Εισαγωγή
Καφεΐνη
Το συμπλήρωμα καφεΐνης πριν από την άσκηση ενισχύει σημαντικά την απόδοση σε διάφορα αθλήματα, τόσο αερόβια όσο και αναερόβια. Παγκοσμίως, η καφεΐνη είναι μια από τις πιο συχνά καταναλώσιμες ουσίες στα ανταγωνιστικά αθλήματα ως εργογονικό βοήθημα για την ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων.
Η καφεΐνη αναγνωρίζεται ως εργογόνο βοήθημα από τη World Athletics, αλλά η επίδρασή της στο σπριντ 100 μέτρων δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μυϊκή ενεργοποίηση και το ρυθμό ανάπτυξης δύναμης (RFD), επηρεάζοντας θετικά το άλμα και το σπριντ.
Σπριντ 100 μέτρων
Στον αγώνα σπριντ των 100 μέτρων στον στίβο, η ταχύτητα τρεξίματος αλλάζει κατά τη διάρκεια του τρεξίματος 10 περίπου δευτερολέπτων. Ως εκ τούτου, μπορούμε να διαιρέσουμε την αλλαγή ταχύτητας του σπριντ των 100 μέτρων σε τρεις φάσεις:
- Φάση επιτάχυνσης.
- Φάση μέγιστης ταχύτητας.
- Φάση επιβράδυνσης.
Προηγούμενες μελέτες εστίασαν στην επίδραση της καφείνης σε σπριντ έως 40 μέτρα χωρίς να αξιολογούν τη φάση της μέγιστης ταχύτητας (30-50 μέτρα). Για την κατανόηση της επίδρασης της καφεΐνης, απαιτείται δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες σπριντ 100 μέτρων.
Σκοπός
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση της καφεΐνης στην απόδοση των αθλητών σε σπριντ 100 μέτρων και συγκεκριμένα στα πρώτα 60 μέτρα, όπου περιλαμβάνεται η μέγιστη ταχύτητα.
Υλικά και Μέθοδος
Συμμετείχαν 13 άντρες σπρίντερ με μέση ηλικία 21 ετών, οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο δοκιμές: μία μετά από κατανάλωση καφεΐνης και μία μετά από εικονικό φάρμακο. Η μελέτη είχε διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη σχεδίαση και πραγματοποιήθηκε σε αθλητικό στάδιο. Μετρήθηκαν χρόνος σπριντ, ταχύτητα, μήκος και συχνότητα βημάτων
Αποτελέσματα
Η καφεΐνη μείωσε τους χρόνους σπριντ 100 μέτρων όταν διορθώθηκαν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο άνεμος, το υψόμετρο και η θερμοκρασία, που επηρεάζουν σημαντικά την απόδοση.
Παρότι η καφεΐνη βελτίωσε τους διορθωμένους χρόνους σπριντ και τη μέση ταχύτητα, δεν επηρέασε σημαντικά το μήκος ή τη συχνότητα των βημάτων.
Η ιδανική χρονική στιγμή για την κατανάλωση της φάνηκε να είναι περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση. Για ορισμένα άτομα, αυτός ο χρόνος προσαρμόστηκε σε 90-120 λεπτά για να πετύχουν τη μέγιστη εργογόνο δράση.
Παράλληλα, η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης δεν φάνηκε να επηρεάζει την εργογόνο της δράση, με δεδομένα να υποστηρίζουν ότι ακόμα και άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά επωφελούνται από την συμπλήρωσή της.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, η λήψη καφεΐνης φαίνεται να βελτιώνει την απόδοση στο σπριντ των 100 μέτρων, κυρίως μέσω της αύξησης της εκρηκτικότητας στην αρχική φάση της επιτάχυνσης, οδηγώντας σε καλύτερους χρόνους στα πρώτα 60 μέτρα, όπως αποδείχθηκε σε πραγματική δοκιμή πεδίου. Παρόλα αυτά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η διαφοροποίηση μεταξύ των αθλητών υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.