Επιστημονικά Νέα

Κατανάλωση Αβοκάντο και Καρδιομεταβολική Υγεία: Μία συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση

της Ελισσάβετ Κουτρουμπή
18 Μαρτίου 2024
2916 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
avocado kardia

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η απόκλιση του γενικού πληθυσμού από τις διατροφικές συστάσεις για την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το αβοκάντο, ένα τρόφιμο που καταναλώνεται συχνά, αποτελεί μήτρα ακόρεστων λιπαρών οξέων, φαίνεται να μπορεί να μεταβάλλει τους καρδιομεταβολικούς δείκτες.

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων της δίαιτας, από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι μία κύρια στρατηγική που χρησιμοποιείται ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι συστηματικοί καταναλωτές του αβοκάντο, καταγράφεται ότι έχουν συνολικά πιο υγιεινές διαιτητικές συνήθειες.

Σκοπός

Η παρούσα μελέτη στόχευσε στην αξιολόγηση της επίδρασης των διαιτών που περιέχουν αβοκάντο, έναντι αυτών από τις οποίες απουσιάζει, συμπεριλαμβάνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, ή αντικαθίστανται από άλλες πηγές λίπους στην καρδιαγγειακή υγεία και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Μεθοδολογία

Για τον σκοπό της συγκεκριμένης συστηματικής ανασκόπησης, χρησιμοποιήθηκαν μελέτες (κλινικές ή παρατήρησης) που αξιολογούσαν ενήλικο πληθυσμό (>18 χρονών), με ή χωρίς εμφανείς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. Σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, κ.ά.). Η ποσότητα αναφοράς για το αβοκάντο ήταν τα  150 γραμμάρια.

Οι κύριοι παράγοντες που αξιολογήθηκαν ήταν:

  • Η LDL χοληστερόλη

  • Δείκτες του λιπιδαιμικού προφίλ όπως η HDL, η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η απολιποπρωτεΐνη Β και η non-HDL.

Οι μελέτες που τελικά χρησιμοποιήθηκαν για τη μετά-ανάλυση, ήταν 10 και για την αξιολόγηση των εργαστηριακών δεικτών, χρησιμοποιήθηκαν τα προτεινόμενα κατώφλια από τους αρμόδιους οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης για τη διαχείριση Δυσλιπιδαιμιών).

Αποτελέσματα

Η επίδραση του αβοκάντο, εξετάστηκε σε διάφορες βιοχημικές παραμέτρους που προέκυψαν από τις μελέτες που αναλύθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:

  • LDL-C: Αναφορικά με τα επίπεδα της LDL-C στο αίμα, οι μελέτες που αναλύθηκαν είχαν μεγάλη ετερογένεια στα αποτελέσματά τους. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία τα οποία κατανάλωναν αβοκάντο, ενώ μη στατιστικά σημαντική βελτίωση στον γενικό πληθυσμό. Όταν πραγματοποιήθηκε υποκατηγοριοποίηση των ατόμων σύμφωνα με μεταβλητές (π.χ. φύλο, ηλικία κ.α.), παρατηρήθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική βελτίωση της LDL-C, στις γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στον αντρικό πληθυσμό.

  • Ολική χοληστερόλη: Τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά στις ομάδες ατόμων που κατανάλωναν αβοκάντο.

  • HDL-C: Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά, μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν αβοκάντο και αυτών που δεν κατανάλωναν. Η ετερογένεια των αποτελεσμάτων, ήταν σημαντική.

  • Τριγλυκερίδια: Τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ των ομάδων κατανάλωσης και μη, του αβοκάντο, δε φάνηκαν στατιστικά σημαντικά. Ωστόσο, διαστρωματοποιώντας το δείγμα ως προς το φύλο, υπήρχαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις.

Οι ποσότητες του αβοκάντο που χρησιμοποιήθηκαν στις μελέτες που αναλύθηκαν και ανέδειξαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα, κυμαίνονταν στο εύρος 99-330 γραμμάρια.

Συμπεράσματα

Τελικά, μέσω αυτής της συστηματικής ανασκόπησης, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση ως προς τους την LDL-C, HDL-C και τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς την ολική χοληστερόλη και ιδιαίτερα σε μελέτες που αναφέρονταν σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

keadd 2024c 620x195

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

James-Martin, G., Brooker, P. G., Hendrie, G. A., & Stonehouse, W. (2022). Avocado consumption and cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, S2212267222012576. https://doi.org/10.1016/j.jand.2022.12.008

Ελισσάβετ Κουτρουμπή
Ελισσάβετ Κουτρουμπή Τελειόφοιτη φοιτήτρια Διαιτολογίας - Διατροφής