Εισαγωγή
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το 1935. Μεταξύ 4% και 12% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας επηρεάζονται από αυτή την εξαιρετικά διαδεδομένη ασθένεια.
Συμπτώματα συνδρόμου
Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα είναι:
- Ανωορρηξία.
- Υπογονιμότητα.
- Υπερτρίχωση.
- Υπερανδρογονισμός.
- Ακμή.
- Αραίωση μαλλιών.
Το εβδομήντα τοις εκατό των ασθενών με PCOS έχουν λειτουργικό υπερανδρογονισμό των ωοθηκών.
Ο όρος «πολυκυστικές» αναφέρεται σε ωοθήκες με πολλές κύστεις ή ωοθυλάκια που σπάνια ωριμάζουν ή παράγουν γόνιμα ωάρια.
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τεστοστερόνης και ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), μαζί με τη μείωση της απελευθέρωσης της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), είναι τα χαρακτηριστικά του PCOS.
Θεραπεία
Τα αυξανόμενα δεδομένα τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν ότι η θεραπεία και ο έλεγχος του PCOS μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση φυσικών φυτικών διαλυμάτων.
Οι διατροφικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών τροφίμων, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των μεταβολικών προβλημάτων που δημιουργεί το σύνδρομο.
Λιναρόσπορος
Μία από τις παλαιότερες καλλιέργειες σπόρων είναι αυτή του λιναρόσπορου. Θεωρείται πολύ καλή τροφή λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων του σε:
- Λιγνάνες.
- Φυτικές ίνες.
- Α-λινολενικό οξύ.
Ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, αθηροσκλήρωσης, διαβήτη, καρκίνου, αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης, αυτοάνοσες και νευρολογικές διαταραχές είναι μόνο μερικά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία.
Σπόροι κολοκύθας
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και ειδικά ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το παλμιτικό, το στεατικό, το ελαϊκό και το λινολεϊκό οξύ. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-6 και ω-3 έχουν μεγάλες διατροφικές επιδράσεις και είναι κρίσιμα συστατικά πολλών μεταβολικών διεργασιών.
Οι σπόροι κολοκύθας περιλαμβάνουν επίσης τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης και χοληστερόλης που σχετίζονται με το PCOS.
Περιλαμβάνουν επίσης βήτα-σιτοστερόλη, η οποία μπορεί να μειώσει τα ανδρογόνα και να θεραπεύσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών όπως η υπερτρίχωση, η ακμή και η αύξηση βάρους.
Ηλιόσπορος
O ηλιόσπορος αποτελεί πηγή:
- Φυτικών ινών.
- Πρωτεΐνης.
- Ακόρεστων λιπαρών.
- Βιταμίνης Ε.
- Σεληνίου.
- Χαλκού.
- Ψευδαργύρου.
- Φυλλικού οξέος.
- Σιδήρου.
- Φυτοχημικών.
Σουσάμι
Tο σουσάμι αναπτύσσεται εκτενώς σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές και αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής της Μέσης Ανατολής. Είναι μια σημαντική πηγή:
- Λιπαρών (44%-58%).
- Πρωτεΐνης (18%-25%).
- Υδατανθράκων (13,5%).
Σκοπός
Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να διερευνήσει πιθανά διατροφικά οφέλη των σπόρων στην υγεία γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην αναπαραγωγική ηλικία.
Μέθοδος και Υλικά
Όλα τα υλικά και οι διαδικασίες εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας (ERC 5214) και ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της Διακήρυξης του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης. Οι πρώτες ύλες, όπως λιναρόσπορος, σουσάμι, ηλιόσποροι και σπόροι κολοκύθας, προετοιμάστηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και συσκευάστηκαν κατάλληλα.
Η μελέτη περιέλαβε 90 γυναίκες ηλικίας 15-40 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε θεραπεία.
Η πρώτη πειραματική ομάδα υποβλήθηκε σε δίαιτα ελέγχου μερίδας και χορήγηση δισκίου μετφορμίνης (500 mg/ημέρα) για 90 ημέρες.
Η δεύτερη πειραματική ομάδα (Τ2) έλαβε διατροφή βασισμένη σε σπορους: λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορς για τις πρώτες 14 ημέρες μετά την έμμηνο ρύση, και ηλιόσπορο και σουσάμι για τις επόμενες 14 ημέρες.
Αποτελέσματα
Μετά από 90 ημέρες, η ομάδα T2 παρουσίασε σημαντική μείωση σωματικού βάρους και βελτίωση ορμονικών επιπέδων (FSH, LH) συγκριτικά με τις άλλες ομάδες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση σπόρων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους και των ορμονών, προσφέροντας μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για το PCOS.
Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)
Η TSH μειώθηκε σημαντικά μετά τη θεραπεία με τους σπόρους και τη δίαιτα ελέγχου μερίδας. Στην ομάδα ελέγχου (T0) αυξήθηκε από 3,22 σε 3,67 μIU/mL, ενώ μειώθηκε στις ομάδες T1 (3,26 → 3,07 μIU/mL) και T2 (2,97 → 2,88 μIU/mL). Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση 0,5%-1% στα επίπεδα TSH, υποδεικνύοντας θετική επίδραση στη ρύθμιση του θυρεοειδούς.
Προλακτίνη
Τα επίπεδα προλακτίνης στην ομάδα ελέγχου (T0) αυξήθηκαν από 82,95 σε 89,5 ng/mL, ενώ μειώθηκαν στις ομάδες T1 (95,85 → 87,95 ng/mL) και T2 (93,10 → 81,65 ng/mL). Η μείωση αυτή μπορεί να βελτιώσει την ωοθυλακική ανάπτυξη και την ωορρηξία.
Υπερηχογράφημα
Οι γυναίκες με PCOS παρουσίασαν βελτίωση μετά τη θεραπεία, με μείωση του αριθμού των κυστικών ωοθυλακίων. Στην ομάδα T2, το μέγεθος των ωοθηκών επανήλθε σε φυσιολογικό επίπεδο (2,7 × 3,3 cm), υποδηλώνοντας αποτελεσματικότητα στη θεραπεία.
Υπερτρίχωση και PCOS
Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και βήτα-σιτοστερόλη, που βοηθούν στον έλεγχο της ινσουλίνης και της χοληστερόλης. Παράλληλα, μειώνουν τα ανδρογόνα, αντιμετωπίζοντας συμπτώματα όπως η υπερτρίχωση.
Συμπέρασμα
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που συχνά οφείλεται σε καθιστική ζωή και κακή διατροφή, προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες, στειρότητα και διαταραχές κύκλου. Η θεραπεία με την λήψη σπόρων (15 g από κολοκύθα, λιναρόσπορο, σησάμι, ηλιόσπορο βελτιώνει τα επίπεδα των ορμονών και μπορεί να μειώσει τον επιπολασμό του PCOS.