Επιστημονικά Νέα

Συχνή κατανάλωση πρωινού: υψηλότερα επίπεδα βιταμινών σε εφήβους;

22 Σεπτεμβρίου 2017
8676 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mpwl me dhmhtriaka prwinou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η καθημερινή λήψη πρωινού αποτελεί βασικό στόχο που θέτετε στον πελάτη σας καθώς και σημαντικό προτεινόμενο στοιχείο τροποποίησης για την υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, είτε πρόκειται για απώλεια είτε για συντήρηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, πολυάριθμες μελέτες αναγνωρίζουν την αξία κατανάλωσης πρωινού και τα οφέλη που προσφέρει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόσφατα μάλιστα η μελέτη, «HELENA study» η οποία διεξάγεται με τη συνεργασία πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, έρχεται να ενισχύσει τα οφέλη της καθημερινής αυτής συνήθειας.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Σκοπός της πολυκεντρικής συγχρονικής μελέτης «HELENA study» ήταν να εξετάσει την επίδραση 3 διαφορετικών τύπων πρωινού (λήψη, περιστασιακή ή μη λήψη πρωινού) στα επίπεδα βιταμινών στο αίμα εφήβων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε τυχαίο δείγμα 3000 εφήβων ηλικίας 12,5 μέχρι 17,5 ετών, ανεξαρτήτου Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 10 διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις. Τελικά περίπου το 1/3 του δείγματος, δηλαδή 1058 έφηβοι (52,8% κορίτσια), επελέγησαν για τη λήψη αίματος προκειμένου να αναλυθεί η βιοχημική εικόνα του επιπέδου των υπό εξέταση βιταμινών.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με 44 επιλεγμένα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, με στόχο την αποτύπωση της διατροφικής συμπεριφοράς, των διατροφικών επιλογών και των προτιμήσεων σε σχέση με τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Επίσης, υπήρξε συλλογή στοιχείων που αφορούσε το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, τη δομή της οικογένειας, τη χρήση συμπληρωμάτων, ενώ για την ημερήσια διαιτητική πρόσληψη χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανάκλησης 24ωρου (2 φορές) καθώς και το πρόγραμμα HELENA Dietary Assessment Tool (DIAT).

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Υπήρξε σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα: α. στη συγκέντρωση στο αίμα (βιταμίνη C, β καροτένιο, α-τοκοφερόλη, Β6, Β12, ρετινόλη και ομοκυστείνη) και β. στη συχνότητα κατανάλωσης πρωινού.
  2. Υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης D και φυλλικού οξέος παρατηρήθηκαν σε εφήβους που κατανάλωναν τακτικά πρωινό σε σχέση με αυτούς που το παρέλειπαν. Επίσης, τα κορίτσια που κατανάλωναν συστηματικά πρωινό είχαν υψηλότερη πρόσληψη σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε σε σχέση με όσους το παρέλειπαν.
  3. Υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης στο αίμα στις βιταμίνες D, Β12 και C παρατηρήθηκαν στα αγόρια που κατανάλωναν τακτικά πρωινό. Υψηλότερος ΔΜΣ παρατηρήθηκε στα αγόρια που παρέλειπαν το πρωινό, σε σχέση με όσους κατανάλωναν περιστασιακά ή καθημερινά. Τέλος τα κορίτσια που κατανάλωναν συστηματικά πρωινό είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα στις βιταμίνες D, C και Β12 σε σχέση με όσους το παρέλειπαν.
  4. Μεγαλύτερη πιθανότητα έλλειψης στα επίπεδα βιταμινών στο αίμα: βιταμίνη D, Β12 και φυλλικό οξύ στους εφήβους που παραλείπουν το πρωινό σε σχέση με όσους το καταναλώνουν συστηματικά.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού από τους εφήβους συνδέεται με μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα βιταμίνης D (ιδιαίτερα χρήσιμης για τη σκελετική ανάπτυξη) και Β12 και στα δύο φύλα. Ταυτόχρονα, η συχνή κατανάλωση πρωινού συνδέεται με υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη σε βιταμίνη D και φυλλικό οξύ και στα δύο φύλα, ενώ στα κορίτσια παρατηρείται επιπρόσθετα και υψηλότερη πρόσληψη σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε.

Πώς θα «πείσω» τον πελάτη μου να καταναλώσει πρωινό;

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας ενισχύουν και διευρύνουν το φάσμα της θετικής επίδρασης της τακτικής κατανάλωσης πρωινού γεύματος το όποιο έχει επισημανθεί από αντίστοιχες μελέτες στο παρελθόν. Εκτός από τη συνολική υγεία του οργανισμού, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας μέσω των τροφίμων.

Εκπαιδεύστε λοιπόν τους πελάτες σας (μικρούς και μεγάλους), για την αναγκαιότητα του πρωινού, ώστε να τους «πείσετε» να το καταναλώσουν. Προτείνετέ τους ευχάριστες επιλογές που συνδυάζουν όλα τα χρήσιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, όπως ένα μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που να συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη, γάλα χαμηλό σε λιπαρά και ένα φρούτο. Θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από διάφορες γεύσεις, από νιφάδες με επικάλυψη σοκολάτας μέχρι συνδυασμούς φρούτων και ξηρών καρπών. Ακόμα και μικρές καθημερινές αλλαγές, όπως η ένταξη του πρωινού γεύματος, θα αναβαθμίσουν σίγουρα την ποιότητα ζωής των πελατών σας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mielgo-Ayuso J, Valtueña J, Cuenca-García M, Gottrand F, Breidenassel C, Ferrari M, Manios Y, De Henauw S, Widhalm K, Kafatos A, Kersting M, Huybrechts I, Moreno LA, González-Gross M; HELENA Study Group. Regular breakfast consumption is associated with higher blood vitamin status in adolescents: the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Study. Public Health Nutr. 2017 Jun;20(8):1393-1404.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.