έχει έντονο κλάμα με φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα και δυσκολία στην αφόδευση. Το βρέφος μπορεί να έχει έντονη εντερική κινητικότητα ή αέρια στο έντερο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, το βρέφος μπορεί να κοκκινίσει και να δείχνει ότι νιώθει μικρή δυσφορία. Τα κουλουριασμένα πόδια και οι σφιγμένες γροθιές του βρέφους αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου των κολικών.

Κολικοί στο βρέφος: πώς επηρεάζονται οι γονείς;

Οι κολικοί αποτελούν από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αναζητήσουν οι γονείς ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών ζωής του παιδιού. Οι γονείς είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά λόγω της αϋπνίας τα βράδια, και βέβαια λόγω της έλλειψης δυνατότητας να παρηγορήσουν το βρέφος, που τους προκαλεί έντονο stress, ιδιαίτερα στα άτομα που γίνονται πρώτη φορά γονείς.

Κολικοί και εναλλακτικές μορφές θεραπείας

Σ’ ένα νεογέννητο που αυξάνει φυσιολογικά το βάρος του, ενώ η κλινική του κατάσταση είναι καλή δεν χρειάζονται μικροβιολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Δυστυχώς, η θεραπεία είναι περιορισμένη. Μέθοδοι όπως αγκαλιές, μασάζ στην κοιλιακή χώρα και άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπείας όπως τσάι από βότανα: χαμομήλι, λουΐζα, μέντα, μάραθο δεν θεραπεύουν πάντα και κάποια μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα για το βρέφος.

vrefikoi kolikoi kai diatrofh

Τι να προσέξετε στα βρέφη που θηλάζουν;

Στα βρέφη που θηλάζουν, η υπερκατανάλωση γάλακτος ή ο έμετος μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά των κολικών. Με την κατάποση μεγάλων γουλιών καταπίνεται αέρας και το παιδί λαμβάνει περισσότερη λακτόζη και αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα σίτισης.

Ποια η δράση της σιμεθικόνης;

Η σιμεθικόνη χρησιμοποιείται για να περιορίσει τα γαστρεντερικά αέρια και φουσκώματα, αλλά παρόλο που συστήνεται από τους ιατρούς και τις μαίες, η δράση της θεωρείται ίδια με του placebo.

Τι μπορεί να μιμηθεί τα συμπτώματα των κολικών;

  • Η μη ανοχή στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Η μη ανοχή στην λακτόζη
  • Ο εγκολεασμός
  • Η πρωκτική σχισμή
  • Λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η ωτίτιδα, η ουρολοίμωξη 
  • Οι ιώσεις

Τι προκαλεί το κλάμα;

Έχει επίσης προταθεί η χρήση υποαλλεργικής φόρμουλας γάλακτος ή υδρολυμένου ορού γάλακτος ή φόρμουλας γάλακτος με βάση την καζεΐνη και ο περιορισμός της πρόσληψης αγελαδινού γάλακτος από τη θηλάζουσα, στη βάση μιας θεωρίας ότι η τροφική αλλεργία προκαλεί το κλάμα. Βέβαια, ο αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος δεν είναι πάντα εφικτός και είναι άγνωστο ποια βρέφη ανταποκρίνονται θετικά σ’ αυτήν την υποαλλεργική δίαιτα.

Πώς τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν;

Μία υποσχόμενη νέα προσέγγιση αντιμετώπισης των κολικών του βρέφους είναι τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμoι για την υγεία και χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων συμπεριλαμβανομένων και των βρεφικών γαλάτων. Η λήψη προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θεωρείται ωφέλιμη για το βρέφος, καθώς τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχουν τα προβιοτικά μπορούν να μεταδοθούν μέσω του θηλασμού από τη μητέρα στο νεογνό.

Τι έχει παρατηρηθεί σε βρέφη με κολικούς;

Τέλος, σε βρέφη που υπέφεραν από κολικούς έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να εμφανιστούν αυξημένη ευαισθησία και κοιλιακοί πόνοι ή αλλεργικές αντιδράσεις στην παιδική ηλικία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lucassen PLBJ, Assendelft WJJ, van Eijk JTΜ, Gubbels JW, Douwes AC, van Geldrop WJ. Systematic review of the occurrence of infantile colic in the community. Arch Dis Child. 2001 84:398–403

Kheir ΑΕΜ. Infantile colic, facts and fiction. Italian Journal of Pediatrics 2012 38:34. Available from: http://www.ijponline.net/content/38/1/34

Talachian Ε, Bidari Α, Mohammad Rezaie ΜΗ. Incidence and risk factors for infantile colic in Iranian infants. World J Gastroenterol 2008 14(29): 4662-4666. doi:10.3748/wjg.14.4662

Sung V,Hiscock H,Tang M, Mensah FK, Heine RG , Stock Α, York Ε, Barr RG, Wake M. Probiotics to improve outcomes of colic in the community: Protocol for the Baby Biotics randomised controlled trial. BMC Pediatrics. 2012 12:135 Available from: http://www.biomedcentral.com/1471-2431/12/135

Μαρία-Φιλία Παρασκευά
Μαρία-Φιλία Παρασκευά Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.