Επιστημονικά Νέα

Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με ελαττωμένη επίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο

του Εμμανουήλ Τσοχατζή
30 Απριλίου 2015
10704 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με ελαττωμένη επίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο

Photo source: www.shutterstock.com

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι ελαττώνει την επίπτωση πληθώρας διαφορετικών καρκίνων και αυξάνει την επιβίωση. Σε μια προοπτική αμερικάνικη μελέτη, εκτιμήθηκε τυχόν συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ) και τη βαρύτητα χρονίας ηπατικής νόσου σε 162,022 άτομα διαφορετικών εθνικών ομάδων.Στα άτομα που συμμετείχαν, καταγράφηκε η κατανάλωση καφέ και άλλα διαιτητικά χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της παρακολούθησης μεταξύ 1993 και 1996. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (μέσος όρος 18 έτη), καταγράφηκαν 451 περιστατικά ΗΚΚ και 654 θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο.

Ποιά ήταν η επίδραση του καφέ στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο;

Υψηλή κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με ελαττωμένη επίπτωση ηπατοκυτταρικού καρκίνου και θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο. Σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ, όσοι έπιναν 2-3 ποτήρια τη μέρα είχαν 38% μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΗΚΚ, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 ποτήρια την ημέρα είχαν 41% μείωση. Αντίστοιχα, όσοι έπιναν 2-3 ποτήρια τη μέρα είχαν 46% μείωση του κινδύνου θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 ποτήρια την ημέρα είχαν 71% μείωση σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ. Οι ανωτέρω συσχετισμοί ήταν ανεξάρτητοι από εθνικότητα, φύλο, κάπνισμα, παχυσαρκία, κατανάλωση αλκοόλ ή παρουσία σακχαρώση διαβήτη.

Τι να κρατήσετε;

Συμπερασματικά, η κατανάλωση τουλάχιστον δυο καφέδων την ημέρα ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΗΚΚ και θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Εμμανουήλ Τσοχατζής
Εμμανουήλ Τσοχατζής Παθολόγος