Λεξικό Διατροφής

Μέντα

07 Δεκεμβρίου 2017
373833 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
menta diatrofh kai ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μέντα είναι μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita, συγγενές με τον δυόσμο (Mentha Viridis ή Μέντα η πράσινη) και το φλισκούνι (Mentha Pylegium ή Μέντα η πουλέγια). Υπάρχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά είδη μέντας, πολλά από τα οποία διασταυρώνονται μεταξύ τους παράγοντας υβρίδια και η προερχόμενη από την Ευρώπη μέντα, προέρχεται από μια τέτοια διασταύρωση. Είναι ποώδες και βρίσκεται σε χέρσες περιοχές ή αναχώματα ως αγριόχορτο, ωστόσο εύκολα καλλιεργείται και σε κήπους.  Οι μέντες γενικά είναι από τα πιο αρωματικά (πιπεράτα) και από τα πιο ευχάριστα στη γεύση φυτά, με διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.  Έχει χωνευτικές, τονωτικές, διεγερτικές, σπασμολυτικές, αντιφυσιτικές και επίσης ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.  Στην θεραπευτική χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές και τα φρέσκα φύλλα του φυτού.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Στο πεπτικό σύστημα

Ανακουφίζει αποτελεσματικά από πληθώρα προβλημάτων του πεπτικού. Βοηθά σε δυσπεψία, μετεωρισμό, κολικούς, διάρροια. Κάψουλες του αιθέριου ελαίου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Απομακρύνει το αίσθημα του εμετού και της ναυτίας σε όσους ταξιδεύουν ή σε έγκυες.

Στο κρυολόγημα 

Είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής από κρυολόγημα και γρίπη.

Στο μασάζ 

Τονώνει και βοηθά σε περιπτώσεις πονεμένων μυών και αρθρώσεων ή σε ψώρα και δερματοφυτία (μυκητώδης δερματική λοίμωξη).

Στα δόντια 

Καθαρίζει, λευκαίνει, έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στον πονόδοντο.

Ήπιο σπασμολυτικό 

Ανακουφίζει στην δυσμηνόρροια και στην μητραλγία. Συστήνεται στον πονοκέφαλο , στην ημικρανία, στον ίλιγγο και στην αϋπνία.

Αφροδισιακό 

Έχει σημαντική αφροδισιακή επίδραση, προϋποθέτει όμως ότι θα καταναλωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες, γιατί σε μικρές δόσεις φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Άλλες δράσεις 

Τονώνει την ηπατική λειτουργία και είναι χολαγωγό. Βοηθά στην νεφρολιθίαση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Το λάδι και το βάμμα της μέντας δε πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βρέφη και μικρά παιδιά.
  • Πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει έλκος στομάχου.
  • Δεν χρησιμοποιείται ως βλεννολυτικό, γιατί η μενθόλη είναι πολύ δυνατή για ερεθισμένους βλεννογόνους.
  • Πρέπει να αποφεύγεται κατά το θηλασμό γιατί θεωρείται ότι συμβάλλει στη διακοπή της παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή;

  • Λάδι μέντας
  • Ως έγχυμα των φύλλων
  • Ως αφέψημα
  • Τα φύλλα της μέντας ωμά προς μάσηση
  • Τα φύλλα της μέντας στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική/ποτοποιία ως αρτυματικό και αρωματικό

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Το όνομα μέντα προέρχεται από τη λατινική λέξη mentha, που με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική λέξη μίνθη. Η Μίνθη κατά την αρχαιότητα ήταν βουνό της Τριφυλίας και νύμφη του Άδη και το φυτό ήταν αφιερωμένο στον Άδη. Το αρωματικό φυτό προέρχεται από την Ανατολή. Οι Άραβες εδώ και αιώνες πίνουν τσάι μέντας ως διεγερτικό της σεξουαλικής τους ικανότητας. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως αρωματικό στην μαγειρική, την οινοποιία και την φαρμακευτική. Πιθανώς η μέντα της αρχαιότητας να ήταν η άγρια μέντα και όχι η πιπερώδης που είναι υβρίδιο.  Σε βιομηχανική κλίμακα σήμερα, η μέντα εξάγεται από την ιαπωνική μέντα (Mentha japonica). 

Μέντα

Κοινές Ονομασίες 

Μέντα άγιοσμος (Ηπειρ.), μίνθη, γλήχων, γλυφώνι, καλαμίθρα

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Μέντα η πιπερώδης

Επιστημονική Ονομασία 

Mentha Piperita L.

Οικογένεια 

Χειλανθή (Labiatae)

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία,

Neal's Yard Remedies Α' & Β', 2011, Dorling Kindersley Limited,

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Συμπληρώματα Διατροφής & Δρόγες Α' & Β', Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Uzair B et al Essential oils showing in vitro anti MRSA and synergistic activity with penicillin group of antibiotics, Pak J Pharm Sci. 2017 Sep;30(5(Supplementary)):1997-2002

Hu Z, Wang C, Shen H, Zhang K, Leng P, Antioxidant effect of aromatic volatiles emitted by Lavandula dentata, Mentha spicata and M. piperita on mouse subjected to low oxygen condition, Biosci Biotechnol Biochem. 2017 Dec;81(12):2386-2395

Akdogan M et al Effects of peppermint teas on plasma testosterone, follicle-stimulating hormone and luteinizing hormone levels and testicular tissue in rats, Urology 2004 Aug;64(2):394-8

 

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.